PDs årliga hydraulhammarspecial: "Breaking Good"

Publicerad 17/6, 2020 kl. 13:27

Vare sig du vill bryta upp betong eller spräcka skut finns ett hydraulhammarverktyg för varje bärare och budget.
Skriven av Jim Parsons
Översatt av Vitor Hermansson

Förutom att erbjuda en enorm styrka flera gånger i minuten är de också fulla med funktioner för att förbättra effektivitet, underhåll och användande. Här tar vi en titt på den senaste utvecklingen i hydraulhammarbranschen.

 

Rammer slår smartare med nya modeller

Rammers ”Excellence Line” bibehåller företagets fyrtioåriga tradition av att leverera innovativa hydraulhammare utformade för att förbättra lönsamheten, säkerheten och prestandan. Excellence Line lanserades på Conexpo/Con-Agg och består av toppmoderna hydraulhammare som är redo för alla arbetsuppgifter, där den största medlemmen är 9033E för bärare på 65-120 ton. Excellence Line har designats för att göra det lättare att eliminera tomslag med en så kallad Idle Blow Protection, IBP, vilket sänker kostnader för både användning och underhåll. IBP gör att hydraulhammaren inte kan användas innan det finns ett tryck, vilket även skyddar verktyget från tekniska fel eller överbelastning, sänker oljeöverhettning och skyddar mot fel i tidigt stadium. Dessutom har alla stora Rammer-hammare en annan underlättande och justerbar funktion, ”Stroke Selector”, som gör det möjligt för operatören att optimera hydraulhammaranvändningen baserat på material och användning.

Andra funktioner hos Excellence Line inkluderar separata smörjningskanaler från ventilkroppen till den övre och nedre verktygspackningen för att förlänga livslängden på både verktyg och packning; nya, robusta och slittåliga höljen i plast för optimalt skydd och bullerminskning; och enkla pins för att påskynda byta av nedre packningen i fält. Den kanske största utvecklingen inom produktlinjen är dock Rammers ändamålsinriktade och fjärrstyrda övervakningssystem RD3, en standardfunktion på alla Excellence Line-modeller (RD3 finns också som tillval på Rammers Performance Line-hydraulhammare och som retrofit-kit för äldre Rammer-hydraulhammare). RD3, utrustad med den senaste GPS- och telematikteknologin, använder sig av Rammer MyFleet Telematics för att spåra och övervaka flottans verktygsanvändning via Google Maps. Den kommer också med en ny funktion, ”hour meter”, som är kopplad till enhetens serienummer för att mäta exakt antal passerade arbetstimmar. Systemet gör det möjligt för ägare och chefer att veta exakt var deras utrustning är och hur den används.

www.rammer.com

 

Epirocs HATCON: Hydraulic Attachment Tools Connectivity

Ett annat företag som äntrar scenen för fjärrstyrd övervakning är Epiroc, vars HATCON är designad för hydraulhammare och roterande fräshuvud och håller koll på plats och arbetstimmar för att förbättra effektivitet och säkerhet. Den molnbaserade My Epiroc-plattformen ger användaren meddelande om underhåll, skapar uppgiftslistor och erbjuder en överblick av hela flottan. All data presenteras på ett enkelt sätt för att förenkla både vardagsuppgifter som långsiktiga beslut. HATCON finns tillgänglig som fabriksmonterad eller som retrofit-kit för Epirocs hydraulhammare och roterande fräshuvud i premiumklassen. När det är uppkopplat har systemet koll på varje enskilt verktyg och håller kunder uppdaterade via My Epiroc. Notifikationer om service och slitdelsvarningar är bara några av de funktioner som kommer att underlätta effektiviteten. På den svenska marknaden säljs Epirocs hydraulhammare bland andra av Fredsund Maskin AB.

www.epiroc.se
www.fredsund.se

 

