Volvo och Trevi Benne i franskt rivningsprojekt

Publicerad 26/9, 2022 kl. 13:02

Vid ett stort och prestigefyllt rivningsprojekt i Lille, Frankrike, använde en rivningsentreprenör framgångsrikt utrustning från Trevi Benne och Volvo med stor framgång.

Den 17 maj 2021 inleddes ett ambitiöst projekt för rivning och återuppbyggnad av administrationsbyggnaderna vid General Council of Department of the North (FORUM) i Rue Gustave-Delory i Lille, Frankrike. I slutet av sommaren 2023 kommer ett nytt komplex att byggas som ska inrymma departementstjänster med kontor och lägenheter samt flera grönområden och parkeringsplatser. Rivningsfasen innebar att två byggnader med anor från 70-talet med en maximal höjd på 55 meter skulle rivas. Till en början prioriterades sanering och efterbehandling och borttagning av asbest. Därefter avlägsnades och sorterades cirka 1350 ton avfall och 200 ton metall av olika slag, och mängden återvinning inom området var nära 95 procent. Rivningsfasen var den mest känsliga och krävde att operatören skulle visa största möjliga uppmärksamhet vid demontering och avlägsnande av spillror från de övre våningarna till marken på ett kontrollerat sätt för att skydda hotellstrukturen bredvid, och involverade användning av speciella sprutpistoler för stofthantering.

 

Maskiner på plats

På plats fanns den första Volvo EC750 EHR 100 ton rivningsgrävaren som såldes i Frankrike, utrustad med en 36 meter bom med hög räckvidd som användes tillsammans med en 60 ton Volvo EC 480 grävmaskin, även den i en rivningskonfiguration, utrustad med en 28 meter lång rivningsbom med hög räckvidd. Den tredje maskinen på plats var en Cat 325-grävmaskin utrustad med rivningshammare och sorteringsgrip. Tillbehören som användes kom från den italienska tillverkaren Trevi Benne och inkluderade primärkrossen HC 40 monterad på Volvo EC 750, och en 4500 kg universalprocessor MK 38P med booster som användes på Volvo EC 480. Maskinen var också utrustad med CB Combi Kit, FR Pulveriser Kit och CS Shear Kit medan Volvo EC480 använde HDV-krosskopor.

HC-serien av hydrauliska krossar är designade för de mest känsliga och exakta primärkrossningsfaserna primary crushing phases, och är särskilt användbara vid rivning av armerade betongkonstruktioner och för borttagning av material på höjden. Trevi Benne hävdar att det är den snabbaste, mest exakta, kraftulla och kompakta utrustningen av denna typ av verktyg som finns idag. HC-serien finns i 16 modeller, allt från den lilla 250 kg HC 02 till 27,5 ton HC 250. Den har det nya utbytbara tandsystemet HD för att öka materialbrytningseffektiviteten, vändbara skär, en hastighetsventil som dubblar hastigheten och en skyddad och förstärkt, kontinuerligt hydraulisk rotationsenhet med dubbelmotoralternativ.

Pulveriseraren MK Series Multi Kit är en multifunktionell utrustning som består av en universalkropp till vilken olika rivningssatser är kopplade tack vare ett innovativt hydrauliskt snabbkopplingssystem som gör att det operatören slipper gå ut ur maskinen. Detta så kallade IZI-Locksystem möjliggör byte av kit på plats med en enda operatör på mindre än fem minuter. En version utrustad med boosterventil, som är monterad på hela premiumrivningslinjen, hjälper användaren i rivningsfasen när materialet som ska krossas ger större motstånd, och dubblar kraften – grävmaskinens arbetstryck – till så mycket som 750 bar. Boosterteknologin tillåter därför minskning av öppnings-/stängningscykeln för käftarna och innebär därmed sparad tid och en avsevärd ökning av produktiviteten.

Trevi Benne informerades av föraren av Volvo EC 750-grävmaskinen att HC 40-krossen på 4000 kg visade sig vara ett perfekt val när den monterades på den 36 meter långa bommen. Det sades ge en solid prestanda och gjorde den lika pålitlig som den var snabb i käkarnas öppnings-/stängningscykel och extremt kraftfull när den stängdes. Denna modell visade sig vara den idealiska utrustningen för denna typ av arbete eftersom betongen som skulle beläggas var upp till 700 mm tjock i vissa sektioner.

 

Entreprenör, distributör och tillverkare – ett perfekt team

Operatören av EC750 arbetar för Renard Company, vars ägare är Olivier Renard. Det är ett familjeföretag, specialiserat på rivning, återvinning och avveckling, baserat i Escaudain, nära Valenciennes, och sysselsätter cirka 120 personer. För leverans av rivningsutrustningen som används i Lille, samarbetar Trevi Benne med den franska distributören Cimme Sodimat, ett företag som grundades 1952, som är verksamt i regionerna Hauts-de-France, Normandie, Bretagne och Grand Est och är idag återförsäljare av Volvo Construction Equipment, och har arbetat med Trevi Benne i över 20 år.

Francois Defrenne, general manager Cimme Group, uppgav att företaget började som återförsäljare av reservdelar och schaktmaskiner, men nu kommer 70 procent av omsättningen från att leverera Volvoutrustning. Företagets filosofi är att leta efter de bästa leverantörerna och samarbetspartnerna, såsom Volvo och premiumredskap från Trevi Benne. ”I mer än tjugo år har vi arbetat med Trevi Benne för leverans av grävskopor och lastarskopor och rivningsutrustning. I början av förhållandet riktades förfrågan endast till skopor, Trevi erbjöd oss ett brett urval av produkter, snabba leveranser och alltid redo och (med) omfattande gensvar både på standardutrustning och på våra specifikationer. Flexibiliteten och tillgängligheten hos Trevi Benne är en aspekt som vi alltid har uppskattat och har gjort skillnad över tid”, säger Francois Defrenne. Cimme Group har nu också rivnings- och återvinningsutrustning från Trevi Benne som har visat sig vara lika imponerande. ”Vi har alltid trott på valet av individuella och exklusiva leverantörer för att etablera en speciell relation som har visat sig vara framgångsrik över tid”, avslutar Defrenne.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×