Södertälje Borrtekniks Lasse Eriksson minns sitt 1970- och 1980-tal

Publicerad 21/12, 2020 kl. 11:04

Tidigare i år startade vi en artikelserie eller sida i tidningen som vi kallar Återblicken som är en minnenas kavalkad från den svenska håltagningsbranschen. Det första bidraget kom från Tony Sjölander som tidigare arbetade för Dimas. Till det här numret har Lasse Eriksson som tidigare drev Södertälje Borrteknik bidragit med några intressanta bilder och kommentarer från en svunnen tid i håltagningsbranschen som han använde i sin verksamhet.

Först ut är borrningsroboten, kan man nästan kalla det, CDS Drilling & Sawing som utvecklades av P G Lindgren i Växjö.

 

CDS effektiv på många stora jobb

“Maskinen var som ett monster och vi köpte två stycken av P-G och vi hade god användning av maskinerna under 1980-talet och början av 1990-talet”, berättar Lasse.

Den användes bland annat vid stora borruppdrag vid Huddinge Sjukhus och på DN-skrapan där det behövde borras flera meter upp mot taket. Detta bland annat för att anbringa hål för balkar för att kunna lyfta ett helt hus. Maskinerna användes även bland annat på Scania och Astra i Södertälje.

 

MJ-sågens första tester

“P-G ville också att vi skulle testa en väggsåg av samma typ vilket vi också gjorde på ett större väggsågningsjobb som vi utförde på Södersjukhuset”, berättar Lasse.

Lasse skickade också med ett par bilder på MJ-Sågen i drift på ett jobb.

“Mats Johansson erbjöd oss att testa sågen och det ville vi ju gärna göra. Den var revolutionerande för håltagningsbranschen”, säger Lasse.

Lasse nämner också att han har en prototyp av Bror Östermans sticksåg Zohrro i väggformat.

Sedan den här tiden och fram till idag har svenska maskiner och teknik för bland annat betonghåltagning revolutionerat det dagliga arbetet för många håltagningsföretag runt om i världen.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×