Teleskoplastare 2022

Publicerad 19/12, 2022 kl. 15:06

I år släpps flera nya teleskoplastare, framför allt i samband med mässan Bauma. Sennebogen lanserar en ny modell i G-serien, Manitou släpper två lågviktsmodeller och Wacker Neuson introducerar sin allra första elektriska teleskoplastare.

340G Telehandler i nya G-serien

Sennebogens nya Telehandler 340 G kombinerar räckvidden hos en teleskoplastare med styrkan hos en hjullastare. Den har en hytt som kan höjas till 4,10 meter ögonhöjd, en lasthöjd på 7,7 meter och en lastkapacitet på 4 ton, och kombinerar kompakta dimensioner med hög prestanda, räckvidd och bästa överblick, enligt OP System som är svensk generalagent för Sennebogens teleskoplastare och materialhanterare. Modellen kännetecknas bland annat av en massiv stålram och robust teleskoparm; quick-change för snabbt byte av olika verktyg (finns även quick-change för Volvo, Kramer, JCB eller Manitou som tillval); kraftfull drivlina och optimal kraftöverföring genom Z-kinematik; skophöjd upp till 7,7 meter med lyftkapacitet på 4 ton; Maxcab-hytt med 360° sikt runtom; steglöst höjbar hytt (ögonhöjd 4,10 meter); tre sorters styrning (fram-, fyrhjuls- och krabbstyrning); optimal kylprestanda med reversibel fläkt som säkerställer fritt luftintag även i dammiga förhållanden; kompakta mått för arbete i trånga miljöer (5,5 meter lång, knappt 2,5 meter bred); låg tyngdpunkt; samt enkel åtkomst till servicepunkter, enligt OP System. Arbetsvikten ligger på 9,3 ton och maskinen drivs av en Steg V 100 kW dieselmotor.

 

Wacker Neuson lanserar sin första elektriska teleskoplastare

På Bauma 2022 lanserade Wacker Neuson sin första elektriska teleskoplastare, TH412e. Den är ett viktigt tillägg för tillverkaren i kategorin zero emission, som tack vare sin kompakta design möjliggör arbete i till exempel underjordiska parkeringar utan lokala utsläpp. Den nya elektriska teleskoplastaren har en oavbruten drifttid på upp till 3,1 h med standardbatteriet och upp till 5,2 h med extrabatteriet. Teleskoplastaren har ett batterihanteringssystem, BMS, som övervakar litiumjonbatteriet, ökar dess effektivitet och säkerhet och även eliminerar djupurladdning. Laddluckan på baksidan av maskinen är lättillgänglig och möjliggör snabb, okomplicerad laddning.

 

Manitou-teleskoplastare på Bauma

Manitou lanserade flera nya teleskoplastare på Bauma 2022, bland annat de nya lättviktarna Ultra Light Manitou, ULM, som kommer ut på den svenska marknaden under hösten/vintern. De två maskinerna har en lyfthöjd på över 4 meter och är anpassade för transport på 3,5 tons trailer. De båda ultrakompakta maskinerna, ULM 412 H och ULM 415 H, delar samma yttermått, nämligen 1,49 meter på bredden och 1,92 meter på höjden. Den mest avgörande skillnaden är lyftkapaciteten, där ULM 412 H lyfter 1,25 ton till 4 meters höjd, och storebror ULM 415 H lyfter 1,5 ton till samma höjd. De kompakta måtten och den beskedliga maskinvikten är skapade med siktet inställt på byggbranschen. Det gör maskinerna enkla att flytta mellan olika arbetsplatser. Detsamma gäller såklart inom en mängd olika branscher. För hantverkare inom bygg och trädgård så skapar teleskoplastarna möjlighet att snabbt rycka ut på ett jobb och få med sig maskinen med hjälp av endast ett enkelt maskinsläp. Maskinerna har fyrhjulsdrift och pendlande bakaxel med en markfrigång på 29 cm vilket gör att de klarar sig i ojämn terräng.

Manitou lanserade också den hundra procent elektriska teleskoplastaren MT 625e, med en kapacitet på 2,5 ton och en höjd på 6 meter, som garanterar lika bra prestanda som förbränningsversionen i samma storlek. Den här modellen är utrustad med ett 25 eller 33 kWh litiumjonbatteri, vilket minskar underhållet med 56 procent och den totala ägandekostnaden för användaren. MT 625e är lämpad för användning inomhus och har samma fördelar som övriga modeller i det kompakta teleskoplastarsortimentet, från Safety Pack till Harmony-skärmen för säker och enkel användning.

Manitou har i år även lanserat fyra nya mellanstora teleskoplastare med förbränningsmotorer. De nya modellerna – MT735, MT935, MT1135 och MT1335 – har mellan 7 och 13 meter lyfthöjd och lyftkapacitet på 3,5 ton. De två 11- och 13-metersmodellerna finns med två transmissionsversioner, momentomvandlare eller hydrostatisk, för att möta användarnas olika behov. Två motorer finns tillgängliga för samma modeller, en 75 hk version eller en 100 hk version. Dessa teleskoplastare är alltså utrustade med samma instrumentbräda som resten av sortimentet, med en Harmony-skärm, samt möjlighet att flytta dess kontrollknappar till nära armstödet (Double Switch Buttons). Dessa fyra modeller har en ny hytt för förbättrad panoramasikt, med en ny vindruta placerad lägre för att bättre kunna se lasten när bommen sänks och för att underlätta montering av redskap. En ny, smalare och robustare svävande gaffelvagn har också designats för att optimera sikten med bommen sänkt. Denna vagn har designats för att vara kompatibel med de 14 och 18 meter höga modellerna.

Manitous runtomsvängande teleskoplastare MRT2260 och MRT2660 finns nu också som eldrivna versioner med lyfthöjder på 22 respektive 26 meter. Lastkapaciteten är fortfarande 6 ton, och maskinerna har sammantaget samma prestanda med en elmotor i motorutrymmet som de har med en dieselmotor monterad.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×