Senaste nytt inom teleskoplastare

Publicerad 6/10, 2020 kl. 10:48

Runtomsvängande teleskoplastare från JCB, Steg V-kompatibla teleskoplastare från Bobcat och Merlo Roto Duo-Power med el- och dieseldrift är bara några av de senaste nyheterna inom teleskoplastare för rivning.

Skriven av Vitor Hermansson

Som svar på en ökad efterfrågan på runtomsvängande maskiner med hög lyftförmåga, har tillverkaren JCB nu tagit fram sin första runtomsvängande teleskoplastare 555-210R. Maskinen klarar arbetshöjder på upp till 20,5 meter och en maximal last på 5,5 ton. Runtomsvängande teleskoplastare är enligt JCB ett kostnadseffektivt och enkelt alternativ till mobilkranar, som snabbt kommer igång med arbetet och samtidigt har kapaciteten att klara mer tekniskt krävande arbetsmoment. JCB har strävat efter en mångsidig maskin med hög produktivitet, pålitlighet, säkerhet, som är lätt att använda och som kan möta de behov som finns både hos maskinentreprenörer och uthyrare. Snabba cykeltider i varje lyft, snabb uppstart och höga flöden för en snabb vinschning har varit viktiga utvecklingspunkter. En lågt placerad bom ger god sikt åt alla håll, som förstärks av ett utbud av arbetsbelysning och kamerapaket, där en bommonterad kamera som tillval ger god sikt över redskapet och lasten för arbete även på hög höjd. Med bara en knapptryckning fälls stödbenen ut eller in och utjämnas, vilket gör att du snabbt kan komma igång med arbetet och avetablera för nästa arbetsmoment. 

JCB:s runtomsvängande teleskoplastare drivs av en beprövad JCB-Ecomax-motor av samma modell som används i Loadall-teleskoplastarna. Motorn är optimalt placerad i låg höjd för god servicevänlighet. Optimerade körlägen för olika arbetsmoment gör det enkelt att nyttja maskinen på bästa sätt utifrån varje specifik arbetsuppgift. Telematiksystemet JCB LiveLink ingår i standardutrustningen. Systemet ger dig som maskinägare full kontroll över din eller dina maskiner, och ser till att maskinparken utnyttjas på bästa sätt och håller hälsan. JCB:s runtomsvängande teleskoplastare kommer med bland annat gafflar, vinsch (5,5 ton), jib (2,2 ton x 2 meter), krok (5,5 ton), lättmaterialskopor och andra tillbehör. Ett stort antal av JCB:s specialutvecklade redskap har RFID-teknik, som maskinen snabbt kan identifiera och därefter läsa in rätt lastdiagram automatiskt. Arbetsplattform och fjärrstyrning är möjliga tillval.

 

Waste Expert och Steg V-teleskoplastare från Bobcat

Bobcat lanserar sin nya Waste Expert-serie med teleskoplastare för avfall och återvinning. Bobcat erbjuder nu teleskoplastarna TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF och TL43.80HF som Waste Expert-maskiner, som alla drivs av antingen en Bobcat Steg IV 74,5 motor eller 97 kW (100 eller 130 hp) motor. Teleskoplastarna kan lyfta 3,4 till 4,3 ton till en lyfthöjd på 6,5 till 8 meter. Waste Expert-maskinerna är robusta med sina Dana Spicer-axlar och sina förstärkta skydd. De har bland annat ett extra stort bomhuvud, en stålbom med hög draghållfasthet, bomdämpning och hydrauliska cylindrar som är skyddade under och inuti bommen, en lådsvetsad ram, samt skyddande grill för vindruta och tak. Full runtomsikt möjliggörs tack vare den patenterade asymmetriska hytten, som innefattar ROPS/FOPS Level 2-skydd och en bakruta med helt fri sikt. Maskinen har även variabel transmission och automatisk parkeringsbroms. Lastnings-, hanterings- och Eco-inställning är alla standard. “HF/High Flow Technology” i HF-modellerna har en 190 l/min lastavkänningspump och flödesdelningsdistributör. Bobcat erbjuder även flera däckalternativ för olika typer av ytor som förekommer på avfalls- och återvinningsplatser: Michelin 460/70R24 BIBLOAD, Nokian 480/65R24 Tri Steel och Camso TLH 792S 13 R24.

