USAs drottning av betonghåltagning

Publicerad 7/3, 2022 kl. 11:49

I den mansdominerade byggbranschen utmärker sig Talisha Bryan från Utah, USA, inte bara för sitt kön och sin betonghåltagningsförmåga, utan också för att ha rest en lång och svår väg tillbaka från missbrukets djup.

Det finns ingen anledning att buga för drottningar när man träffar Talisha Bryan, den självtitulerade ”Drottningen av diamanthåltagning”, vars populära YouTube-videor visar hur hon skickligt hanterar betongsågar och borrar vid projekt runt Salt Lake City. Talishas lättsamma sätt och leende visar på hennes genuina entusiasm för det fysiskt krävande arbetet, särskilt när hon tar sig an uppgifter som är slitsamma även för de mest rutinerade av hennes manliga kollegor. Det beror på att betonghåltagning är mer än bara ett jobb för Talisha. Det har också gett grunden för att återuppbygga ett liv som en gång fastnade i en till synes oändlig, nedåtgående spiral av drogberoende. Och som en del av en bransch där missbruksfrekvensen är nästan dubbelt så stor som det nationella genomsnittet i USA, omfamnar Talisha möjligheten att dela sin egen svåra berättelse om tillfrisknande och överlevnad i hopp om att andra kan hitta den inspiration som behövs för att möta sina egna inre demoner. ”Inget bra i livet är lätt, men om jag kan övervinna dem kan vem som helst”, säger Talisha om sin kamp.

 

En förvärrad cykel av beroende

Talishas missbruksproblem började under hennes tonår i Salt Lake City-området. Hon beskrev sig själv som en ”bråkstake” som regelbundet var ute sent och drack och rökte marijuana med vänner. Upprepade försök från Talishas föräldrar och andra att ändra hennes beteende gjorde ofta mer för att förstärka det. Kortlivade perioder av att vara ren gav vid upprepade tillfällen rum för frestelser från andra, mer skadliga droger såsom heroin, kokain och metamfetamin.

Under sin tidiga 20-årsålder hade Talisha hunnit gifta sig och skilja sig, och bli mor till två döttrar: Lilly, som föddes med genetisk hjärtsjukdom och har genomgått flera öppna hjärtoperationer, och Bree, vars pappa överdoserade på heroin och gick bort när hon var bara fem. Även om Talisha hade gjort sitt bästa för att hålla sig ren för sina unga döttrars skull, började pressen från att vara ensamstående mamma medan hon hade två jobb öka, och med det lockelsen att fly tillvaron genom droger. Inte ens att bli allvarligt skadad i en bilolycka avskräckte henne från en väg som hon visste mycket väl skulle leda till ett dåligt slut. ”Jag upprepade bara samma misstag eftersom jag fortfarande var samma person”, säger Talisha om tiden då hon så småningom gick tillbaka till att missbruka heroin och metamfetamin. ”För att bli ren och hålla sig ren behöver du en ny personlighet.”

Den vändpunkten kom den 23 juli 2018, ett datum som Talisha aldrig kommer att glömma, då droganvändningen och langningsaktiviteterna gav henne sex månaders fängelse i Davis County-fängelset. ”Jag hade nått botten, men sanningen är att förlora allt och hamna i fängelse räddade mitt liv. Jag förstod äntligen allt som jag hade utsatt min familj för och alla sätt jag hade svikit mina barn. Efter alla andra gånger där jag trodde att jag var redo att förändras visste jag den här gången att jag verkligen var tvungen att göra något annorlunda”, förklarar Talisha.

 

Är du säker på att du vill göra det här?

Under sin tid i fängelse blev Talisha vän med en annan kvinnlig intern som hade arbetat för Greene's Concrete Cutting, en betongentreprenör i Salt Lake City-området. Fram till den tiden bestod Talishas byggerfarenhet av lite mer än en veckas installation av staket. Ändå var hon tillräckligt fascinerad för att söka jobb där efter sin frigivning. ”Jag hade älskat stängselarbetet, att vara aktiv och bokstavligen jobba häcken av mig”, säger hon, utan att avskräckas av det faktum att betonghåltagning skulle pressa Talisha till den absoluta gränsen för hennes styrka och uthållighet. ”När jag ansökte till Greene's, tittade de på mig som ’är du säker på att du vill göra det här?’”, minns Talisha med ett skratt. ”Och jag sa, ’ja, det är jag!’”

