Starka aktörer på betonggolvslipning

Publicerad 19/12, 2018 kl. 14:07

Under de senaste tolv månaderna har det hänt en hel del på betonggolvmarknaden i Sverige. Kanske inte så många nya aktörer men rådande har blivit desto starkare.

Det är tufft att slå sig in på den svenska marknaden vad gäller maskiner och verktyg för slipning och polering av betonggolv. Marknaden domineras av HTC, Scanmaskin och Husqvarna i nuläget. Men det finns uppstickare som Jerneviken som nyligen lanserade amerikanska märket Sase och säljer sedan tidigare Floorman som tillverkas av svenska bolaget Hamatic. Ett annat bolag som funnits i Sverige i olika skepnader och som sedan DEMCON öppnat eget dotterbolag för Norden i Göteborg är välkända Blastrac. Moderbolagets marknadschef, Rocco Van Vliet berättar för Professionell Demolering att man nu gör en seriös satsning på hel den nordiska marknaden. Ansvarig för verksamheten i Norden är Stig Fredriksson som fanns i Blastracs monter på DEMCON.

 

Blastrac i Norden

Blastrac har lanserat ett antal nya maskiner under den senaste tiden. Mest iögonfallande är BMG-2200 eller “Bull” som den också kallas. Bull är till för de riktigt stora ytorna med tre kraftfulla sliphuvuden som tillsammans täcker en slipyta på hela 2,2 meter. Maskinen har två drivhjul monterade på framsidan och ett svänghjul på baksidan vilket gör den mycket enkelt manövrerbar. Den har ett mycket välbalanserat sliptryck på vardera sliphuvud vilket ger en effektiv täckning av slipytan. Maskinen kommer som standard med rotationsriktning med variabel sliphastighet, samt ett oberoende upphängningssystem. BMG-2200 har också ett variererat sliptryck, vilket gör det mycket lämpligt för en mängd olika arbetsplatser. Den är utformad med ett integrerat kraftfullt dammuppsamlingssystem med HEPA 14-filter, vilket gör BMG-2200 praktiskt taget dammfritt enligt exempelvis OSHAs nya föreskrifter.

Blastrac har också lanserat två singelslipar. Blastrac BGS-250SC MKII är konstruerad för små och medelstora horisontella ytbehandlingar. Den är som standard utrustad med ett hastighetsstyrsystem för att kunna utföra slipning, bushhammering eller polering. Den är lätt och bekväm att använda och har låga vibrationer. BGS-250SC MKII kan också göras dammfri när den ansluts till Blastracs dammuppsamlingssystem.

Blastrac BG-250TWIN är en betongslip med enkelskiva som arbetar med två olika hastigheter. Den har konstruerats för snabb och enkel växling mellan normal slipning och användning av bushhammarverktyg. Den dubbla elektromotorn har två inställningar: låg och hög hastighet. Höghastighetsinställningen ger det normala varvtalet för slipning, medan låghastighetsinställningen ger optimal rpm för så kallade bushhammarverktyg. Denna funktion eliminerar behovet av att byta remskivor varje gång det finns ett krav att växla mellan normal slipning och bushhammarverktygsoperation.

Blastracs nya BMG-735RS MKII är försedd med tre 3x240mm skivor, som är konstruerad för att slipa stora horisontella ytor. Maskinen är fjärstyrd och som alla Blastrac-slipmaskiner har BMG-735RS MKII en solid metallkonstruktion för att skapa den idealiska tyngdpunkten och med trippelhuvudet dammfritt när det är anslutet till lämpligt dammuppsamlingssystem. Förutom ett komplett sortiment av golvslipmaskiner utveckla företaget även alla diamantverktyg, vilket ger möjlighet att bearbeta golv och hantera specifika applikationer. Andra funktionerna på Blastracs slipmaskiner omfattar flytande hölje med integrerat golvmunstycke, smart och lättanvänd knappsats med all relevant information, ergonomiskt justerbar styrning, lättåtkomlig slanganslutning och bredare och större hjul.

www.blastrac.se

 

