Världen blir grönare – med HiPERFLOOR®

Publicerad 15/12, 2014

När ett nytt hus för studentbostäder byggdes i Portland i Oregon låg allt fokus på hållbarhet och miljövänliga material.

För Husqvarna, som levererade polerade betonggolv med hjälp av HiPERFLOOR®-metoden, är det första gången som företaget medverkar i ett projekt har fått en LEED Silver-certifiering.
”Det här visar att Husqvarna inte bara är på väg mot en mer hållbar verksamhet, utan att vi faktiskt redan är där”, säger Christopher Bennett, Architectural Specifications, Husqvarna Construction Products.
I en stad som domineras av arkitektur från början av 1900-talet reser sig nu ett iögonfallande metallklätt sjuvåningshus i centrala Portland. Byggnaden, som kallas ArtHouse, är resultatet av ett samarbete mellan The Pacific Northwest College of Art och familjen Powell, en familj från trakten.
Thomas Robinson från arkitektfirman Lever Architecture, som designade det nya studenthuset, säger att de ville fokusera på hållbarhet och grönt byggande redan från början. På bottenvåningen finns små butikslokaler och Level Architecture vände sig direkt till Husqvarna när det var dags att ta sig an golvfrågan.
”Jag har arbetat med ett antal projekt där man haft betonggolv på bottenvåningen, och Husqvarnas produkter och utrustning är överlägsna när det handlar om att exponera betongens struktur och skapa en slät ytfinish”, säger Thomas Robinson.
Christopher Bennett förklarar varför han tycker att Husqvarnas HiPERFLOOR-lösning passade bäst för den här typen av projekt.
”Det är ett mycket rent golv med lång livslängd, och det är estetiskt tilltalande, vilket är viktigt när det handlar om butiksutrymmen. Men det viktigaste är att varje gång vi bygger ett HiPERFLOOR så gör vi världen lite renare. I ett HiPERFLOOR-golv används mindre kemikalier och material och det bidrar till att hålla nere energikostnaderna eftersom golvets varma, naturliga reflektionsförmåga minskar behovet av belysning”, fortsätter Christopher Bennett.
Hållbarhetsarbete är dock inget nytt för Husqvarna, som var rankat som ett av världens 100 mest hållbara företag av tidningen Corporate Knights tidigare i år. Ändå var detta Husqvarnas första LEED-certifierade byggprojekt. Att blir LEED-certifierad av US Green Building Council (USGBC) är svårt. När man byggt klart tar det ett år innan man får veta vilken nivå av certifiering byggnaden kommer att få.
”Allt med detta bygget var hållbart. USGBC och projektgrupperna inom LEED väljer bara ut materialval och byggmetoder som kan bidra till det totala globala hållbarhetsvärdet. Återvinning som skedde på plats i byggnaden, vattenanvändningen och planeringen blev nyckeln till framgång för oss. Under det senaste året har allt blivit verifierat för att säkerställa att allt rörde sig inom USGBC:s strikta riktlinjer, och vi klarade oss med glans. Husqvarna HiPERFLOOR var en viktig del i arbetet med att tillhandahålla hållbara lösningar”, säger Christopher Bennett.
Företaget Concrete Reflections, en lokal entreprenör från Medford, Oregon, installerade sedan HiPERFLOOR.
Lever Architecture blev mycket nöjda med jobbet och planerar att använda HiPERFLOOR-lösningen igen.
”Den passar bra att använda på platser med hög belastning som kräver ett slittåligt, långlivat golv som även är estetiskt tilltalande. Till skillnad från material som till exempel terrazzo och kakel är golvets ytfinish inte tillagd i efterhand utan istället ett resultat av hur golvet behandlats. Det känns mer genuint”, säger Thomas Robinson.
ArtHouse öppnade i september 2013. Christopher Bennett ser tillbaka på projektet med stolthet.
”Ja, jag är stolt över att Husqvarna har varit en del av detta. Många företag hävdar att deras produkter är hållbara, och när det gäller HiPERFLOOR är det faktiskt sant”, säger han.

Fakta - HiPERFLOOR
• Husqvarna HiPERFLOOR är ett komplett system för polering av betongytor. Det förstärker skönheten, styrkan och slitstyrkan hos betonggolv och minskar samtidigt kostnaderna och underhållsbehovet. HiPERFLOOR kan förvandla nya och gamla betonggolv på ett radikalt sätt genom mekanisk bearbetning.
• Den redan hårda betongytan med hjälp av slipning, polering och kemisk behandling.

Fakta - LEED
Den amerikanska organisationen US Green Building Council (USGBC) har utvecklat klassificeringssystemet Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) för miljöklassning av byggnader. Byggnadsprojekt kan få fyra olika miljömärkningar – Certified, Silver, Gold eller Platinum.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×