Talisha, som ursprungligen tilldelades arbetsuppgifter i Greenes motorvägsdivision, lärde sig grunden om betonghåltagning med en E-Z Drill-bergborr. Det dröjde inte länge innan hon blev expert på att använda den. ”Från och med då var det ’min borr’”, säger hon stolt. ”Jag skulle inte låta någon annan röra den.” Talishas återinträde i arbetsvärlden gick knappast smidigt, eftersom hon stod inför timmeslånga pendlingar till och från jobbet samt behövde närvara vid sin behandling och, naturligtvis, ta hand om sina döttrar. Men i takt med att Talishas trygghet och självförtroende med betonghåltagningsarbetet växte, så växte även hennes glädje av allt det innebar. ”Jag upptäckte att jag gillade att gå upp tidigt och jobba hårt under långa timmar”, säger hon. ”Jag får bokstavligen betalt för att träna. Det gav mig motivation att hålla mig ren och hålla mig frisk, att få en hel natts sömn, äta hälsosamt och göra allt annat jag behöver göra. Annars skulle jag inte kunna göra mitt jobb.”

Efter ungefär tre månader började Talisha arbeta som assistent för Greenes kärnborr- och väggsågsoperatörer. Ju mer hon iakttog och lärde sig de olika nyanserna i arbetet, desto mer njöt Talisha av tanken att hon kunde bli tilltrodd att arbeta ensam med sin egen lastbil och utrustning, och efter några veckor gick hennes dröm i uppfyllelse. ”De kastade mig in i en lastbil med en golvsåg och en kärnborr och släppte mig lös”, säger Talisha. Hon använde sin nyvunna självständighet för att djupdyka i sitt arbete samtidigt som hon lyssnade på poddar, ljudböcker och andra informationskällor för att hjälpa sig själv. Talisha hade inget emot att bli tilldelad komplicerade jobb, eftersom de gav en ny möjlighet att överträffa kundens förväntningar, vilket ofta resulterade i komplimanger om hennes arbete. ”Det var många entreprenörer som specifikt begärde mig eftersom jag var en av dem som höll allt rent och gjorde precis vad de ville”, tillägger hon.

Talisha har delat med sig av många av sina arbetserfarenheter via YouTube, inklusive att borra 800 hål för armeringsjärn som en del av renoveringen av det 130 år gamla Davis County Courthouse, som ligger bara några kvarter från platsen där hon tillbringade sin livsavgörande fängelsetid. Det var också där som Talisha satte ett personligt endagsrekord med att borra 117 hål, samtidigt som hon stötte på några kusliga händelser som övertygade henne om att den gamla byggnaden är hemsökt. När hon tillfrågas om andra minnesvärda projekt nämner Talisha gången då hon fick borra hål för räcken på Lillys gymnasieskola i Ogden, och skära ribbor för Amazons 93 000 m² stora distributionscenter i West Jordan.

 

Att lyfta sig själv för att hjälpa till att lyfta andra

Även om Talisha inte kan undvika att sticka ut som kvinna i ”en mans värld”, är hon i sinnet en betonghåltagare. Punkt slut. Och det verkade bara naturligt att hennes kärlek till arbetet skulle resultera i att hon valdes ut som en av administratörerna för Facebooksidan Concrete Cutting Nutters Association. ”Äntligen kände jag att jag var en del av något”, säger hon. Efter att ha fått så mycket av jobbet var hon fast besluten att ge något tillbaka. Det är därför hon på varje ny arbetsplats delar ut ett visitkort med sin YouTube-information på ena sidan och ”Hemlös heroinmissbrukare blir en framgångsrik betonghåltagare” på den andra.

Kortet väcker många samtal, och Talisha är alltid redo och villig att vara idel öra till alla som vill dela med sig av sin egen kamp med missbruk. ”Det är många människor som har sagt till mig att jag har hjälpt dem och att jag är inspirerande”, säger Talisha, som en dag skulle vilja starta en ideell organisation fokuserad på tillfrisknande och stöd för missbrukare. ”Jag har pratat med familjemedlemmar till missbrukare och försökt ge dem råd, särskilt när missbruket påverkar deras barn. Om de kan se var jag var och hur dålig jag var, och det faktum att jag kunde komma tillbaka för att vara där jag är idag, kommer det att ge dem hopp om att de kan göra detsamma.”

Idag har Talisha mycket att vara stolt över. Hon är ekonomiskt stabil med hus och ny bil, och delar sitt liv med sin pojkvän Christian Jackson. Hon har också gått vidare till ett nytt jobb och hanterat telekomprojekt för B. Jackson Construction of West Jordan. ”De har betonghåltagningsutrustning så jag sköter de jobben när det behövs”, säger Talisha. ”Jag vill fortsätta utföra betonghåltagning vid sidan av och förhoppningsvis starta mitt eget företag någon gång.”

Det finns naturligtvis fortfarande utmaningar, inklusive ständig vaksamhet mot allt som kan få hennes tillfrisknande att hamna i minsta återfall. Ett beroende är trots allt en sjukdom som bara kan behandlas framgångsrikt, inte botas. Ändå har Talisha inte vid något tillfälle i sitt liv känt sig mer säker på att ta itu med vad livet har i beredskap för henne och hennes familj. ”Jag visste att det skulle bli svårt, men det blir lättare för varje dag. Jag låter mig inte sluta”, säger hon om sitt tillfrisknande.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×