Två nya rivningsrobotar på marknaden

Publicerad 27/12, 2023 kl. 18:47

Här är de senaste nyheterna när det gäller rivningsrobotar. Två stora är att Husqvarna breddar sitt sortiment genom att lansera roboten DXR 95. Och att den polska tillverkaren Elgo-Plus, som i Sverige säljs av bolaget Bohena, har släppt sin Springer Eco-robot.

Som alla i den svenska rivningsbranschen redan vet är att den fjärrstyrda rivningsroboten har sitt ursprung i Sverige. Det är faktiskt samma sak med vattenbilningsrobotar. Fortfarande dominerar de svenska rivningsrobotmärkena på den globala marknaden. Konceptets grundare, Brokk, har fortfarande det bredaste utbudet med ett 10-tal basmodeller. På andra plats kommer Husqvarna med idag fem modeller i det lätta till medeltunga viktområdet.

 

Fler märken

Ett annat starkt märke inom industrin i Centraleuropa är Top Tec i Tyskland som har arbetat inom sektorn nästan lika länge som Brokk. Brokk grundades i början av 1970-talet. Genom åren har det funnits ett antal andra små tillverkare som Demec, Thordab som producerade DMX-roboten, Finmac från Finland, etc. Vi har publicerat historien om rivningsrobotar många gånger så vi går inte in på några detaljer den här gången. Men på senare år har några andra märken dykt upp utanför Skandinavien. Tyska tillverkaren Kiesel grundade sitt företag K-TEG och lanserade sin KMD-RD22 2017. Mer eller mindre samtidigt lanserade amerikanska Alpine Cutter sin Alpine Robot RDC. Det spanska företaget Euro Implementos lanserade sin RDC 15.10 runt 2018. ES Robotics i Storbritannien släppte ett antal modeller under 2019 med varumärket Akula. Värt att nämna är också Hong Kong-baserade HD Engineerings HD-serie av rivningsrobotar, en gång också distributör av Brokk-robotar i Hong Kong. Det finns också ett antal tillverkare av rivningsrobotar på det kinesiska fastlandet. Ett tag fanns även en norsk tillverkare av ett rivningsrobotmärke som man inte hört från på ett tag. Vi kanske saknar några märken också, som ett märke i Italien som tillverkades för dryga två decennier sedan. Men i detta tema är vi glada att kunna presentera en helt ny rivningsrobotmodell från Husqvarna som kommer att lanseras på World of Concrete i januari. Vi presenterar också den nya spelaren i Elgo-Plus med roboten Springer Eco från Polen och Azurrus-sortimentet av rivningsrobotar från Ryssland. Springer Eco från Elgo-Plus säljs i Sverige av bolaget Bohena.

 

Husqvarna storsatsar med ny robotmodell som breddar sortimentet

Professionell Demolering hade för en tid sedan privilegiet att ta del av information om tillverkaren Husqvarna Constructions nya rivningsrobot DXR 95, som kommer att lanseras på mässan World of Concrete i Las Vegas i januari, 2024. PDs chefredaktör fick möjlighet att samtala med Product Marketing Manager, Niklas Tillbrandt och Light Demolition Director, Fredrik Linnell.

Båda var mycket glada att kunna delge nyheten och få ut informationen i PD innan premiärvisningen på World of Concrete. Den nya modellen från Husqvarna är tillverkarens lättaste och mest kompakta modell hittills och har beteckningen DXR 95. Utvecklingen av modellen har pågått i cirka två år och är en viktig investering för företaget. DXR 95 ersätter ingen tidigare modell utan är ett tillskott när Husqvarna nu på allvar breddar sitt sortiment av rivningsrobotar, som efter DXR 95 lanseringen består av fem modeller. 

När Husqvarna Construction gav sig in i segmentet rivningsrobotar i början av 2000-talet valde man att utveckla robotar i de viktklasser som bäst möter kundernas behov och används flitigast. Husqvarna blev snabbt en värdig konkurrent till Brokk, som dominerat marknaden sedan bolaget grundades i början av 1970-talet.

