Väggsågarna tar ett kliv framåt

Publicerad 3/5, 2018 kl. 11:14

Den svenska marknaden för vägg- och vajersågar är väl etablerad med snudd på samma företag som dominerat i årtionden. Att ligga i framkant vad gäller teknologi innebär höga startkostnader som hindrar nya spelare från att komma in i gamet. Mycket nytt väntas från våra tillverkare under 2018.

Vad gäller aktörer som säljer maskiner för håltagning på den svenska marknaden har vi sett ganska få förändringar de senaste 10 till 20 åren. Man skulle kunna säga att den senaste uppstickaren var eurodima som kämpade tappert under ett antal år mot tungviktarna Pentruder, Tyrolit, Husqvarna och Hilti. Sedan har vi Jack Midhage AB som säljer Cedima och Brauns maskiner. SDC är som bekant återförsäljare för Pentruders maskiner i Stockholm och Mälardalen tillsammans med Harry Eklund. Levanto säljer Pentruder i norra Sverige. Jerneviken Maskin marknadsför väggsågar från Demco och vajersågar från Cedima, Gölz och Demco. Under en period sålde Levanto Demcos maskiner men inte längre. Dock kan man undra vad som gäller avseende Demco då bolaget har förvärvats av Husqvarna för en tid sedan.

 

Få nya aktörer

Sammanfattningsvis är bilden av den svenska maskinmarknaden för håltagningsutrustning ganska statisk och det har inte hänt jättemycket på senare år. En känsla, som PD registrerat, är att Pentruder stärkt sin närvaro medan Husqvarna, Tyrolit och Hilti tappat en aning.

Få nya aktörer har också dykt upp på den internationella arenan. Pentruder, Husqvarna, Tyrolit och Hilti rör sig på den internationella arenan tillsammans med några ytterligare tillverkare som är starka på vissa marknader såsom Cedima, Gölz och Dr Schulze. Amerikanska tillverkare håller sig fortsatt på hemmamarknaden främst. Det vi ser är att asiatiska tillverkare allt oftare gör trevare att sälja maskiner i Europa och USA. Främst handlar det om borrmaskiner men det finns också förekomster av asiatiska vägg- och vajersågar. Men vad är nu senaste nytt på marknaden?

 

Nya WSE1621 från Tyrolit

Den kanske mest rykande färska nyhet just nu är Tyrolits nya stora väggsåg Tyrolit WSE1621 som lanserades i samband med att engelska branschtidningen PDi 1-2018 distribuerades i februari. I nuläget har vi inte jättemycket teknisk information om sågen. Men WSE1621 bygger enligt Tyrolit på en helt ny design och leverera en mycket god relation mellan kraft och vikt. Den är utrustad med en helt ny innovativ teknologi för tuffa arbetsuppgifter på högsta professionella nivå. Att montera sågmotorn går snabbt och inga verktyg behövs. Den radiostyrda fjärrkontrollen har färgdisplay. Toppmodernt och nytt kommunikationsinterface. Sågen är försedd med ett lätt och kompakt klingskydd. Sågens upbyggnad ger möjlighet till modulär ombyggnad för att vidga applikationsspannet ytterligare. Tyrolit har valt att fortsätta med en separat powerpack och sågen beräknas att lanseras under sommaren 2018.

www.tyrolit.com 

 

Pentruders nya HFi-system

Redan förra året berättade vi om en rad nyheter från Pentruder. Den nya väggsågen Pentruder RS2 har en kraftfull integrerad motor och en vikt på endast 23 kg trots dess höga kapacitet. Den nya kärnborrmotorn Pentruder MDU3 har en uteffekt om 10 kW och tillsammans med ett helt nyutvecklat, lätt och modulärt riggsystem klarar den borrkronor upp till 1000 mm. Vikten för en MDU3 landar på endast 13 kg. Lägger man till integrerad, intelligent automatisk matning adderas endast 1,5 kg till borrmotorn. Samtliga HFi-maskiner (väggsåg, borrmotor, kedjesåg samt andra handhållna maskiner) kommer att drivas med Pentruders nya lilla Pentpak.

Pentruder har alltid användarvänlighet, prestanda och tillförlitlighet som sina ledord för produktutveckling och design av nya maskiner. Med egenskaper som endast en mycket robust flerpolig kontakt på maskinerna och ett litet vattentätt Pentpak på ca 10 kg, kommer HFi-systemet att avsevärt underlätta det dagliga arbetet för professionella håltagare.

Pentruder har efter en lång och omsorgsfull utvärdering valt att lämna NTGRA-konceptet med helintegrerad elektronik på varje maskin, till förmån för ett lättviktigt och långt mer modulärt system. HFi-systemet är nästa generations HF-system att bygga vidare på. Fördelarna är många, såsom avsevärt mycket lägre vikt för varje maskin, ökad modularitet och ett komplett och integrerat elektroniskt säkerhetssystem. Den nya HFi-serien lanseras i slutet av 2017 och den nya modulära riggen beräknas vara färdig för marknadsintroduktion i höst. HFi-systemet innebär att Pentruder fortsätter att leverera tillförlitlig prestanda med ett modulärt system för att skapa ännu mer mervärde för professionella betonghåltagare.

Några konkreta exempel på förändringar är att den glidande kopplingen som skyddar HF-motoröverföringen har stärkts med friktionsskivor i kolfiber. Denna lösning minskar slitage, vilket förlänger slitkopplingens livslängd. Glidkopplingen är en viktig del av en väggsågningsuppställning som gör att operatörerna kan fortsätta arbeta, även om bladet har fastnat. Allt som behövs är att backa ur klippet och fortsätta såga.

Bladflänsens mittskruv är nu tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål för att eliminera risken för korrosion. Alla kontakter är nu förseglade för att skydda elektroniken. Tack vare de nya konstruktions- och tillverkningsprocesserna har tillförlitligheten av sågens matningsmotorer och vattenpassningen på Pentpak också förbättrats.

www.pentruder.se

 

Nya Hilti DST 20-CA med inbyggd elbox

Hilti har nu lanserat väggsågen DST 20-CA som inte kräver en separat elbox. Sågen visades för vissa utvalda vid mässan Bauma för ett par år sedan och nu är man alltså redo att lansera den. DST 20-CA har ett maximalt skärdjup på 720 mm, och erbjuder en 30% ökning av sågsytan jämfört med föregångaren modellen DS TS20. Med fjärrkontrollen med skärdiameter och den patenterade Cut Assist-funktionen är systemet lätt att hantera. Andra funktioner inkluderar ergonomisk design, en integrerad flush-skärande fläns, ett dragstyrningssystem och en kompakt vagn för att flytta systemet runt platser. DST 20-CA är helt kompatibel med det befintliga sortimentet av Hilti-väggsågningstillbehör.

www.hilti.com

 

Husqvarna lanserar ny vagn för stora väggsågar

Som svar på kundförfrågningar färdigställer Husqvarna Construction Products den seriella produktionen av en transportvagn för WS 440 HF och WS 482 HF väggsågsystem. Det nya tillbehöret är konstruerat för att bära hela sågsystemet, inklusive den nya väggsäkringen WSC 40.

”Vi mottog många förfrågningar från entreprenörer på en transportvagn som skulle hjälpa dem att flytta stora väggsågar och hjälpverktyg runt jobbet”, säger Husqvarnas globala produktchef Erik Edvardsson. ”På grundval av dessa önskemål utvecklade vi vagnen, vars vikt med hela väggsågningssystemet, inklusive kraftpaket och tillbehör, är 186 kg vid WS 440 HF och 196 kg för WS 482 HF.”

www.husqvarna.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×