Nyheter från Indeco

De minsta hydraulhammarna i Indecos sortiment, HP 100 FS, och HP 150 FS är kapabla för toppjobb även med reducerat hydrauliskt flöde. De ger utmärkt produktivitet tack vare en hög slagkraft per slag. Två lätta medlemmar i Indecos lilla hydraulhammarserie, HP 550 FS och HP 400 FS, har uppdaterats för att ge förbättrad prestanda med nya kraftfulla funktioner. Båda har högre energiklasser, högre verktygsdiametrar och ger fler slag per minut. Denna uppgradering har inte förändrat hammarstorleken eller designen av endera modell. HP 550 FS är lämpad för grävmaskiner på 2,5 ton grävmaskiner och HP 400 FS är lämpad för grävmaskiner på 3,5-6,5 ton. Slutligen tar Indecos nya HP 6000 FS position mitt emellan HP 5000 och HP 7000 som ett svar på en specifik trend i grävmaskinvärlden, då bärare på 30 ton allt oftare ersätts med något större modeller på upp till 36 ton. Den nya hydraulhammare är utformad för grävmaskiner på 35-45 ton, med vad som sägs vara ett utmärkt effekt-/viktförhållande. I Sverige säljs Indeco av Andersen Contractor AB.

www.indeco.it

 

Rondellen Maskin säljer Pladdet i Sverige

Pladdet är en nederländsk tillverkare av grävmaskinstillbehör och har även ett omfattande sortiment av hydrauliska rivningsverktyg som betongsaxar, pulveriserare, riv- och sorterskopor, skrotsaxar med mera. Man har även ett brett sortiment av hydraulhammare. Serien kallas Pladdet Demolition Hammer och omfattas av totalt 19 olika modeller. Den minsta modellen, PDH07S-II, väger 78 kg och är avsedd för bärare mellan 0,7 till 1,4 ton. Hammaren har en slagkraft på 130 joule och ett flöde på 15-25 l/m. Den största av Pladdets hydraulhammare heter PDHA1000 och väger hela 8 ton. Hammaren är avsedd för bärare i viktklassen 75-120 ton. Slagkraften ligger på 22 000 joule med ett flöde på 290-350 l/m. Maxtrycket ligger på 180-210 bar. Sortimentet av hydraulhammare täcker väl in bärare från de allra minsta minigrävarna, rivningsrobotar, kompaktlastare upp till de riktigt stora grävmaskinerna på upp till 120 ton.

Pladdets hydraulhammare har en smart design med endast två rörliga delar vilket borgar för god tillförlitlighet och hög livslängd. Förhållandet kraft och vikt har optimerats för att ta ut så mycket som möjligt ur hammaren. Varje modell erbjuder varierat oljeflöde vilket gör att samma hammare kan används på en rad olika maskiner. 

Hammarna kan arbeta med ett returtryck upp till 16 bar, så de är lämpliga för de senaste bärarna. “Kombinationen av en hammare byggd av högkvalitativa komponenter, två års garanti och ett kundvänligt pris ger kunden ett klart intressant alternativ”, säger Samuel Lundberg på Rondellen Maskin i Kinna.

Rondellen Maskin AB är sedan några år tillbaka återförsäljare för hela Pladdets sortiment i Sverige. Rondellen Maskin, som har växt starkt under de senaste åren, har sitt huvudkontor i Kinna med depåer i Landvetter, Partille och Nyköping. Man är både maskinuthyrare och återförsäljare. På uthyrningssidan har man ett brett sortiment bestående av olika typer av anläggningsmaskiner, bodar och vagnar, byggmaskiner, liftar och kranar, el- och energiutrustning, ställningar och staket, trafik- och kommunikation, släp med mera. Till försäljning erbjuder man som sagt en rad olika grävmaskinstillbehör, lastmaskinstillbehör, släp och kärror, bränsletankar, aluminiumramper, begagnade maskiner med mera. Rodellen Maskin har även ett eget skopmärke som heter ema där man vuxit till ett av de största i Sverige på de åtta åren man producerat skopor.

www.rondellenmaskin.se

 

