Skrotsaxar 2022

Publicerad 19/12, 2022 kl. 14:55

Inom segmentet skrotsaxar släpper Dehaco uppföljaren till sin Eagle II-serie, nämligen Eagle III. Dessutom lanseras en ny nibblermodell från Itamek, ITC 25. Indeco släpper även en skrotsax för järnvägsarbete och en ny modell i ISS-serien.

Dehaco släpper Eagle III

Nederländska Dehaco har tidigare gjort sig kända för sin Eagle II-serie. Nu presenterar de Eagle III, som bland annat är lättare och har en mindre totallängd vilket gör konstruktionen stabilare, enligt Kiesel Scandinavia som är svensk återförsäljare för Dehaco. Den lägre vikten minskar också bränsleförbrukningen, och saxen går att använda med en mindre grävmaskin med bibehållen klippkraft. Käftarna är djupare och öppnar bredare än hos föregångarna, vilket gör att stålet kan skäras effektivare då det glider in i apex där kraften är som störst. Saxen har dessutom en kraftfullare cylinder vilket innebär 20 procent mer klippkraft, enligt Kiesel. Eagle III är även utrustad med ny slitplåt, effektivare speedventil för kortare klippcykler, samt större maxöppning. Under utvecklingsprocessen har alla delar av de fasta och rörliga käftarna skurits med vattenstrålskärning för att enligt Kiesel säkerställa minimal stress på godset. Vattenstrålskärning innebär att materialet utsätts för mindre uppvärmning vilket bevarar struktur och egenskaper, och eftersom tekniken är såpass exakt krävs mindre efterbearbetning vilket minskar värmen som materialet utsätts för, enligt Kiesel. Utvecklingen av grävmaskiner har också tagits i beaktande under utvecklingen. Moderna grävmaskiner har ett arbetstryck på 380 bar, och Eagle III kan dra nytta av detta arbetstryck. Dess slitdelar skyddar saxen från skador, och genom att förhindra slitage elimineras även behovet av svetsning av ramen. Den första prototypen av Eagle III har testats i stor omfattning under de senaste två åren, och saxen har nu varit i drift i 3500 timmar under krävande förhållanden, enligt Kiesel. Fler modeller väntas komma till i sortimentet, och Eagle III ska snart finnas i de flesta efterfrågade storlekar.

 

Italmek släpper ny nibbler, ITC 25

Den italienska tillverkaren Italmek erbjuder specialutrustning för plåthantering, och de har släppt en ny modell i deras nibblerserie som numera rymmer fyra storlekar för att klippa plåt, tankar, cisterner, med mera. ITC 25 kännetecknas av en robust ram och käft, utformad för att tåla klippkraften och påfrestningarna som applikationerna innebär. En fördel med ITC 25 är enligt Italmek att användaren kan klippa i en kontinuerlig följd, och efter att ett klipp genomförts behöver plåten inte vikas för att göra nästa klipp. Enligt Italmek kan potentiellt upp till 10 klipp göras i minuten, och om användaren klipper i samma riktning behöver ingen tid läggas på att positionera om materialet. Designen möjliggör arbete på marken och klippning av smått och ”rörligt” material, enligt Italmek, och käftens utformning har tagits fram för att kunna skära djupt och föra materialet inåt så att material inte faller ur. ITC 25 har en vikt på 2850 kg, käftöppning på 355 mm, käftdjup på 500 mm, totallängd på 2750 mm, arbetstryck på 350 bar, rotationstryck på 350 bar, rotationsflöde på 30 l/m och klippkapacitet på 25 mm. I övrigt kännetecknas ITC-modellerna av att de skär i en rektangulär skåra och lämnar mjuka raka kanter som gör plåten lätthanterlig, enligt Leif Karlsson Åkeri & Konsult som är svensk återförsäljare för Italmek. Modellerna är lämpade för till exempel pråmar, järnvägsvagnar, samt olje- och vattentankar. Modellerna är på 2-7 ton för plåttjocklek 20-40 mm, och passar samtliga maskinfästen på marknaden inklusive Oilquick. De är tillverkade i Hardox Weldox.

 

Indeco släpper skrotsaxar för järnvägar, plus ny ISS-sax

Italienska Indeco släpper en ny serie skrotsaxar framtagen för arbete vid omställning från traditionella järnvägar till höghastighetsjärnvägar. Serien kallas IRC och är särskilt utformad för att klippa järn- och spårväg. Käftens utformning kombinerat med hydraulsystemet och maskinens robusta ram möjliggör skärning av upp till 70 kg massa per meter med en hårdhet på upp till 300 Brinell, enligt Indeco. En annan nyhet är Indecos skrotsax ISS 8/13 som kompletterar ISS-serien. Den är något större än ISS 5/7 och kan användas på grävmaskiner från 6 ton. Den har en kort konstruktion, låg vikt, fyra utbytbara och reversibla skär och en saxnos som kan slå hål på materialet. Käftarna är modifierade för att optimera klippkraften och öka maxöppningen, enligt Indeco.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×