Snabbkopplingssektorn vilar aldrig

Publicerad 26/6 kl. 09:51

Här är vad som är nytt inom helautomatiska snabbfästen.

Snabbfästen för enkelt och snabbt byte av bommonterade verktyg är för många entreprenörer själva nyckeln till framgång. För entreprenörer som arbetar med rivning och återvinning är förmågan att snabbt byta hydrauliska verktyg en förutsättning för att vara konkurrenskraftiga och leverera rätt kvalitet på det demolerade och återvunna materialet. Och dessutom slippa lämna hytten för att byta verktyg.

 

Allt började i början av 1990-talet

Helautomatiska snabbkopplingssystem utvecklades och lanserades i början av 1990-talet. Företaget som såg till att göra det dagliga arbetet för rivningsentreprenörer så mycket enklare, säkrare och mer miljövänligt var OilQuick från Hudiksvall. Sedan dess har flera andra fabrikat av helautomatiska snabbkopplingssystem dykt upp på marknaden med andra tillverkare som Steelwrist, Rototilt, engcon, Lehnhoff, Arden Equipment, VTN Europe, Caterpillar med flera.

PDs tema om snabbkopplingar publiceras alltid i årets andra utgåva och här följer några viktiga nyheter för i år.

 

Ardens nya snabbfäste

Franska tillverkaren Arden Equipment lanserade tre nya snabbfästen på mässan Intermat. Ardens snabbkopplingssystem (’QA’) möjliggör och förenklar snabbt byte av olika redskap på en hydraulisk grävmaskin. Dessa självlåsande snabbfästen är designade för att passa alla grävmaskiner från 0,8 ton till 12 ton och uppfyller alla gällande säkerhetsstandarder. QA05H och QA Series 3 hydrauliska snabbfästen är utrustade med en säkerhetskudde på framaxeln. Fördelarna inkluderar kompakthet, borttagning av överflödigt spel, kompatibilitet med vändbara skopor och har lyftöglor. Värt att nämna är också Ardens helautomatiska snabbkopplingssystem, AIO, som lanserades 2023 och är ett allt-i-ett snabbkopplingssystem för grävmaskiner från 12-30 ton. Serien kopplar automatiskt ihop alla hydrauliska och mekaniska redskap från hytten, vilket möjliggör säkra och snabba växlar mellan olika redskap.

www.arden-equipment.com

 

engcon förenklar eftermonteringen av EC-Oil

engcons nya förbättrade maskinfäste för grävmaskiner i storleken 12t -19t finns nu tillgängligt. Förutom att göra maskinfästet starkare blir eftermontering med EC-Oil-block lättare eftersom det nya maskinfästet inte längre innehåller slangar och minimerar risken för läckage och har utformats för att ge ökat hydraulflöde. ”Tack vare vårt innovationsdrivna arbete med slutkunden i fokus kan våra kunder lita på att engcon alltid levererar den senaste tekniken. Vårt paket ska vara den helhetslösning och den premiumprodukt som våra kunder vill ha, nu och i framtiden”, säger Martin Engström, produktchef på engcon. Andra nyheter från engcon är att företaget senare i år lanserar maskinfästet S70 för maskiner mellan 20 och 30 ton.

www.engcon.com

 

Rototilts produktutveckling leder till minimerade dagliga driftstörningar

”När vi utvecklar nya produkter sätter vi alltid kunden i centrum. Användarnas idéer och önskemål är både en inspirationskälla och en drivkraft för att utveckla nya produkter. Det var så vi arbetade under projektet med att utveckla QuickChange”, säger Hampus Jonsson, Rototilt försäljningsdirektör Europa. Med denna utveckling erbjuder Rototilt nu automatiska verktygsbyten som både minskar stilleståndstiden och möter det växande behovet av flödeskapacitet. I den senaste versionen av QuickChange uppger Rototilt att det har minimerat dagliga driftstörningar samtidigt som produktens totala kapacitet ökat. Innovationer som en specialutvecklad nospackning, låg värmealstring i hydraulsystemet och en innesluten fjäder visar syftet att minimera läckage och skydda hydraulsystemet från föroreningar.

Systemets imponerande kapacitet för höga flöden och låga tryckfall har underbyggts genom oberoende tester av maskinkopplingar och tiltrotatorer av redskapsstorlek QC60-5 av Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, RISE. ”Våra kopplingar ger avsevärt förbättrad flödesprestanda, vilket är särskilt värdefullt vid tunga rivningsuppgifter”, säger Hampus. ”Tack vare höga flöden och en halvering av tryckfallen kan vi tillgodose krävande arbetsredskap, som hammare, samtidigt som vi sparar bränsle.”