Hammer har premiär på svenska marknaden

Tack vare mer än fyrtio års erfarenhet erbjuder Hammer sina kunder ett brett sortiment av hydraulhammare av hög kvalitet, samt en hög nivå av underhåll. Hammers SB-serie med åtta modeller är designad för grävmaskiner på 0,5-11 ton, medan FX-seriens 14 modeller är lämpade för grävmaskiner på 10-200 ton. SB-hydraulhammare kan tåla 25 bar mottryck och är utformade för enkel installation i alla grävmaskiner. Tillsammans med hög effekt har FX-hydraulhammarna ett speciellt hål i fronten på höljet för anslutning av en luftslang för rivningsarbete under vattnet. Alla hydraulhammare från Hammer har en sluten höljdesign integrerad med övre och undre stötdämpare av polyuretan, vilket förlänger livslängden på huvudkomponenterna samtidigt som buller- och vibrationsnivå hålls till ett minimum. Hydrauliska anslutningar är belägna djupt inuti höljet och skyddas av ett elastiskt gummihölje, vilket gör det möjligt att säkert arbeta på smala platser. En speciellt utvecklad läpptätning hjälper till att förhindra gasförluster från kvävekammaren, vilket ger längre perioder med full effekt och minskar kvävepåfyllningsintervallerna. En oljekudde på kolvens topp, kontrollerad av en regenerativ inre krets, skyddar hydraulhammaren från tomslag även om verktyget inte är i kontakt med marken. Slutligen har kolvens botten en rundad form som säkerställer regelbunden kontakt med verktygets topp, vilket också hjälper till mot kolvskador och komponentslitage. Hammer ägs idag av tyska Kinshofer Group som är en del av svenska Lifco där även bolag som Brokk, Demarec, Darda och RF-System ingår. RF-System är idag svenska återförsäljare av Hammers sortiment.

www.rf-system.se
www.hammereurope.com

 

Montabert och Komatsu samarbetar i en ny serie hydraulhammare

Som ett sätt att möta sina kunders efterfrågan lanserar Komatsu sin kompletta serie av hydraulhammare. De Montabert-tillverkade hydraulhammarna är designade och testade för att passa Komatsu-grävmaskiner från PCMR30-5 upp till PC800LC-8 utan modifikation. Produktserien är en av de första produktsläppen sedan Komatsu förvärvade Montabert tidigare i år. Den nya serien kommer att erbjuda kunder det franska företagets långvariga tradition av kvalitet, prestanda och tålighet i ett Komatsu-paket. Hydraulhammarnas höga slageffektivitet och unika variabla energiteknologi erbjuder en hög produktion i ett flertal användningsområden. För att skydda kundinvesteringen i utrustningen ingår ett tomslagssystem och automatisk smörjning. I nuläget släpps den nya hammarserien endast på den nordamerikanska marknaden. Montabert traditionella sortiment av hydraulhammare säljs i Sverige av företaget Danielsson & Lissbackas Maskin AB i Falun.

www.dlmaskin.se

 

Membransstyrda hydraulhammare från Green Attachments

Red Line-serien av membranstyrda hydraulhammare från Green Attachments har designats för gruvdrift, rivning, tunnelbyggande, undervattensapplikationer och stenbrytning. Rörelserna görs genom det hydrauliska oljetrycket på kolvhuvudet och accelereras av olja- och gasbelastningen på ackumulatorn på kolvens övre del. Denna ackumulator upprätthåller ett konstant tryck längst upp på kolven, varvid gas tillsätts endast under drift. Red Line är helt hydrauliskt drivna vilket ger en tillförlitlig drift. De kan arbeta i alla positioner på grund av en lång och lätt kolv, samt ett stort antal tätningar. Andra funktioner inkluderar konstant slagenergi, lågt slitage och god hydraulisk stötdämpning tack vare ett unikt buffertsystem som håller oljans termiska värme låg för energibesparingar, medan sidostänger är täckta med polyuretan. Serien består av 19 modeller för grävmaskiner från 0,75 till 100 ton.

En annan nyhet från företaget är Piikki, deras gasassisterade hydraulhammare i ekonomiklassen, för kunder som enbart har tillfälliga behov av en hydraulhammare. Denna serie är lämpad för assistans vid rivning och grävning, käluppbrytning etc. Piikki tillåter högre mottryck och generellt sett en större mängd hydrauliska förhållanden än helt hydrauldrivna sådana. Hammarna består av relativt få delar vilket innebär att driftskostnaderna förblir låga. Piikki erbjuder många av de funktioner som de större Red Line-modellerna, inklusive ett system med sido-, topp- och bottenbuffertar som ger speciella slag- och vibrationsabsorberande egenskaper. Verktygs- och kolvdiametrar matchas för maximal energiöverföring. För den som inte visste är Green Attachments ett finskt företag. Vad PD erfar har bolaget ännu inte någon representant i Sverige.