”Vi har jobbat intensivt med den här modellen i ett par år och det känns jättebra att nu lansera den och få ta del av kundernas positiva respons”, säger Niklas Tillbrandt.

 

Användarvänlighet i fokus

”När själva utvecklingsarbetet var klart har vi låtit operatörer från flera länder testa maskinen i olika applikationer och vi har fått fantastisk feedback. Alla som har kört roboten har uppskattat den höga prestandan i förhållande till storlek och fjärrkontrollens användarvänlighet”, säger Fredrik Linnell.

DXR 95 är en robot som ligger i halvtonssegmentet och är avsedd för operatörer som vill ha en stark demoleringsrobot med hög produktivitet, som går att lasta i en mindre transportbil och kan köras med hög precision i trånga utrymmen. 

”Vi har förhandsvisat roboten på mässan SMOPYC i Zaragoza, Spanien som arrangerades i november och fick ett enormt gensvar. Det blev lite av höjdpunkten på hela mässan”, säger Fredrik Linnell.

Nya DXR 95 linjerar helt med övriga modeller i serien. För två år sedan uppdaterades hela Husqvarnas sortiment av rivningsrobotar med bland annat ett helt nytt styrsystem, ny fjärrkontroll och översyn av robotarnas grundarkitektur. Nya DXR 95 är naturligtvis utrustad med samma uppdateringar samt har fått några nya features och ytterligare förbättring av fjärrkontrollen.

”DXR 95 blir en perfekt lösning för operatörer som vill ha en kompakt och användarvänlig rivningsrobot som kan användas till många applikationer inom demolering. Den går i produktion under första kvartalet 2024 och faktum är att många kunder över hela världen redan beställt maskiner. Vi ser verkligen fram emot att dra igång vår globala lansering av DXR 95 på World of Concrete i januari”, säger Niklas Tillbrandt.

 

Liten, stark och uthållig

DXR 95 drivs på traditionellt vis elektrohydrauliskt och levererar 9,8 kW kraft och upp till 250 bars tryck hela vägen ända ut till verktyget i slutet av rivningsbommen. Trots detta väger maskinen inte mer än 589 kg vilket gör den väldigt smidig att transportera i en mindre transportbil, och den är smidig att etablera och arbeta med i trånga utrymmen. Den är dessutom väl balanserad och klarar enkelt lutningsvinklar upp till 30° utan att kännas ostabil i arbetet. Den nya fjärrkontrollen är mycket användarvänlig och intuitiv, manöverspakarna och de olika knapparna är väl ergonomiskt utprovade för att göra manövreringen av maskinen smidig för operatören. Det är enkelt att välja och ändra inställningar även med handskarna på. Fjärrkontrollen har en stor ljusstark LCD-skärm och det går att välja mellan en rad olika språk.

”Med sitt enastående kraft-till-vikt-förhållande och kompakta storlek svarar DXR 95 på efterfrågan på en rivningsrobot som kan passa in i trånga eller ömtåliga miljöer, och verkligen leverera den kraft och prestanda som proffs behöver”, säger Fredrik Linnell.

Niklas Tillbrandt inflikar att DXR 95 är byggd för många timmars kontinuerligt tufft rivningsarbete och passar perfekt för en rad olika uppgifter inom traditionell demolering och andra industriella applikationer. 

”Den här mångsidiga roboten kan leverera konsekvent hög prestanda utan avbrott tack vare sin goda kylförmåga kombinerad med ett högeffektivt hydraulsystem”, säger Niklas.

Roboten har utrustats med flera andra viktiga funktioner som förhindrar onödiga stillestånd. Dessa inkluderar ett kraftigt armsystem med robusta friktionssvetsade cylindrar, automatisk smörjning av hammaren för längre serviceintervall och skydd av vitala delar i det tuffa nedre chassit. Alla komponenter är lätta att komma åt och ta loss för att göra service och underhåll snabbt och problemfritt. DXR 95 ger också operatören mer flexibilitet. Med hjälp av fjärrkontrollen kan operatören enkelt justera parametrar som vatten, fett och hydrauliska funktioner för att passa operatörens preferenser samt även justera trycket och flödet för att matcha kraven på icke-standardiserade verktyg. 

