Teleskoplastaren värdefull även inom demolering

Publicerad 16/9, 2021 kl. 16:10

Inom branschsegmentet teleskoplastare lanserar flera nyheter. Läs om nya produk-ter från Wacker Neuson, Bobcat och Manitou i Professionell Demolerings årliga temaartikel om teleskoplastare.

Många visioner för nya Manitou teleskoplastare

Manitou kommer med en ny serie av MRT runtomsvängande teleskoplastare vid namn Vision. Scantruck, generalagent för Manitou i Sverige, presenterar både en Vision i stan-dardutförande och en så kallad Vision+. MRT-maskinerna är i grunden Vision-modeller och Vision+ är de större maskinerna i serien. Vision+-modellerna har en riklig standard-utrustning med en mängd tillbehör, berättar Anker Lemvig som är business manager för Scantruck. De kan fås med lyfthöjd upp till 35 meter, och lyftkapacitet på sju ton. Vision+ har fem basmodeller, tre av dem har upp till sex tons kapacitet, nämligen MRT 2260, MRT 2660 och MRT 3060 med lyfthöjder på 22, 26 och 30 meter. MRT 2570 och MRT 3570 lyfter sju ton 25 respektive 35 meter högt. Maskinernas spakar är nyutvecklade, och på listan över standardutrustning återfinns dieselvärmare med timer. Manitou har optimerat utformningen så att det går att gå in och ur den på alla fyra sidor med hjälp av en trappa. Alla modeller har elektroniskt styrd fjädring på undervagnen. ”Aircondition är standard i Vision+-maskinerna, som också är förberedda för att kunna köras på eldrift med Manitous bi-energy system”, säger Anker Lemvig. ”I förarhytten har maskinförarna fått en mycket större display för att styra maskinens alla funktioner, och den sitter även integrerad i armstödet, så att den följer sätets rörelser.”

Bland Manitous modeller för bygg och anläggning kommer två kompakta maskiner, MT 730H och MT 930H, på sju respektive nio meter. De är båda knappt två meter både på bredden och höjden, och är 4,68 meter långa. Modellerna är hydrostatdrivna, och niome-tersversionen kommer att kunna fås med korg och radiostyrning från och med 2022. En annan nyhet är Manitous minsta teleskoplastare hittills, ULM (Ultra Light Manitou), med en totalvikt på högst 2600 kg. Med en bredd på 1,5 meter och en totalhöjd på 1,9 meter kan maskinen flyttas med 3,5 tons maskintrailer. Maskinen har alla funktioner som sina större syskon, exempelvis fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning. ”I dagsläget så kan vi inte ge ett exakt datum på när Manitou ULM kommer till Sverige. Vi förväntar oss att vi ska kunna beställa dem innan årets slut för att börja leverera dem under 2022.”

 

Bobcat lanserar ny generation av teleskoplastare

Bobcat lanserar sin nya generation av teleskoplastare i R-serien, som inkluderar 12 mo-deller med Steg V-motorer. De har en lyfthöjd på 6 till 18 meter med en maximal lyftkapa-citet på mellan 2,6 och 4,1 ton. Detta är det senaste steget i Bobcats ”Next is now”-program. R-serien innehåller kompakta teleskoplastare (TL26.60, TL30.60 och TL30.70), mellanstora teleskoplastare (TL35.70, T35.105, T35.105L och T36.120SL) och höglyftsteleskoplastare (T35.130S, T35.130SLP, T35.140S, T41.140SLP och T40.180SLP). Modellerna erbjuder ett nykonfiguerat transmissionssystem, ett ”Boom Positioning”-system, en uppdaterad joystick, en högre motorbroms, med mera. Det finns en ny Dynamic-inställning för applikationer som kräver snabb överföringsrespons, och det nya valfria handgastaget med Flex Drive-funktion möjliggör kontroll av körhastighet oberoende av motorvarv. Förarhytten erbjuder en central kontrollpanel för 360 graders ergonomi. Mo-dellerna erbjuder bland annat en all-in-one-joystick, intuitiva kontroller och en interaktiv 5-tums LCD-skärm. Modellerna drivs av nya versioner av Bobcats D34 Steg V-motor. Maskinerna är också anslutna via Bobcats Machine IQ-telematiksystem.

Bobcat lanserar också den nya Waste Expert-serien av teleskoplastare. Bobcat erbjuder fyra av företagets nuvarande produktivitets- och högflödiga teleskoplastare, nämligen TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF och TL43.80HF, som nya Waste Expert-maskiner, alla drivna av Bobcat Steg IV 74.5 eller 97 kW (100 eller 130 hk). Modellerna har en lyftkapa-citet från 3,4 till 4,3 ton och lyfthöjder från 6,5 till 8 m. De har Dana Spicer-axlar och ytter-ligare förstärkt skydd, och har ett extra stort bomhuvud, en bom med hög dragkraft, med mera. Maskinerna har en lådsvetsad ram och erbjuder hög markfrigång, med en botten-platta längs hela längden för att skydda vitala delar. Modellerna är utrustade med ytterli-gare funktioner, inklusive en skyddsgrill för vindrutan och taket, och skydd för arbets- och vägljus, med mera. Allsidig panoramasikt tillhandahålls av modellernas så kallade Pat-ented Asymmetric Cab med ROPS/FOPS nivå 2-skydd och ett bakre fönster utan pelare. Teleskoplastarna erbjuder variabel växellåda och en automatisk parkeringsbroms. Lastnings- och hanteringsarbetslägen är standard liksom Eco-läget. Teleskopbommen ger möjlighet att hantera en rad olika redskap. HF/High Flow-tekniken i HF-modellerna erbjuder hydrauliska funktioner och prestanda med en 190 l/min lastavkännande pump och flödesdelningsfördelare. Bobcat erbjuder däckalternativen Michelin 460/70R24 Bib-load, Nokian 480/65R24 Tri Steel och Camso TLH 792S 13 R24.

 

Omarbetade teleskoplastare från Wacker Neuson

Den omarbetade teleskoplastaren TH412, med nyttolast på 1,5 metrisk ton och en stap-lingshöjd på fyra meter, är den mest kompakta modellen av Wacker Neuson i teleskoplastserien. Maskinen har som standard en motor som uppfyller Steg V. Med valfria och mer kraftfulla motorer är den dessutom lämplig för proffsapplikationer som kräver många drifttimmar. Kabinen har utformats för komfort samtidigt som den bibehåller de kompakta dimensionerna, och kontrollerna är tydligt och ergonomiskt placerade. TH412 har ett armstöd med integrerat förvaringsfack, solskydd och optimerad värmare och ventilation. Den har även ett elektroniskt reglerat drivsystem med olika drivlägen. Auto- och Eco-läge är standard, och i redskapsläge håller maskinen den hydrauliska flödesvolymen på redskapet konstant, även vid ändrade laster. I läget M-drive kan motorvarvtalet anges med det manuella gasreglaget och körhastigheten regleras med gaspedalen. Maskinen har även en elektrisk parkeringsbroms med ”hill-hold”-funktion.

TH412 är utrustad med operatörshjälpsystemet Vertical Lift System, VLS. Systemet för-hindrar att maskinen välter i längdriktningen på grund av överbelastning, utan att påverka hastigheten. VLS gör det möjligt att utföra säkra och smidiga sekvenser av operationer även under höga nyttolaster. Detta är möjligt tack vare en enhetlig och snabb lyftning och sänkning av teleskoparmen och en partiell automatisering av teleskoprörelsen. Den låga framvagnen och maskinens vikt tillåter en hög tipplast på 1,6 metrisk ton med pallgaffel (maskin rak).

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×