Renare än någonsin i kungens kvarter

Publicerad 1/4, 2014

Statens Fastighetsverk står varje dag inför uppgifter som kräver enorm precision. Ett återkommande problem är dammhantering. PD har träffat två hantverkare på Statens Fastighetsverk i Stockholm deras nyinköpta OxySan 2000, en luftrenare som bygger på joniseringsteknik. En produkt som man köpt av återförsäljaren Jack Midhage AB i Solna.

Snön faller och man känner en doft av häst. Vi befinner oss på Hovstallet, där kungafamiljens hästar och vagnar befinner sig då vi inte ser dem på Stockholms gator eller på TV.

De förvaltar våra statliga fastigheter
Det Kungliga Hovstallet ligger i princip vägg i vägg med Dramaten på Östermalm och är en stor anläggning trots sin anonymitet. Göran Gröndahl och Jonas Holgersson är två hantverkare från Statens Fastighetsverk. Deras uppgift är att förvalta högt aktade, statliga byggnader i Stockholm innerstad. Statens Fastighetsverk har depåer över hela Sverige och en ligger på Hovstallet på Östermalm. Jonas och Göran är stationerade just här och sköter underhållet på ett antal fastigheter i närheten inklusive Hovstallet. Man utför ofta arbeten på kungliga slottet några stenkast därifrån. Jobbet som förvaltare av denna typ av fastigheter kräver stor precision och det ställs höga krav på både kunnande och den utrustning som används. Statens Fastighetsverks uppgift är att underhålla själva byggnaderna och det är mycket viktigt att inredningen såsom dyra möbler, textiler, takmålningar, takkronor eller dylikt inte skadas. Underhållet genererar, som många andra entreprenadjobb, en hel del damm. För att dammet vare sig skall skada inredning eller störa besökare av de statliga byggnaderna försöker Statens Fastighetsverk kontinuerligt investera i utrustning som effektivt eliminerar dammpartiklar.
— Hela dagarna jobbar vi med damm. Det är därför vi har klistermattor och allting. Vi ska ju inte damma ned, alltså. Det måste vara rent, förklarar Göran Gröndahl.
De har precis införskaffat luftrenaren OxySan 2000 från återförsäljaren Jack Midhage AB i Solna. Det är inte vilken luftrenare som helst. Med hjälp av en unik joniseringsteknik, samlar maskinen upp damm på ett mycket annorlunda och lätthanterligt vis. Jonas förklarar:
— Det var när vi var hos Midhage för att köpa borr som säljaren Matte Karlsson visade oss nyheten. Eftersom vi alltid är på jakt efter utrustning som effektivt slukar damm blev vi intresserade. Oxysan visade sig jaga damm på ett lite annorlunda sätt. Den tar bort det statiska i dammet så att allt damm klumpar ihop sig och faller ner på golvet. Smart, säger Jonas Holgersson som är rivningsentreprenör i grunden.

Visar på enorma kvaliteter
— Fördelarna är ju att vi slipper få allting i maskinens filter. Joniseringen gör att de skadliga dammpartiklarna klumpar ihop sig och faller till marken. Det är lätt att sedan dammsuga upp alltihop. I en rivningszon är det ju dammigt. Kan du döda dammet få det här viset så skyddar det ju dem som är i zonen också, tillägger Jonas
Andra tydliga fördelar som Göran och Jonas lyfter fram är att eftersom dammet inte sugs in utan att maskin ser till att det faller till marken behöver man inte byta filter på samma sätt som med andra luftrenare. Oxysan blir därför betydligt mera kostnadseffektiv.
— Oxysan kan sägas jobba åt andra hållet. Den suger inte in utan blåser ut istället. Men det sitter filter i maskinen som behöver rengöras ibland samt att joniseringsstavarna i maskinen behöver rengöras, säger Göran.
Göran berättar om skorstensfejaren Petri Tuomela som alltid arbetar i väldigt dammiga miljöer och som testat maskinen. Göran ringer honom snabbt för att kolla vad han tycker om maskinen:
— Petri säger att det är den bästa luftrenaren han har haft. Han ska köpa en själv. Han har aldrig varit med om att det har varit så ren miljö, förmedlar Göran.
Göran tillägger, med ett leende på läpparna, hur Petri den dagen jobbat helt utan mask, eftersom han upplevde miljön så pass ren.
När PD frågar om det ändå inte finns några nackdelar med maskinen blir det tyst. Göran och Jonas kan inte komma på något särskilt utan är tvärt om mycket imponerade av effektiviteten.
— Det enda jag kan tänka på är att det kanske kan upplevas som om det drar lite när maskinen blir lite av en fläkt. Just den här modellen kanske är lite klumpig men inte svår att flytta. Jag vet dock att tillverkaren håller på att lansera en mindre modell. Maskinen avger lite lukt, ungefär som i ett badrum. Det är inte störande men det är det enda jag kan komma på, säger Jonas.
Jonas och Göran påpekar att de inte hunnit utvärdera maskinen helt och hållet än eftersom man inte jobbat så mycket med den ännu. Men i nuläget är man mycket imponerade.

Text: Vito Gogola • Foto: Jan Hermansson

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×