Om du som läser detta planerar att resa till mässan World of Concrete rekommenderas ett besök i Husqvarnas monter. Med all säkerhet kommer den även att visas på de svenska mässorna Nordbygg i april och Demcon i september, 2024.

www.husqvarnaconstruction.com

 

Nytt rivningsrobotmärke från Polen

Elgo-Plus tillverkning ligger lite nordväst om Warszawa. Företaget tillverkar främst micro- och minigrävare, bandchassier för olika applikationer och en fjärrstyrd rivningsrobot. Det är första gången företaget presenteras i Professionell Demolering. Produktsortimentet består idag av nio olika minigrävare i olika storlekar, bensin- och eldrivna. Utrustningen som produceras kännetecknas av enkelhet, tillförlitlighet och användarvänlighet, vilket gör Elgo-Plus-maskinerna till mycket praktiska hjälpredor i många sektorer från trädgårdsskötsel, bygg- och anläggning, rivning, processindustri och även i gruvor.

Företagets rivningsrobot heter Springer Eco. Det är en multifunktionellt maskin som drivs med elkabel eller med batterier. Batteridriften är något helt nytt för robotbranschen. Det är ett innovativt batteriladdningssystem som tillverkaren håller på att patentera. Batterierna laddas automatiskt medan maskinen är ansluten till strömkällan, så det finns inget behov av att maskinen stannas medan batteriet laddas, den kan arbeta kontinuerligt.

 

Först Europa och sedan Nord- och Sydamerika

Springer Eco rivningsrobot och alla maskiner från Elgo-Plus är helt utvecklade och tillverkade av företaget Elgo-Plus. Vissa delar kommer dock från andra länder i Europa.

”Vi bestämde oss för att introducera fjärrstyrda, elektriska rivningsrobotar i vårt sortiment eftersom marknadens efterfrågan på sådan utrustning ständigt växer eftersom byggnadsarbeten alltmer systematiseras och det manuella arbetet minskar. Entreprenörer investerar allt mer i utrustning som är automatikserad och utförs av maskiner i kombination med en operatör. Springer Eco är ett exemple på detta”, säger Andrzej Zielinski från Elgo-Plus.

Elgo-Plus startade sin produktion 2016 och säljer sina maskiner över nästan hela Europa genom ett nätverk av 11 återförsäljare. Nästa steg är att börja sälja hela utbudet av utrustning till Nord- och Sydamerika.

Andrzej säger att den rådande marknadssituationen på grund av de många händelserna i Europa med pandemi, kriget i Ukraina och inflationen har haft stor inverkan på försäljningen. ”Vår känsla är dock att saker och ting håller på att bli mer stabila och vi är mer optimistiska inför det kommande året”, säger Andrzej.

 

Starkt samarbete med svenska distributören Bohena

Elgo-Plus har ett starkt samarbete med svenska bolaget Bohena och dess ägare Sten-Anders Fellman. Bohena har sitt huvudkontor i Järfälla utanför Stockholm och är distributör för alla Elgo-Plus produkter i Sverige, Danmark, Norge och Finland sedan 2016. Sten-Anders berättar att de har tagit en aktiv del i utvecklingen av nya modeller och särskilt rivningsroboten Springer Eco. ”Vi har jobbat ganska länge med både verktyg och maskiner inom bygg- och anläggningsbranschen inklusive rivningsapplikationer. Bohena har sålt Epiroc hydraulhammare sedan flera år tillbaka. Eftersom Epirocs SB52 hammare passar perfekt med Springer Eco rivningsrobot blev det lite en springande punkt för att påbörja utvecklingen av rivningsroboten. Just den här viktklassen passar väldigt bra i Norden med många entreprenörer som är vana att arbeta med den här uppsättningen av verktyg och maskin”, säger Sten-Anders.

