System för snabba och säkra verktygsbyten är en svensk uppfinning

Publicerad 17/5, 2022 kl. 12:06

I den här temaartikeln berättar vi om nyheter och förändringar inom produktsektorn för helautomatiska byten av hydrauliska verktyg för bland annat rivningsutrustade grävmaskiner och hjullastare.

Sverige är ett föregångsland på många sätt. Genom åren har vi varit mästare på att utveckla många smarta produktinnovationer och arbetsmetoder för bland annat bygg- och anläggningsindustrin. Några exempel är den fjärrstyrda rivningsroboten, vattenbilningstekniken, den handhållna ringkapen, metoden att slipa och polera betonggolv till en slutprodukt, effektiva enheter för luftrening och stofthantering på byggarbetsplatsen och den helautomatiska snabbfästeslösningen som gör arbetet i grävmaskiner så mycket enklare och säkrare. Exemplen är många.

I den här årliga temaartikeln tittar vi lite närmare på just helautomatiska snabbkopplingssystem som ursprungligen uppfanns av hudiksvallsföretaget OilQuick och som fortsatt är en stor aktör inom området. I den här temaartikeln berättar vi lite om senaste nytt och vad som hänt i branschen under det senaste året. Och det är väl lämpligt att börja med OilQuick.

Effektivitet, säkerhet och miljö blir i allmänhet allt viktigare på rivnings- och återvinningsarbetsplatser eftersom det är extremt viktigt att använda rätt verktyg för jobbet idag. Helautomatiska snabbkopplingssystem har varit lösningen för operatörerna i flera år nu, med nya system och uppgraderingar som släpps kontinuerligt. Här är det senaste från produkternas tillverkare.

 

Effektiviserat aggregatbyte på plats – ett lyft för Komatsu

Det kanske den största nyheten i årets tema om nya helautomatiska snabbkopplingssystem för rivningsutrustade grävare kommer från Komatsu och Söderberg & Haak. Man har nyligen lanserat K100 aggregatbytessystem för Komatsu PC490HRD-11 grävmaskiner som är ett avancerat hydrauliskt snabbkopplings-/fästesystem byggt av och för Komatsu-grävare. Det unika K100-systemet stödjs fullt ut av Komatsu reservdelar, garantier och eftermarknadssupport. Men eftersom det skiljer sig lite från traditionella snabbkopplingsystems och avser hela boomen kan man läsa mer om nyheten i vårt tema om nya rivningsgrävare på sidorna 32-34.

 

OilQuick med ny fabrik i USA

OilQuick är som sagt den ursprungliga utvecklaren och första kommersiella tillverkaren i världen när det kommer till helautomatiska snabbfästen. Enligt företaget är OilQuick också världens mest sålda tillverkare av hydrauliska snabbkopplingssystem med mer än 40 000 sålda system över hela världen. OilQuick befinner sig just nu i en mycket expansiv fas och utökar både produktionsanläggning och kontor i Hudiksvall, något som vi berättat om tidigare i tidningen. Företaget anställer kontinuerligt ny personal och letar efter sätt att växa så snabbt som möjligt. Man har dessutom under förra året uppgraderat sin logotyp och grafiska profil. OilQuick växer även runt om i världen och i januari startade man även en produktionsanläggning i USA under det nya namnet OilQuick Americas. I PD 1-2022 berättade vi om OilQuick Americas som är ett företag i Exodus Global-koncernen. OilQuick AB har tillkännaget ett så kallat joint venture med dem för att tillverka OilQuicks snabbfästen på plats i USA. Företaget kommer att betjäna både den nord- och sydamerikanska marknaden. OilQuick Americas investerar just nu tiotals miljoner i nya lokaler och en toppmodern tillverkning i anslutning till befintlig anläggning i Superior, Wisconsin.

OilQuick-produktserien innehåller snabbfästen för grävmaskiner, materialhanterare, kranar, lastmaskiner och gaffeltruckar. Alla system kommer med ett brett utbud av anslutningar för att passa specifika behov och kan distribuera hydraulolja, fett, vatten och el. Andra fördelar är snabba byten av hydrauliska, elektriska och mekaniska redskap inifrån hytten för att säkerställa rätt redskap för jobbet. Själva systemet leder till många andra fördelar som färre maskiner på platsen och ökad produktivitet, minskade transportkostnader, minimalt oljespill, skyddad slangdragning och mindre smuts i hytten. OilQuick säkerhetsfunktioner hjälper föraren att undvika tappade skopor och andra tillbehör.