 

Investerar för framtiden

I ett expansionsinitiativ introducerar Rototilt en ny robotsvetsanläggning som integrerar hanteringsrobotar och svetsrobotar. Denna strategiska investering syftar till att öka kundvärdet genom att förbättra leveranstider och övergripande kvalitet. Byggprojektet omfattar en fabriksutbyggnad på 1 080 m² över två våningar, med den nya svetssektionen planerad för slutbesiktning i maj 2024. ”Trots nuvarande ekonomiska utmaningar förbereder vi oss för framtida tillväxt och nödvändigheten av ökad flexibilitet och kapacitet för att möta kundernas krav. Denna investering stärker Rototilts marknadsposition, vilket gör att vi kan leverera med snabbhet och precision; viktiga faktorer i vårt konkurrensutsatta marknadssegment”, säger Hampus.

En annan viktig faktor för Rototilts fortsatta utveckling av helautomatiska snabbkopplingssystem är att tillverkaren nu utökar kapaciteten vid sin fabrik i Vindeln, norra Sverige. ”Även om den rådande ekonomiska situationen är utmanande tror vi på fortsatt tillväxt och behöver ökad flexibilitet och kapacitet för att möta våra kunders höga krav. Denna investering stärker vår position att leverera med snabbhet och precision, vilket är avgörande i vårt marknadssegment”, säger företagets vd Anders Jonsson.

Rototilts produktionsanläggning, som visar sina miljömässiga meriter, drivs av fossilfri energi, och den utökade fabriken är byggd med ett avancerat system för energiåtervinning. Värmen från svetsprocessen återvinns via ventilationssystemet, vilket minskar energianvändningen och klimattrycket. Fabrikens huvudsakliga värmekälla kommer från lokalt biobränsle. ”Den nya svetsanläggningen kommer också att bidra till en lägre andel godstransporter. Varje detalj som bidrar är viktig och vi bär hela tiden med oss tankar om hur vi kan sänka vårt klimatavtryck”, säger Ida Skaring, hållbarhetsstrateg på Rototilt.

www.rototilt.com

 

Ett steg i säkerhet med LockSense-teknik

Säkerheten är av största vikt och med XTR20 tar Steelwrist ett nytt kliv när det gäller säkerhetslösningar och förbereder sig för framtiden med LockSense. Steelwrist var först med att introducera Front Pin Lock-systemet redan 2012 och tar denna gång återigen täten i teknikutvecklingen med det nya LockSense-systemet. XTR20 har vår patenterade LockSense-teknik – ett toppmodernt sensorsystem för säker låsning av arbetsredskap. Den innovativa LockSense-lösningen har de nödvändiga funktionerna för att anpassas till kommande säkerhetsföreskrifter. Den trådlösa lösningen eliminerar besväret med ömtåliga kablar i utsatta lägen med en batterilivslängd på cirka fem år. Operatörer får både visuella och auditiva bekräftelser, vilket säkerställer att varje byte av arbetsredskap är säker och pålitlig. Det är mer än bara säkerhet; det är sinnesfrid, vilket säkerställer att varje arbetsplats är lika säker som effektiv.

Själva fokus i produktlanseringen i Tyskland låg dock på den första modellen i den tredje generationen av Steelwrist tiltrotatorer. Den nya generationen sätter ribban för framtida nivåer av bränsleeffektivitet, säkerhet och grävmaskins mångsidighet. Alla nyheter visades dessutom på Intermat i Paris.

Den tredje generationens tiltrotator har flera innovativa funktioner, både ur ett hårdvaru- och mjukvaruperspektiv. 

 

OilQuick och Hagaberg i nytt partnerskap

Nyheter från OilQuick är att tillverkaren har annonserat ett nytt samarbete med Hagaberg för att öka försäljningen och utöka produktmedvetenheten i hela Europa. Med detta samarbete får Hagaberg tillgång till hela OilQuicks OQT-produktsortiment, ett snabbkopplingssystem för gaffeltruckar. Hagaberg är känt för sin expertis inom gaffelställare och relaterade systemlösningar, och delar OilQuicks engagemang för att leverera exceptionellt värde till kunderna. Företagets omfattande nätverk och engagemang för kundnöjdhet överensstämmer perfekt med OilQuicks kärnvärden. Johan Lindqvist, försäljningschef på OilQuick AB säger: ”Vi är glada att kunna tillkännage detta strategiska samarbete med Hagaberg. Deras fokus på hög kvalitet och djup marknadsförståelse gör dem till en idealisk partner när vi fortsätter att utöka vår räckvidd. Tillsammans ser vi fram emot att förse våra kunder med oöverträffade produkter och tjänster och att driva innovation i branschen.”

www.oilquick.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×