Vägg- och vajersågssystem från Hilti

Publicerad 6/7 kl. 13:41

För mer än 20 år sedan lanserade Hilti den första elektriska väggsågen på 5 kW. Detta var början på en lång resa där fokus har legat på låg vikt, enkel etablering och ökad produktivitet. För att öka produktiviteten ytterligare introducerade Hilti Cut Assist och tog därmed bort den separata kraftenheten. Inom en snar framtid kommer fler verktyg att läggas till.

Hilti erbjuder för tillfället två väggsågar, en 10 kW-modell och en 20 kW-modell. 10 kW-modellen DST 10-CA med Cut Assist är enligt Hilti praktisk vad gäller vikt och trånga utrymmen. Den överför 8 kW på spindeln tack vare Hilti Traction Control, vilket resulterar i ett sågdjup på upp till 380 mm. Dess anslutbarhet till 16 amp gör att den kan användas på olika sorters arbetsplatser. 20 kW-modellen DST 20-CA med Cut Assist har 30 procent mer kraft och tre gånger så högt vridmoment vid start. Den integrerade kraftenheten gör att maskinen är enkel att transportera, att användaren undviker långa installationstider och att den kan användas sladdlöst, enligt Hilti. Fjärrkontrollen visar alla sågparametrar vilket gör den lätt att använda, enligt Hilti. Maskinen är på 32 amp, har 60 procent lägre vikt jämfört med dess föregångare och har ett sågdjup på 730 mm. Klingserien Hilti Equidist är lämpad för Hiltis väggsågar och kännetecknas av en teknologi som enligt Hilti garanterar optimal sågprestanda med hjälp av en exakt distribution av diamanter på klingan. Parat med noggrann riktning av klingorna erbjuder klingserien den extra mängd prestanda som krävs på varje arbetsplats, enligt Hilti.

 

Vajersågar från Hilti

Ursprungligen var vajersågning avsedd som ett sätt att skära natursten för en mer raffinerad kvalitet jämfört med exempelvis sprängning eller klyvning. Vajersågning är en teknik lämpad för att skära i komplexa eller multipla strukturer i olika material. Under årtiondena har Hilti tagit fram ett sortiment på både standardlösningar och skräddarsydda vajerlösningar, kombinerat med matchande diamantverktyg. För närvarande erbjuder Hilti färdiga lösningar för tre elektriska versioner (10 kW, 15 kW och 30 kW) och ett utbud av skräddarsydda lösningar. För både standardlösningar och skräddarsydda lösningar spänns diamantvajern genom ett pneumatiskt system vilket enligt Hilti garanterar optimal spänning.

Det nya vajerkitet DSW 2005-TS (20 kW) är kompatibelt med det befintliga sortimentet av Hiltis vajersågstillbehör och är utformad för väggsågen DST 20-CA. Med möjligheten att såga både vertikalt och horisontellt gör kitet det möjligt med små ingrepp på olika arbetsplatser. Tack vare dess modulära design är installationen snabb och enkel, enligt Hilti. Även 10 kW-vajersågen DSW 1005-E gör det möjligt för användaren att göra små ingrepp på olika arbetsplatser. Den är kompakt och även den enkel att installera vilket gör den lämpad för den typen av applikationer, enligt Hilti.

15 kW-modellen DSW 1510-CA med Cut Assist är efterföljaren till vajersågen DS WS15. Tack vare att all elektronik är integrerad i drivenheten finns inte längre något behov av en separat kraftenhet. Dessutom undviker användaren trassel med kablar. Den integrerade styrelektroniken eliminerar även långa installations- och transporttider, enligt Hilti. Modellen är snabb att installera, enkel att använda och ger maximal effektivitet med sina två elmotorer och pneumatisk vajerspänning som levererar hög prestanda under tuffa förhållanden medan det inbyggda vajermagasinet garanterar kompakta dimensioner, enligt Hilti. Hjälpprogramvaran Cut Assist är ett steg mot mer säkerhet och produktivitet på arbetsplatsen, enligt Hilti. Alla sågparametrar såsom sågdjup syns på displayen i realtid. Operatören har såväl kontroll som transparens i varje steg av processen, enligt Hilti. Tack vare WRC-CA kan operatören styra sågprocessen på avstånd och från den position där processen bäst kan överblickas. Förutom säkerhetsaspekten har produktiviteten varit en viktig drivkraft för Hiltis produktutvecklare. För att göra hanteringen av vajersågsportföljen så enkel och effektiv som möjligt är fjärrkontrollen som används för alla väggsågsmodeller i Hiltis portfölj densamma. Dessa funktioner gör DSW 1510-CA till ett verktyg lämpat för konstruktionsförändringar av byggnader eller infrastruktur, samt för teknisk rivning av komponenter såsom broar, skorstenar, tunnlar, dammar och fundament.

I de fall uteffekt och prestanda är viktigast erbjuder 30 kW-modellen DSW 3018-E fenomenal prestanda samtidigt som den är kompakt, enligt Hilti. Maskinen kan skära i såväl tungt armerad betong som stål.

 

För särskilda utmaningar

Hiltis partner möter ibland utmaningar som kan underlättas med hjälp av särskilda tillägg till standardutbudet. Därför erbjuder Hilti tillbehör såsom hjullager för djupsågning (sågning i betong utan åtkomst under- och bakifrån), flexibla hjullagersystem (för att reducera angreppsvinkeln och underlätta installation), ytterligare vajermagasin med ett valfritt kylsystem för torrsågning samt ett stofthanteringssystem för torrsågning av betong. Vajerskydd finns även tillgängligt.

Inom olika branscher finns behov som inte kan tillgodoses med standardmaskiner. För att möta specifika kundbehov utvecklar Hilti skräddarsydda lösningar som enligt Hilti kommer med fördelar såsom att användaren ofta får 100 procent bättre kostnadseffektivitet vid utförande av en serie sågningsapplikationer, en reducerad risk för användaren vad gäller säkerhet och hälsa, samt att de skräddarsydda lösningarna är utformade för att vara enkla att hantera och knappt kräver någon utbildning. Dessutom är operatörens ingripande reducerat tack vare Cut Assist (fjärrstyrd kontroll av maskinen även genom LAN-driven mjukvara) och vajrar med sluten slinga som garanterar att vajern inte går sönder, enligt Hilti.

 

Ett sortiment av diamantvajrar

Hiltis vajersortiment är det mest omfattande som finns tillgängligt, enligt Hilti. De erbjuder alla tillgängliga teknologier (sintrade vajrar med en ny uppdaterad serie, galvaniserade vajrar och vakuumlödda vajrar). Dessutom har de utvecklat en speciell serie för standardsågen DSW 3018-E och deras skräddarsydda lösningar: en vakuumlödd vajer med dubbla lager.

Hilti erbjuder såväl färdiga som skräddarsydda lösningar för att hjälpa partner att göra arbetsplatsen effektiv. Dessutom erbjuder Hilti tjänster genom deras fleet management-program. Programmet erbjuder tjänster inom finans och ytterligare serviceelement såsom reparation till en fast kostnad och möjligheten att låna verktyg för att göra det möjligt för partner att fortsätta jobba när maskinen är ute på service.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×