Vattenbilningsnytt från Conjet

Publicerad 27/5, 2010

Tillverkaren Conjet AB i Haninge söder om Stockholm använde också Bauma för att lansera nyheter. En del av dem har vi redan berättat om men vi gör en kort sammanfattning.

Nya Conjet Robot 365
Det var ganska länge sedan Conjet presenterade så pass många nyheter vid ett och samma tillfälle. Man har tagit lite av ett helhetsgrepp på robotsidan och uppgraderat två modeller. Den välkända Conjet Robot 364 MPA ersätts nu med nya Conjet Robot 365 MPA.
Robot 365 MPA är försedd, som föregångaren, med en sk Heavy Duty Arm (HDA) vilken klarar en reaktionskraft på hela 3000N. 365 har gjort ännu mera stabil för att klara denna kraft utan att rubbas. 365 kan numera utrustas med ett torn framtill eller på sidan och får därmed en räckvidd på upp till hela sex meter ovan och under roboten. 365 är hjulburen och försedd med fyra hjul där ett par driver och svänger. Avståndet mellan hjulen är hydrauliskt justerbart för att öka robotens stabilitet och förbättrar robotens räckvidd. Robotens MPA-arm (Multi Purpose Arm) kan förlängas hydrauliskt upp till 1,1 m. Armen har tre helt roterande skarvar. Mataren där den oscillerande kassetten sitter kan placeras antingen i mitten i slutet av robotarmen eller på endera sidan 470 mm från centerpositionen. Denna egenskap ökar applikationsgraden avsevärt. Den sk jetlansen eller den del där vattenbilningsmunstycket sitter kan numera lutas upp till 45° i vilken riktning som helst. Om några kåpor avlägsnas på mataren kan 365an numera även komma åt och vattenbila längst inne i hörn och andra svåråtkomliga områden som tidigare behövde göras med handlansutrustning. Nytt är också att Robot 365 MPA kan förses med Blåtand-teknologi. Det traditionella har varit att roboten har kommunicerar med kraftaggregatet via kabel men numera finns en trådlös Blåtand-funktion att tillgå.

Conjet Robot 324
En annan nyhet är uppgraderingen av Conjet Robot 322 till nya modellen Conjet Robot 324. 324 är Conjets mest kompakta modell som tar sig in i trånga utrymmen, 900 mm, och kan arbeta i alla tänkbara positioner. Den här modellen ersätter främst handlansapplikationer men har även kapacitet att klarar större jobb. 324 har försett med lite samma egenskaper som den större 365. Mataren kan monteras i olika positioner på robotarmen, centralt längst fram och 470 mm åt vardera sidan. Jetlansen kan vinklas upp till 45° åt alla håll för ökad åtkomlighet och maximal åtkomlighet om några kåpor tillfälligt plockas bort vilket helt eliminerar manuellt arbete. Den oscillerande kassettens hastighet visas på kontrollboxens display tillsammans med all annan relevant data. Även denna modell kan användas med Blåtand-teknologi. 324 är konstruerad för att klarar reaktionskrafter på upp till 1400N.

Världens minsta
Den tredje nyheten är i nuläget världens minsta vattenbilningsenhet, det nya ramsystemet Conjet “Nalata” Jetframe 101. Nalta som det endast brukar benämnas är ett mycket flexibelt system. Det är enkelt att etablera och klarar att klättra på vanliga byggställningar vilket är mycket unikt. Eftersom det inte finns några elektriska sensorer kan systemet även användas under vatten. Alla komponenter är små, lätta och enkla att bära och positionera. Bilningshuvuded väger endast 14 kg och mataren väger 6 kg och det som får hela systemet att rör sig väger totalt 9 kg. Själva kontrollenheten som sitter monterad på en kärra väger 90 kg. Nalta ersätter riskabla handlansarbeten och eliminerar klumpig skyddsutrustning. Mer om Nalta på Conjets hemsida. Och ordet Nalta kommer mycket riktigt från norrländskan och betyder att något är väldigt litet.

Patenterad Blåtand-teknologi
Den sista nyheten som vi redan vidrört är Conjets Blåtand-teknologi. Detta patenterade trådlösa kommunikationssätt kan användas mellan robotarna, ramarna och respektive kraftaggregat eller Powerpack, som Conjet benämner dom. Systemet klarar upp till 100 m kommunikation. Om slavsändaren förses med en kabel kan avståndet ökas ytterligare. Blåtand-teknologin leveraras integrerad i nya modeller som extra tillbehör men kan även installeras på befintliga modeller.
www.conjet.com


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×