Husqvarna Construction Products

Det har nog inte gått någon förbi att Husqvarna för drygt ett år sedan förvärvade både HTC Sweden och Pullman Ermator. Båda varumärkena säljs i Norden under sina ursprungliga namn och på många andra marknader där de är kända. I HTCs fall säljs produkterna enbart under HTC-namnet. Men Husqvarna har ju faktiskt sitt eget sortiment av golvslipar och dammsugare. Sortimentet har utvecklats under åren men härstammar från det australiensiska varumärket King Concepts som “nästan” var med från början när det begav sig för den nya planetariska golvslipningstekniken på 1990-talet. En teknik som uppfanns av HTC Sweden. De golvslipar som säljs under Husqvarna-namnet kallas PG-serien och består av åtta modeller med slipbredder från 280 mm till 820 mm. Man har också två “scarifiers” eller fräsar i sortimentet.

www.husqvarnacp.com

 

HTC Sweden

HTC lanserade nyligen en helt ny slipmaskin, Duratiq 5, i sin prisbelönta Duratiq-serie av slipmaskiner, som vi berättat om tidigare i PD. Duratiq 5 har en slipbredd på 515 mm och finns i två modeller, en med en motortyp på 2,2kW och den andra vid 4,0kW. Båda modellerna har en helt ny design med fokus på enkel hantering och kraft. Dessa är viktiga faktorer i det här populära maskinsegmentet, och har även andra funktioner som är unika för en modell av den här storleken. Duratiq 5 levereras komplett med en digital kontrollpanel som ger full kontroll över kapacitet och funktioner, ett nytt sliphuvud, hermetiskt förseglat och dammtätat, med hög tillförlitlighet, medan effektiva och energieffektiva motorer ger högre nivåer av slipning. Dess modulära chassi och sliphuvud har snabba kopplingar för enkel transport och optimal hantering, och dess dammbekämpningssystem med vattenånga sägs öka produktiviteten med upp till 78%. Med sina kompakta dimensioner är maskinen lämplig för både små och medelstora ytor och kan använda mer än 120 kompatibla verktyg som HTC utvecklar och tillverkar, vilket gör Duratiq 5 mycket mångsidigt. Den kan hantera allt från slipning av betong och andra grova ytor till polering av natursten och slipning av trägolv.

www.duratiq.com

 

Jack Midage AB och Barracuda

Jack Midhage AB har sedan länge marknadsfört och sålt sitt sortiment av golvslipar för slipning och polering av betonggolv kallat Barracuda. I sortimentet finns också ett omfattande program av diamantverktyg. Sedan en tid tillbaka har man tagit ett målmedvetet steg mot att skapa en smidig och miljövänlig lösning för effektiv golvslipning i nya Barracuda S4. Maskinen är enkel att transportera, etablera och arbeta med och framförallt miljövänlig både i fråga om att hantera slipdamm och vibrera mindre. Maskinen motordel väger endast 25 kg vilket gör den lätt att lyfta och transportera. Den är mångsidig och flexibel bland annat genom att maskinens vikter är löstagbara. Maskinen kan användas antingen med stöd av hjulen eller vilande enbart på slipskivan under arbetet.  Man erbjuder ett stort urval av verktyg för olika typer av arbeten. Maskinen har en låg vibrationsnivå och är försedd med ett system kallat LVS (Low Vibration System). Andra goda egenskaper är enkelt handgrepp för att montera bort skaftet och att det är lyfthandtag på motorn för att underlätta transporten.

www.midhage.se 

 

World Series Från Scanmaskin

Tidigare i år berättade vi om Scanmaskins stora nyhet, World Series, som man lanserade på World of Concrete förra året. World Series är en produktlinje av högkvalitativa slipmaskiner, industridammsugare och diamantverktyg där framtagandet har präglats av inspiration och kunskap från hela världen.

Detta premium sortiment har fokuserat på slutanvändaren, där service, kvalitét och pålitlighet är några utav nyckelorden.