Bobcat lanserar också nya Steg V-kompatibla teleskoplastare. Maskinerna drivs av Bobcat D34 Steg V-dieselmotorer med höga vridmoment. Motorn gör det möjligt för användaren att köra teleskoplastarna i emissionsreglerade zoner tack vare det nya efterbehandlingssystemet för dieselpartikelfilter. DPF-regenerering utförs automatiskt. Motorn använder sig inte av selektiv katalytisk reduktion och behöver därmed inte AdBlue. D34 Steg V 56 kW (75 HP) erbjuder i genomsnitt en 7 procent lägre bränsleförbrukning och 14 procent högre vridmoment jämfört med den tidigare Steg IV-motorn. Totalt elva teleskoplastarmodeller använder sig av Steg V-motorn och har en maximal lyftkapacitet på 2,6 till 4,1 ton med lyfthöjd på 6 till 18 meter. Teleskoplastarna har en ny motorhuv med en snävare profil som förbättrar sikt och reducerar “döda vinklar” med 15 procent på den högra sidan om maskinen. Åtkomst till motorn har även förbättrats. Alla Bobcat-teleskoplastare täcks av en treårig/3000 h garanti som standard från fabriken, med möjlighet att förlänga garantin till fem år/6000 h.

 

Se mer med nya Sennebogen Telehandler 355 E

Sennebogens nya Telehandler 355 E är stor och stark som en hjullastare, men har dessutom räckvidd som en teleskoplastare. Den höjbara hytten ger god översikt vid exempelvis matning av lastbil eller annat högt fordon. Räckvidden på 8,5 meter gör även att 355 E slipper köra upp lastmaterialet, vilket både sparar tid och minskar olycksrisken. Med sina kompakta mått och nedfällda hytt är framkomligheten stor i exempelvis inomhusmiljöer. Några av fördelarna med denna maskin inkluderar massiv stålram, robust teleskoparm, maximal kraft genom Z-Kinematik, höjbar hytt med ögonhöjd på 4,2 meter, kompakta mått, tre sorters styrning (fram-, fyrhjuls- och krabbstyrning), flera olika verktyg som alternativ till skopan, reversibel fläkt och servicevänlighet. I Sverige är OP System generalagent för Sennebogen.

 

Merlo Roto Duo-Power med el- och dieseldrift

I Borås byggdes testhallen Awitar hos Research Institutes of Sweden, Rise. Vid bygget användes en Merlo 40.30 Duo-Power, som har förmågan att skifta mellan el- och dieseldrift. På bygget användes eldrift för miljöns skull och alla lyft inomhus gjordes med eldrift. Awitar har blivit en test- och utvecklingsanläggning för trådlösa kommunikationssystem för autonoma fordon och för andra aktiva säkerhetssystem. Testhallen har en inre takhöjd på 12 meter och är avsedd för utprovning av fordonselektronik, med speciellt sikte mot självkörande fordon. Ett inre avskärmningsskal inne i byggnaden monterades på stålbalkar för att ge elektroniskt strålningsskydd mot omgivningen. Monteringen skötes av det tyska företaget Frankonia. Ett annat byggprojekt som har använt  sig av Duo-Power är Slussenprojektet i Stockholm, ett projekt med högt ställda miljökrav.

Fyra modeller av Merlo Roto säljs med eldrift som extrautrustning: 40.26, 40.30, 45.21, och 60.24. Alla är MCSS-modeller med tiltbar hytt. Merlomaskiner med eldrift är byggda exakt som standardmodellerna, med skillnaden att de har en extra hydraulpump som är eldriven, samt omvandlare för att kunna skifta mellan el- och dieseldrift. Med eldrift kan alla maskinens stillastående funktioner drivas med el. Stödben, bom, den tiltbara hytten, samt all hydraulik för lyft och sväng drivs då med el, liksom naturligtvis maskinens övriga elfunktioner. I Sverige är Hüllert Maskin generalagent för Merlo.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×