PDs skrotsaxspecial - här är årets nyheter

Publicerad 23/12, 2019 kl. 14:15

Varje år skriver Professionell Demolering om nya skrotsaxar som släppts under årets lopp. I år har branschen sett flera nya produkter från såväl LaBounty och ShearCore till Genesis, VTN, Rammer och Demarec med flera.

Kisel Scandinavia

Sedan 2002 är Kiesel Scandinavia återförsäljare för det amerikanska skrotsaxsortimentet Genesis. Kiesel Scandinavia säljer därmed Genesis breda skrotsaxserie XT mobilsaxar. XT GXT som serien egentligen heter omfattas av inte mindre än 22 olika modeller skrotsaxar på 3,1-56,5 ton. Verktygen passar på bärare på 15-250 ton. Kiesel Scandinavia säljer även Genesis GXT riv- och skrotsaxar som är ett kompakt alternativ med stor klippkraft i förhållande till sin storlek. Vid Demolition Summit i Boston 2019 mottog Genesis en utmärkelse för sin modell GRX Razer X. Kiesel Sverige även säljer italienska Mantovanibennes kompletta sortiment av bland annat skrotsaxar. Nytt från Mantovanibenne är uppdaterade skrotsaxen Eagle SH140R och MS22R-serien. Kiesel säljer även holländska Dehacos sortiment inklusive skrotsaxar, demoleringsverktyg och vattenkanoner för minskning av damm med mera.

www.kiesel.se

 

Nya modeller från LaBounty

I april 2020 kommer LaBounty, ett varumärke från Stanley Infrastructure, att släppa fyra nya så kallade Legend-modeller. De nya saxarna är utrustade med unika skär vilket skyddar saxen från slitskador och minimerar underhåll och dödtid. Legends käftdesign levererar upp till 10 % mer klippkraft än tidigare modeller.

LaBounty lanserade tidigare i år en ny generation av mobila skrotsaxar. LaBountys MSD-serie har försetts med en robust uppgradering av nosskären och en avancerad telematikplattform. De nya saxarna kommer med en tre års garanti. Den nya konstruktionen av nosskären ökar produktiviteten och avverkningstiden genom att maximera användbarheten av slitdelarna genom de indexerbara skären. LaBountys nya generationen av skrotsaxar kan numera även fås med spårningssystemet InSite som bygger på telematik. Med InSite kan verktygets driftseffektivitet förbättras genom att verktyg kan spåras och observeras under drift. InSite är en tillgång för användare av LaBountys mobilsaxar som hjälper dem att hålla koll på hur deras utrustning används och levererar. InSite rapporterar när verktyg är i drift, dess cykler, när det står still, flyttas eller rapporterar driftfel eller behöver servas. Förutom användaruppföljning levererar InSite data i realtid. De nyheter LaBounty lanserar nu är resultatet av omfattande kundstudie för att göra användningen av LaBountys MSD-serie smidigare, säkrare, mera kostnadseffektiv samt att öka produktiviteten. I Sverige säljs LaBountys produkter av företaget IPE Göteborg. Företaget har sålt skrotsaxar sedan mitten av 1980-talet och det började med brittiska Cleaver. Cleaver köptes sedermera upp av LaBounty och IPE Göteborg började därmed sälja LaBounty i Sverige. IPE Göteborg ansvarar även för distributionen av LaBounty i Norge och Danmark. 

www.ipegbg.com

 

Återförsäljare för Fortress skrotsaxar

Återförsäljare för amerikanska Shearcores skrotsaxserie Fortress i Sverige är IDS AB i Gunnilse som ägs av Thomas Wadstedt. Shearcore introducerade i år sin nya FS145 mobilsax, den största i företagets produktlinje av klippning av skrot. Ross Christenson på Shearcore säger att FS145 har designats med färre svetsfogar, färre delar och är byggnadstekniskt starkare. Bruce Bacon, vd för företaget, säger att den nya modellen exemplifierar företagets utvecklingspolicy med en ny nosdesign för att hantera den rejäla styrkan som saxen levererar. Saxens övriga design gör att kraften distribueras ut till käftarna på ett nytt revolutionerande sätt.

Vad det betyder för kunden är att denna sax står kapacitetsmässigt i en högre viktklass i relation till vad den egentligen väger. Den roterande FS145R har en vikt på 12,7 ton, en käftöppning på 1,2 m och en räckvidd på 4,5 m. FS145 finns även som icke-roterande modell. FS145 utvidgar nu Shearcores serie av Fortress-mobilsaxar till åtta modeller. IDS AB är den svenska återförsäljaren av Fortresskrotsaxar från ShearCore.

www.idsab.se

 

VTN revolutionerar med nya CI-serien

Italienska VTN Europa har utvidgat sin CI-serie av skrotsaxar med fyra nya modeller: CI8000 R, CI10000 R, CI15000 R and CI20000. Bokstaven "R" i modellnamnet står för "revolution" eller “rotation”. De nya saxarna har en förbättrad design och görs i specialstål och klarar stora påfrestningar. Andra fördelar är den inverterade cylindern och nosskären som ökar saxens slittåligheten. Amas är den svenska återförsäljaren av VTN.

www.amas.se

 

Nya Demarec DXS mobilsaxar med DemaPower 2.0 cylinder

De nya Demarec DXS-40 och DXS-50 mobila skrotsaxarna är utvecklade för att leverera hög klippkraft och optimal kapacitet i förhållande till sin vikt tack vare den patenterade cylinderteknologin DemaPower 2.0. Till skillnad från mer konventionell cylinderteknologi med två oljekammare, utgörs DemaPower 2.0 av fyra kammare, tvåvägs oljeregeneration för öppna och stänga i kombination med hög klippkraft, vilket resulterar i väldigt snabba cykeltider. DemaPower 2.0 genererar 25 % mer kraft vilket resulterar i en stängningscykel jämförbar med en sax som är en eller två storlekar större. Den så kallade speed-ventilen fungerar i två riktningar under öppning och stängning. Om käften känner av ett mostånd vid stängning växlar ventilen från hastighet till kraftläge och cylinderkraften från DemaPower 2.0 blir tillgänglig.  

Enligt den nederländska tillverkaren levererar DXS-saxarna upp till 20-30 % mer prestanda än konkurrenterna. OP System är den svenska återförsäljaren av Demarec.

www.opsystem.se

 

RSS-serie från Rammer

Rammer skrotsaxserien, RSS, från finska Sandvik består av nio modeller för bärare mellan 4-90 ton. De är tillverkade av det slittåliga HB400-stålet och har hydraulisk rotation, rotationsskydd, värmebehandlade pins och tätningar och foglösa cylinderstänger. Alla nya modeller är utrustade med hastighetsventil för förbättrade cykeltider. En smart käftdesign skjuter det klippta materialet så att det inte är i vägen i arbetsområdet vilket ökar prestanda och minskar drifttid. I Sverige säljs Rammers produkter av Lifa AB och Hammarservice AB i Göteborg.

www.lifa.se
www.hammarservice.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×