www.greenattachments.com

 

 

Andra hydraulhammarnyheter

Det har under våren kommit en hel del andra nya modeller från tillverkare som ännu inte har någon representation i Sverige. Här är några exempel. Prodems PRB-serie är en omfattande serie specifikt designad för att vara kostnadseffektiv utan att kompromissa om styrka eller tålighet. Från den lilla men dynamiska PRB008 till den mäktiga PRB1000 – de är alla arbetshästar. En unik ventildesign och högtrycksackumulator i modellerna PRB170 och uppåt arbetar för att eliminera tryckfluktuationer och öka slagkraften, samtidigt som skador på grävmaskinpumpen minimeras. De hydrauliska hammarna har också en speciellt härdad och värmebehandlad kolv som ger långa kolvslag som minimerar rekylen och eliminerar mekaniska fjädrar. Alla modeller i PRB-serien har ett optimalt dämpningssystem tillverkat av högkvalitativ elastomer, vilket minimerar slagpåverkan, vibrationer och buller.

Prodemhydraulhammare från och med PRB150 och uppåt har ett tomslagsskydd för att avsevärt reducera fel vållade av tomsslag och driftstopp, för att därmed öka produktiviteten. Modellernas dubbla hastighetskontroll justerar slagfrekvensen för hydraulhammaren till materialets densitet för att maximera produktiviteten: låg effekt/hög hastighet för betongbrytning, mjuka bergarter och skutspräckning; hög effekt/låg hastighet för brytning och dikesgrävning. Alla modeller har en härdad ”rock claw” som motstår slitage och nötning, med en genomgående bult som minskar inre skador vållade av torsion och ökar fästelementets livslängd. De har också ett extremt slitstarkt, svetsat hölje utan fasta sidobultar för att skydda komponenter och minska buller. Alla hydraulhammare kommer med två verktyg optimerade med högkvalitativt stål och värmebehandlade för att maximera hållbarhet och effektivitet. Hydraulhammarna är också utformade för att vara lätta att underhålla eftersom det finns färre rörliga komponenter och ett centraliserat smörjsystem med möjligheten att installera ett automatisk smörjnings-kit.

Promoves nya 600 kg XP600 och 200 kg XP200 kompletterar företagets XP-serie med högpresterande hydraulhammare. XP-serien kan skryta med sin energiåtervinning och sitt tomslagssystem, ett automatiskt reglersystem för kraft/frekvens och en innovativ, smart ventil med en "plug and play"-funktion som gör det möjligt för användare att installera hydraulhammaren utan att behöva justera några inställningar på grävmaskinen. Förutom betydande tids- och kostnadsbesparingar eliminerar det framtida problem såsom för tidiga skador på grund av ett för högt oljeflöde. Detta system gör det också möjligt att flytta hydraulhammaren till olika maskiner, vilket gör det enklare att hyra ut utrustning.

Vid användning tillsammans med minigrävare är Promoves lätta serie med fem modeller, som alla väger mellan 60 till 430 kg, designad för att erbjuda en kombination av styrka och prestanda, där modellen på 60 kg är lämpad för användning på de minsta rivningsjobben. Den större XP 101 och XP 150 är designade för jobb som kräver en större noggrannhet och säkerhetskontroll, då den erbjuder en mångsidighet tack vare dess grundläggande teknik. Stötdämpare monterade ovanför och under hammarkroppen är där för att undvika vibrationer och skador på grävmaskinens arm. Kväve-ventilen är lätt att komma åt för snabbare och effektivare gasreglering eller för påfyllning, medan en lågtryckskammare förbättrar energin vid varje slag och tillsammans med den ökade diameterslagmassan ger ett kraftigare slag.

Idromeccanica Italiana erbjuder deras IMI 88HP, utrustad för kompaktlastare, och den mångsidiga IMI 121M för maskiner på 15-24 ton. Idromeccanica tillverkar förutom ett komplett sortiment av hydraulhammare från 1 till 50 ton även verktyg för demolering, gruvdrift, återvinning och vägarbete. Efter ett 20 år lång avbrott ställde Idromeccanica än en gång ut på Conexpo/Con-Agg, som de trots det pågående världsläget såg som en framgång.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×