”Vi har tagit hänsyn till efterfrågan som finns på marknaden, samlat kunskap från professionella användare världen över och sedan kombinerat detta med svensk teknik”, säger Martin Persson, Teknisk Chef på Scanmaskin Sverige AB.

Först ut i World Series-sortimentet var Scanmaskin 32, en slipmaskin med en rad högintressanta egenskaper som kanske gör detta till en utav de snabbaste och modernaste slipmaskinerna på marknaden. Med en unik verkningsgrad minimerar Scanmaskin 32 antalet sliptimmar till en tiondel. Maskinen är utrustad med ett helgjutet maskinhus vilket medför en lång hållbarhet med dammfri drift. En stor fördel med Scanmaskin 32 är att den är lätt att demontera. Genom att lossa 3 skruvar får man åtkomst till hela maskinhuset, vilket underlättar när maskinen ska servas.     

”Denna slipmaskin ger operatören de största tidsvinsterna, både vad gäller verkningsgrad och servicetid. Detta är verkligen ”Grinding in the fast lane” på alla sätt”, säger Martin Persson.

World Series by Scanmaskin lanserades på mässan ”World of Concrete” i Las Vegas och Scanmaskin 32 blev snabbt en favorit bland besökarna. Mycket folk samlades i Scanmaskins montrar för att kika på maskinens uppbyggnad och dess teknik. Reaktionerna var mycket positiva för de besökare som valde att provköra maskinen och uppleva fördelarna med detta nya koncept. Men sedan dess har man även lanserat Scanmaskin 28 World Series och en propandriven modell av Scanmaskin 32 World Series.

Scanmaskin har rönt stora framgångar på den amerikanska marknaden men stärker nu även sin ställning på flera marknader i Europa och övriga världen. I Sverige och övriga Norden har man haft en stark ställning sedan länge.

www.scanmaskin.com

 

Schwamborn

Schwamborn Gerätebau GmbH är en tysk tillverkare av slipmaskiner för betonggolv. Tillverkaren finns representerad i Sverige genom Epox Maskin och man har nyligen släppt DSM 250S för slipning och polering av betong- och designgolv. Produkten funkar även bra för slipning av kanter. Bland dess egenskaper finns ett svängbart sliphuvud och en lätt justerbar slipkåpa som automatiskt anpassar sig till väggens konturer under kantslipning. Dessutom är DSM 250S utrustad med en vattentank för våtslipning och har en kontinuerligt justerbar rotationshastighet, vilket gör att kantslipning kan genomföras ända fram till det färdiga golvet. Maskinen finns även i en bensindriven version för arbete utomhus eller där det inte finns el.

Företaget har också utvecklat och lanserat ett nytt sortiment av dammsugare och pre-separatorer. “Ergonomi och säkerhet för att skydda operatörernas hälsa och andra människor blir allt viktigare”, förklarar Schwamborns verkställande direktör Eckart Schwamborn. “Av denna anledning har vi reviderat det kompletta systemet med slipmaskiner, dammsugare och föravskiljare”. Alla maskiner är nu utrustade med HEPA-filter och de kraftfullare dammsugarna som STS 260A är utrustade med automatiska filterrensare för problem fri användning utan avbrott.

www.schwamborn.com

 

Sase och Floorman

Floorman-sortimentet av golvslipar är sedan länge känt i Sverige. Tillverkas av Hamatic och säljs av Jerneviken Maskin och Hamatic själva. I sortimentet finns totalt sex modeller. Sedan en tid tillbaka säljer Jerneviken Maskin även amerikanska Sase. Vi berättade om den nya agenturen för drygt et år sedan. Sase är ett populärt märke på hemmamarknaden USA och bolaget tillverkar golvslipar, mattrivare, glätare och dammsugare samt har egen utveckling och tillverkning av diamantverktyg. I golvslipningssortimentet ingår totalt 11 modeller där modellen PDG R8 är den kanske mest intressanta för den svenska marknaden. Maskinen är välbalanserad och fjärrstyrd. Den har en variabel hastighet och en slipbredd på 76 cm.

www.jerneviken.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×