OilQuick LockSupport (OQLS) är ett avancerat användarvänligt förarstöd för säker påkoppling av grävmaskiner. OQLS finns för alla nio storlekar av OilQuick helautomatiska snabbfästen och alla tiltrotatorer. Numera är moderna grävmaskiner utrustade med hydrauliska snabbfästen och använder ett antal skopor och redskap, som i många fall växlas flera gånger i timmen. Det finns alltid en risk vid byte av skopor och redskap. OQLS minimerar alla dessa problem och ger föraren ett säkert stöd för rätt beslut vid byte av skopor och redskap.

www.oilquick.com

 

Nästa generations Rototilt QuickChange

Som bekant finns idag flera andra tillverkare i helautomatiska snabbfästes system. Förutom OilQuick finns Steelwrist, Rototilt och även Engcon marknadsför snabbfästes system. Och teknikutvecklingen inom bygg- och anläggningsbranschen fortsätter, med effektivitet och ergonomi som alltmer går hand i hand. Ett nytt exempel är Rototilts nya generation av helautomatiska snabbfästessystem som introducerar nya innovativa fördelar för maskinkopplingar, tiltrotatorer och verktyg.

Ett av Rototilts mål har varit att utveckla ett system som kan hantera de högflödesverktyg som finns på marknaden. Rototilts egna tester och mätningar visar också att detta mål har uppnåtts med bred marginal. Testoperatörerna som har provat Rototilt QuickChange innan lanseringen, och kunder som nu investerar i den nya tekniken, har sagt att de välkomnar systemet. Användare kan snabbt ställa in tiltrotatorn och montera verktyget direkt på systemets maskinkoppling och få extra kraft när operatören till exempel byter från skopa till rivningsgrip.

Rototilt QuickChange är baserad på den öppna standarden Open-S för helautomatiska snabbfästen för grävmaskiner. Det är en vidareutveckling av den symmetriska snabbfästesstandarden för grävmaskiner, S-standarden, som ger maskinförare och entreprenörer valfrihet när det gäller att kombinera tiltrotatorer med verktyg från olika tillverkare. Open-S ägs och administreras av en oberoende organisation, Open-S Alliance, som i sin tur leds av ett råd av ingenjörer från ett växande antal medlemsföretag.

www.rototilt.com

 

Steelwrist lägger till SQ90 till utbudet av helautomatiska snabbfästen

En annan välkänd aktör som seglat upp under det senaste decenniet som utvecklare och tillverkare av helautomatiska snabbfästessystem är svenska Steelwrist som är ett resultat av att den globala efterfrågan på helautomatiska snabkopplingssystem som fortsätter att växa inom både rivnings- och återviningsbranschen. Under 2021 introducerade Steelwrist SQ90 – hittills den största modellen i Auto Connection-serien av snabbfästen. SQ90 är inriktad på grävmaskiner upp till 70 ton inom rivningsindustrin.

Liksom alla andra av Steelwrist SQ-produkter följer även SQ90 den globala Open-S industristandarden för helautomatiska kopplingar för grävmaskiner. Standarden gör det lättare för maskinförare och entreprenörer att välja snabbfästen, tiltrotatorer och arbetsredskap från olika tillverkare och vara säkra på att de fungerar tillsammans.

Steelwrist’s Front Pin Lock är ett mekaniskt lås på den främre axeln som avsevärt begränsar risken för oavsiktligt fall av arbetsredskap. Med Steelwrists intåg i rivningssegmentet har den patenterade Front Pin Lock-tekniken uppgraderats till en andra generation för att stödja de tunga rivningsverktygen. Dessutom kommer alla SQ-kopplare med QPlus-teknologi som möjliggör högre hydraulflöden med mindre tryckfall än många andra system på marknaden.

Andra nyheter från Steelwrist är att Steelwrist och Volvo CE fortsätter att utveckla partnerskapet som startade för mer än ett decennium sedan när Steelwrist blev den föredragna leverantören av riktiga fabriksmonterade tiltrotatorer och snabbfästen monterade på Volvos grävmaskiner. Eftersom efterfrågan på helautomatiska snabbfästen på grävmaskiner fortsätter att växa snabbt, utökar Volvo CE nu utbudet med Steelwrist SQ Auto Connect snabbfästen direkt från fabriken för både bandgrävare och hjulgrävare mellan 13-35 ton. Lanseringen innehåller även arbetsredskapsadaptrar i matchande storlekar. Med de helautomatiska SQ-snabbfästena kan föraren effektivt och enkelt växla mellan tiltrotator, hydrauldrivna arbetsredskap och mekaniska arbetsredskap, från bekvämligheten av hytten.

