Pentruder - modularitet och kraft rakt igenom

Publicerad 23/12, 2019 kl. 13:54

Stockholmsbaserade Norrorts Betonghåltagning satsar på Pentruder för två olika projekt vid Slussen och Värtahamnen. En stor fördel med Pentruder har varit dess modularitet och möjligheten att nyttja drivpaket och tillbehör för både vägg- och vajersågning samt kärnborrning.

  • Den hydrauliska MD1 användes för ett 5,5 m djupt hål med diameter på 600 mm vid Värtahamnen.

Bröderna Hannes och Oskar Pitkonen grundade företaget. “Jag började arbeta med rivning 1994 och fick frågan om jag kunde borra”, säger Hannes Pitkonen. “Svaret var ‘Ja, såklart’, men jag insåg snart att det inte riktigt var så enkelt. Så småningom fick jag anställning på Håltagarna Borrteknik och jag blev utbildad av ‘old school’-grabbarna som brukade arbeta på Urab, en annan stor betonghåltagarentreprenör på den tiden. De introducerade mig till Pentruder. År 2015 startade jag och min lillebror Oskar vårt egna betonghåltagarföretag, Norrorts Betonghåltagning, och där satte det fart.”

Idag finns fem betonghåltagare i företaget och även om det är ett litet företag är deras projekt inte särskilt små. Deras första riktigt stora specialjobb var när en entreprenör kontaktade dem om att borra tre 5,5 m djupa hål med en diameter på 600 mm, belagda två meter under ytan vid Värtahamnens kajplatser. Ingen visste riktigt hur hårt materialet var eller hur hårt armerad kajen var.

“Vår första Pentruder köptes för det projektet, en hydraulisk MD1”, säger Hannes Pitkonen. “Vi testade flera olika lösningar och maskiner först, men när vi till sist fick den hydrauliska MD1:an från Pentruder var det som att skära i smör. Borrkronan levererades av vår Pentruder-distributör Scandinavian Diamondtool Consulting, SDC, och var 2,3 m lång.”

Sedan några år tillbaka har Norrorts Betonghåltagning blivit anlitade av Implenia för Slussenprojektet i Stockholm, där den stora mötesplatsen av båtar, bilar, tunnelbana, cyklar och fotgängare genomgår en moderniseringsprocess. För Norrorts Betonghåltagnings del involverar jobbet flera separata projekt, med vajersågning, väggsågning och kärnborrning.

“Förra sommaren fick vi i uppgift att ta ned några väggar i en gammal källare med Pentruder 8-20HF väggsåg”, säger Hannes. ”Det fanns inga ritningar som vi kunde få tillgång till eftersom att delar av den var någon slags gammal militäranläggning som inte längre användes. Varenda gång vi trodde att vi var klara, hittade de ännu en våning av betong under gruset och vi hamnade till sist sex meter ned i marken. Allt som allt tog vi bort över 450 ton betong och detta var ett jobb vi inte skulle kunna gjort utan möjligheten att positionera Pentruders rälsfötter i olika vinklar, justera dem och också montera en på golvet och resten på väggen.”

Idag har Norrorts Betonghåltagning en Pentruder 8-20HF väggsåg, en HF och en hydraulisk MD1 kärnborr, vajersågsmoduler och flera tillbehör såsom ett sömborrningsunderrede. Den senaste maskinen är MD1, en slitstark kärnborr, som imponerade på dem när de gjorde ett 540 mm djupt hål med diameter på 1200 mm i en tungt armerad, gammal betongbro precis vid Hilton Hotell vid Slussen. Hålet som skulle borras skulle göras åtta meter upp på väggen och de behövde bygga en rigg som var stabil nog för den tunga kärnan som skulle komma ut. Bara kärnborren (också levererad från SDC) vägde över 200 kg och det krävde mycket arbete för att få den på plats. När borrningen påbörjades tog det inte mer än två timmar innan hålet var borrat.

“För oss är det så viktigt med kraften och modulariteten hos Pentruder”, säger Hannes. “Maskinerna är riktiga bestar som är designade för oss professionella håltagare och de sparar oss mycket tid både vid etablering och slutförande av jobb.”

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×