Ett härligt gäng från SDC i Nora. Tvåa från vänster står Erik Håkansson som är delägare och ansvarig för verksamheten i Nora.

Swedish Diamondtool Consulting AB: Uppstickare med anor blev marknadsledare

Publicerad 28/5, 2018 kl. 16:42

Swedish Diamondtool Consulting firar 10 år i år. Bolaget, som har sina rötter i Hagby Bruk har under sina 10 år tagit marknaden i Stockholm och Mälardalen med storm. I början av maj bjöd man in till Öppet hus i sina lokaler i Nora.

Det var i år tio år sedan företaget SDC, som står för Swedish Diamondtool Consulting AB, slog upp portarna till sin nya verksamhet. Bakom företaget stod då som nu Erik Håkansson och Ante Larsson. Bolaget var nytt men inte personerna bakom. Både Erik och Ante hade redan då jobbat länge med den svenska håltagningsbranschen och båda kom från Hagby Bruk AB. Sammantaget har de nog närmare 70 år av branscherfarenhet. Lite tillspetsat kan man väl säga att efter att Hagby Bruk slutligen “slaktats” 2008 försvann dess medarbetar åt lite olika håll under en tid. Men idag tio år senare har faktiskt en stor del av den gamla Hagby-andan återupprättats fast i ny skepnad.

 

Fyra tomma händer men med en diamantverktygstradition i blodet

Det var Eriks pappa, Sture, som 1960 tillsammans med Mats Andersson grundade Hagby Bruk i Nora. Erik har sedan barnsben diamantverktygstillverkning i blodet. Ante har växt upp i samma anda med Kjell Larsson som pappa, också en välkänd profil i både håltagnings- och rivningsbranschen.

Men nu står de båda här, Erik och Ante, som ägare till den kanske snabbast växande aktören på den svenska håltagningsbranschen under de senaste tio åren. Allt började i princip med fyra tomma händer men en massa idéer i huvudet på Skarpskyttevägen i Nora och på Karusellplan i Västberga. Eller första började det faktiskt i respektive grundares garage. Året 2008 var verksamheten förklarligt nog blygsam. Man hade då inga offentliga planer på att starta egen tillverkning av diamantverktyg men började samarbeta med Levanto och sålde deras sortiment inklusive Arix-sortimentet. Men det skulle inte dröja länge förrän planerna på egen verktygstillverkning skulle formas. Idag 10 år senare så är det de egna produkterna med segment från Shinhan i Korea som är stommen i verksamheten. Affärerna går bra, omsättningen ökar och så även antalet anställda. Idag är man 15 anställda varav merparten är gamla kollegor från Hagby Bruk. Två av de anställda arbetar i Stockholm, Västberga. Man har på 10 år gått från 12 miljoner i omsättning första året till dryga 72 Mkr. Varför man har lyckats så bra kan de själva inte på rak arm svara på. Men det handlar om äkta och kontinuerligt engagemang och att lyssna på kunden när de behöver hjälp, oavsett vilken tid på dygnet det är.

 

Marknadsledande i Mälardalen och Stockholm

Idag har SDC, helt utan överdrift, en mycket stark ställning i Stockholm och Mälardalen. Utan att ha helt fog för uttalandet, då det finns ganska lite statistik, är SDC marknadsledande på diamantverktyg i det här området. Och det har gått fort att förvärva de andelarna så det borde vara märkbart för övriga aktörer. Finns det planer på att utöka det geografiska arbetsområdet?

“Egentligen inte. I nuläget har vi fullt upp med Stockholm och Mälardalen. Om vi ska jobba på hela landet innebär det att vi måste starta upp fler filialer då man måste vara sina kunder nära hela tiden”, säger Erik.

Med kontoret i Västberga och fabriken i Nora täcker man upp marknadsområdet optimalt och kan snabbt leverera och serva kunder i området på bara några timmar.

“Det går en bil från oss i Nora två gånger i vecka som levererar till kunder i området och till vårt lager på Karusellplan i Västberga”, tillägger Erik.

Service och reparationsverkstad finns i Nora och Stockholm. När PD träffar Ante och hans kollegor på kontoret på Karusellplan i Västberga berättar Ante att man trivs väldigt bra i det här området. Det är lätt att hitta hit och det finns många håltagare i området. Dock börjar man bli trångbodda. “Vi söker nu aktivt efter större lokaler och hoppas hitta något under året. Dock kommer vi försöka hålla oss kvar i närområdet”, berättar Ante.

 

Produktsortiment för proffs

Som tidigare nämnts så har merparten av bolagets anställda sina rötter i Hagby Bruk, nästan alla av de anställda kommer därifrån. Och idag består större delen av verksamheten av egen tillverkning av diamantborr och diamantklingor för proffsanvändare. Ett lyft kom när man förvärvade Hagbys gamla tillverkning av verktyg för prospekterings- och djuphålsborrning från Sandvik. Man köpte flera tillverkningsmaskiner och tog över personalen. Sedan dess har man investerat i ytterligare två stycken CNC-styrda bearbetningsmaskiner och en ABB-robot.

“Det var 2015 som vi tog över det och det var framförallt kul att få jobba med fler gamla kollegor från Hagby igen”, berättar Erik.

Förutom de egna produkterna säljer man även en liten andel färdiga klingor och borr från Shinhan, det vill säga Arix-sortimentet. Man är återförsäljare för Pentruder i Mälardalen, Weka och säljer också Savi golvsågar.

“Savi-sågarna tillverkas i Nora på kontrakt”, berättar Erik.

“Pentruder-sortimentet är också väldigt viktigt i vår försäljning. Dels är det mycket bra produkter som marknaden uppskattar och dels funkar produkterna väldigt bra utan några som helst problem. Pentruder har breddat vårt sortiment betydande och också bidragit till omsättningsökning”, berättar Ante. “Vi är väldigt glada över att få arbeta med det vi tycker är det bästa marknaden har att erbjuda”, tillägger Ante.

Man säljer också sitt eget sortiment av borrstativ som utvecklats av företaget MPirum i Göteborg. “Konkurrensen på borrstativ är tuff men kvaliteten varierar en hel del. Vi är stolta att kunna säga att vi säljer kraftfulla och slitstarka borrstativ som tillverkas i Sverige, vilket borgar för kvalitet”, säger Erik.

 

Öppet hus i Nora

Fredag den 4 maj arrangerade SDC sin första riktiga kunddag i Nora. Erik berättar att det helt enkelt inte riktigt blivit av tidigare. Men nu var det dags och man slog upp portarna kl 10.00. “Vi har ju marknadsfört det en hel del men jag måste säga att jag blev paff när jag fick se uppslutningen. Folk praktiskt taget strömmade in från hela Mälardalen och ända från Stockholm under hela dagen, trots at det var fredag. Till Mälardalen räknar jag även kunder från Dalarna och Värmland. Jättekul och tack till alla er som ville komma. Det här kommer vi att göra om. Men först ses vi på DEMCON i vår monter”, utbrister Erik.

Även som utsänd från en branschtidning gjorde tillströmningen stort intryck. Det var ungefär som det brukar se ut i SDCs monter på mässan DEMCON. Folk överallt. På kunddagen fanns också representanter från de olika varumärken som SDC säljer såsom Pentruder och MPirum. Några exempel på representanter var Marie Peil, Elin Skantz, Björn Engström och Daniel Andersson från Pentruder och Anders Pihl från MPirum. Även tillverkaren Brokk fanns med under dagen och visade modell Brokk 110.

www.sdcab.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×