Steelwrist har även meddelat att man har tecknat ett samarbetsavtal med Demarec för SQ helautomatiska snabbfästessystem för Demarecs produkter och SQ snabbfästen. Demarec är en av de största europeiska tillverkarna av hydrauliska redskap för rivnings- och återvinningsindustrin. Med mer än 25 års erfarenhet inom branschen har Demarec varit framgångsrika i att svara på marknadens efterfrågan med innovativ teknik och expertis. Demarec ingår i Lifco-koncernen som även äger Brokk.

Dessutom har Sandvik och Steelwrist ingått ett samarbetsavtal för helautomatiska arbetsredskapsadaptrar till Rammer hydraulhammare. Eftersom den globala efterfrågan på helautomatiska kopplingssystem snabbt ökar, började Sandvik erbjuda Steelwrist SQ-typ adapterplattor direkt från fabriken under tredje kvartalet 2021. Leveranserna från Sandvik kommer att vara kompatibla med den globala Open-S-standarden.

www.steelwrist.com

 

Nya helautomatiska snabbfästen för hjulastare

Kramers, Liebherr och Mecalac har alla nyligen lanserat nya automatiska snabbkopplingssystem till sina hjullastare. Kramer har lanserat nya, patenterade och helhydrauliska snabbkopplingssystemet, Smart Attach. Smart Attach syftar till att säkerställa högre produktivitet, effektivitet och säkerhet. Tillbehöret är låst och hydrauliskt kopplat, med automatisk tryckavlastning med en enkel knapptryckning med säker tvåhandsmanövrering. Med kopplingsenhetens integrerade låsdisplay kan operatören alltid se att redskapet är fäst på maskinen framgångsrikt och säkert. För alla maskiner som redan är utrustade med den nya snabbbytesplattan har displayen även en motsvarande upplyst indikator.

Liebherr ökar tillgängligheten för sitt helautomatiska Likufix snabbväxlingssystem för ytterligare hjullastarmodeller. Den finns nu för de två kompaktlastarna L 506 och L 508, för de två stereolastarna L 507 och L 509 samt för XPower stora hjullastare upp till L 580. Likufix finns som tidigare fortfarande tillgänglig för medelstora Liebherr hjullastare L 526, L 538 och L 546.

Mindre Liebherr-hjullastare från L 506 Compact till L 509 Stereo är kända som mångsidiga allroundmaskiner. Med Likufix ökar flexibiliteten ytterligare. Maskinföraren kan till exempel växla mellan en hydraulisk fyra i en fällbar spade, en gaffeltruck eller en sopmaskin inom några sekunder med en knapptryckning. Hydraulledningarna ansluts automatiskt och tillförlitligt med Likufix vilket innebär att ingen värdefull tid går förlorad.

Mecalac uppger att man var den första tillverkaren som utrustade sina maskiner med ett hydrauliskt snabbfäste som standard. Dess integrerade Connect-snabbfäste uppmärksammades vid Intermat Innovation Awards, när den lanserades 2015 för att vara lätt, vändbar, lätt att använda och helt säker. Det finns inget behov av att lägga till en mellanliggande och tung del mellan verktyget och stickan för anslutningen, och därför ingen extra vikt. Denna kompakthet minskar också ytterligare avståndet mellan änden av stickan och verktygen, vilket ytterligare bevarar krafterna i arbetet.

Det hydrauliska snabbfästet Connect är en kombination av ett patenterat upphängningssystem – en krokanordning som förhindrar att verktyget faller både när det är upplåst och under arbete. Själva hydraulkopplingen är gjord av bara en cylinder som låser och släpper verktygen. Cylindern kompenserar även spelet på grund av slitaget på verktyget över tiden. Mekaniska verktyg byts mycket enkelt direkt från hyttens säkerhet tack vare denna ultraintuitiva enhet. Connect-snabbfästet är också vändbart och låter användare arbeta i båda riktningarna, vilket gör driften mer effektiv.

 

SMP Parts ny medlem i Open-S-samarbetet

Open-S Alliance arbetar för den globala utbytbarheten av hydrauliska arbetsredskap för grävmaskiner och är en tillverkaroberoende organisation. Medlemskap är tillgängligt som antingen full, associerad eller stödjande nivå beroende på om Open-S-produkter är utvecklade, producerade i egen regi eller köpta. Alliansen initierades av Steelwrist och Rototilt. I november 2021 var SMP Parts det senaste företaget som gick med i Open-S Alliance och den tredje tillverkaren av tiltrotatorer och snabbfästen som blev en fullvärdig medlem. SMP Parts är en tillverkare av tiltrotatorer och snabbfästen med kompletta monteringssystem för grävmaskiner. Företaget är verksamt i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Spanien, USA och Beneluxländerna, med ett antal återförsäljare i varje land. All utveckling och tillverkning sker vid huvudkontoret och fabriken i Ilsbo, Sverige.

www.opens.org

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×