Senaste nytt hos Springer Eco är radiostyrningen och det faktum att Springer Eco kan köras med batterikraft. Ingen kabel behövs alltså och detta arbetssätt är perfekt vid exempelvis mindre jobb.  Vid större projekt kopplas maskinen enkelt till ett 400V eluttag och batterierna laddas under arbetet. Om de är anslutna till 230V laddas batterierna under parkering eller vila.

”En stor fördel med Springer Eco är att den förutom att det är en rivningsrobot också kan användas som en 360° roterande minigrävare. Den kan även utrustas med en grip för tunga lyft eller materialhantering. Maskinen levereras förutom med fäste och hydraulslangar för hydraulhammaren med grip, snabbfäste, tre skopor och en tjälkrok”, tillägger Sten-Anders Fellman.

Värt att nämna är att Bohena även levererar en del specialskopor och jordborrar från bland andra Makita.

www.elgoplus.pl

www.bohena.se

 

Azurrus, rivningsrobotar från Ryssland

Professionell Demolering har också stött på en serie rivningsrobotar utvecklade och tillverkade i Ryssland. Vi har dock mycket begränsad information om varumärket Azurrus. Det verkar som att de är tillverkade av ett företag som heter Demorobot LLC i Moskva. De finns sju olika modeller i sortimentet. Den minsta Azurrus 1.0 är kabeldriven och har en arbetsvikt på 1,1t och en bomräckvidd på 3672 mm. Azurrus 1.0A väger 1t och är batteridriven och har en bomräckvidd på 3672 mm. Azurrus 2.0 väger 2,2t, även den elektrisk, har en bomräckvidd på 4815 mm. Azurrus 2.0A är lika med Azurrus 2.0 men batteridriven. Azurrus 5.0 väger 4,4t, elektrisk och har en räckvidd på 6000 mm. Det finns också en batteridriven version av denna som heter Azurrus 5.0A. Den största modellen i sortimentet är Azurrus 15.0 som väger 15 ton och drivs med el. Den har en räckvidd mellan 4000 till 9000 mm. Det här är mer en borrningsrobot. Det finns en rad tillbehör tillgängliga för robotmodellerna som hammare, betongssaxar, gripar och väggsågar från Echidna i Australien.

www.azarrus.com

 

 

Tekniska data DXR 95

Maximal transporthastighet:    3 km/h

Maximal lutning:        30°

Hydraulsystem:        30 l

Maximal oljeflöde:        0-32 l/min

Standardtryck:        180 bar

Ökat huvudtryck:        250 bar

Vikt:            589 kg

Motor:            9,8 kW/50Hz

Hastighet:            1417 rpm/50Hz

Spänning:            380-420 V/50Hz

Nätanslutning:        16A/50Hz

Dimensioner, bredd, längd, höjd:    600, 1510, 887 cm


 

Tekniska data

Springer Eco

Elmotor:         6 kW, Tamel (tillverkad i Polen)

Fjärrkontroll:     Hetronic Remote Control

Hydraulpump:     8cc, Casappa (tillverkad i                     Italien)

Hydraultryck:     160 bar

Oljeflöde:         25l/minut

Batterier:         2x Briggs&Stratton Vanguard                     Lithium-Ion 5 kWh (tillverkad 

                i USA, med 3 års garanti)

Batteriladdare:     Vanguard 1050W

Drifttid på batterier:     4 timmars grävning, 

                1,5 timmars arbete 

                med hammare

Laddningstid på 230v:     8 timmar vid parkering 

                men även laddad med 230                     volt eller 400 volt under drift.

Vikt:         1100 kg (med motvikt)

Max höjd:         2,10 m

Bredd:         80 cm

Grävdjup:         1,65 m (175 cm med                         snabbkoppling monterad)

Kylning:         Hydrauloljekylare

Rotation:         360°

Driftlägen:         Två driftlägen, långsam för                     exakt arbete och snabb för                     vanligt gräv-/hammararbete

 

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×