Utveckling och tillverkning av Barracuda-slipar till Sverige

Publicerad 15/12, 2014

Nu flyttas utveckling och tillverkning av norska Pengineers slipmaskiner till Sverige. Det var en nyhet som lanserades på mässan DEMCON i september. Det är företaget Enva Tech i Mariestad som anlitats och som också är generalagent för Pengineer.

På mässan DEMCON i år ställde bolaget Enva Tech ut och visade sina slipmaskiner för slipning och polering av betonggolv. Enva Tech är ingen nykomling men har inte arbetat med golvslipar så länge men besitter en god teknisk kompetens inom en rad olika områden. Man har också arbetat en hel del med maskinkonstruktion och design.

35 års branschvana
Jan Österberg som är bolaget grundare och ägare förenar en rad olika specialområden har arbetat med maskiner av olika typer under de senaste 35 åren. Bland annat har han arbetat mycket med olika system för förbränning. Kort sagt är han en problemlösare med mycket gott handlag med skruvar, muttrar och komplicerade tekniska lösningar som han förbättrar.
För en tid sedan fick han förfrågan från norska företaget Pengineer som ägs av Wei He om han var intresserad att representera Pengineer i Sverige. Pengineer är framförallt kända för sina olika typer av slip- och polerverktyg för betonggolv samt sin serie golvslipar som går under produktnamnet Barracuda.
Jan på Enva Tech tyckte att det verkade intressant och tackade ja till erbjudandet. Förutom försäljning av golvslipar ansvarar han även för reparationer och service. Samarbetet drogs igång redan 2010 och ett återförsäljarsamarbete har startats upp med Jack Midhage AB som både säljer maskinerna och Barracuda-verktygen.

Uppgraderingar och nyheter
Maskinserien består idag av fem modeller, X4, X5, X6, X8 och nya X9. Allt eftersom samarbetet mellan Enva Tech och Pengineer fördjupades fick Jan förtroende att även arbeta med vidareutvecklingen av slipmaskinerna. Han hade en hel del idéer om hur de kunde förbättras. Idag har man nya versioner av X4 och X5. X4 finns exempelvis i 2,2 kW och 4 kW-versioner. X9 är en helt ny maskin och X5 finns idag med eller utan varvtalsreglering. Barracuda-maskinerna har ett eget system vad gäller planetväxling, d v s hur slipdiskarna rör sig. Jan kallar det 2 till 2, d v s att två skivor rör sig åt samma håll medan en skiva rör sig i motsatt riktning och den stora roterande skivan som verktygsskivorna sitter på rör sig åt samma håll som de två små. Resultatet blir att man får en mycket stabil maskin som är lätt att arbeta med och som inte drar åt något håll. Andra egenskaper med maskinerna är en PLC-dator som kommer att mäta hur maskinen mår, d v s när det är dags för service, om temperaturen är för hög, etc. Detta kan fås som ett tillbehör till maskinerna. Man kommer även att ta fram olika finansieringslösningar och serviceavtal för kunderna. Man har också inlett ett samarbete med Pullman Ermator som kommer att leverera stofthanterare till maskinerna. Som nämnt säljer Enva Tech hela Pengineers sortiment av slipverktyg samt poleringssystemet Diamond Floor som finns i nio olika steg för att uppnå en maximalt polerad golvyta.
“Slipverktygen är enligt mig i en klass för sig. Dom håller en mycket god avverkningstakt och slitaget på verktygen är lågt. Vissa verktygen håller i upp till 6000 kvm vilket ingen av de andra tillverkarna kommer i närheten av”, säger Jan.
“Verktygen från Pengineer kanske är något dyrare men de håller längre och avverkar bättre så den extrakostnaden glömmer man fort. Det som är unikt med Barracuda och som jag särskilt vill framhålla är att Wei He och Pengineer har utvecklat sina maskiner för att framförallt passa sina segment så det finns ett utmärkt samband mellan verktyg och maskin”, tillägger Jan.

Målmedveten satsning
Enva Tech ligger i Mariestad intill Vänern. Här har man butik, verkstad och lager. Alla nya slipmaskiner kommer dessutom att tillverkas i Mariestad förutom själva sliphuvudena som fortsatt kommer att tillverkas i Norge. De nya maskinerna har många nya intressanta egenskaper, bland annat är sliptallrikarna fjäderupphängda, något som ytterligare förbättrar slipkomforten och något som man är ensamma om enligt uppgift. Andra tillverkare har fjäderupphängningen i maskinerna. Andra förbättringar är nya löstagbara bussningsfästen som kan bytas ut vilket leder till lägre servicekostnader. Ett faktum att maskinerna tillverkas i Sverige innebär att priset kommer att bli mera konkurrenskraftigt eftersom lönerna är lägre i Sverige än i Norge. Marknadsföringen av produkterna kommer att få stöd av reklam- och marknadsföringsbyrån Kompetenshuset Johannesholm AB i Örebro. Tillverkningen i Mariefred kommer naturligtvis att förse den svenska marknaden med maskiner men man kommer också tillverka maskiner för export till andra länder. All maskintillverkning koncentreras till Sverige. Kunderna som Enva Tech kommer att rikta in sig på i Sverige är framförallt golvslipare, håltagare och rivare.
Med i Enva Techs monter på DEMCON var, förutom Jan Österberg, Stefan Johansson från Kompetenshuset Johannesholm och Wei He från Pengineer. Förutom montern inomhus där maskinerna visades hade man även en demoyta ute där besökarna fick möjlighet att testa maskinerna live under översyn av Johan Schill från Enva Tech.
www.envatech.se


 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×