Oettinger Group firar debuten av Epirocs betongrivningssax CB 5500

Publicerad 17/6, 2020 kl. 14:11

Oettinger Group är mångårig kund hos Epiroc i Tyskland och har använt olika Epiroc-maskiner. Från och med augusti 2019 testade de världens andra prototyp av betongrivningssaxen CB 5500.

Oettinger Group har ett team med över 130 experter som hanterar utmanande byggprojekt och implementerar individuella önskningar från kunder. Ett extra kraftfullt tillbehör krävdes för partiell rivning av en före detta offentlig administrationsbyggnad med inbyggt skyddsrum i Karlsruhe, Tyskland. Byggnaderna består av 18 000 m³ slutna utrymmen och 4000 ton armerat betongmaterial.

 Först utfördes rivnings- och återställningsarbetet med hjälp av en MG 5000 multigrip. Sedan följde rivning av en anslutande bro och den offentliga byggnaden, inklusive det kraftigt armerade skyddsrummet. CC 5000-rivningssaxarna användes vid rivning ovan jord. Den har en vikt på cirka 5,5 ton och har en käftbredd på 1600 mm. Väggarna som försetts med förutskurna slitsar med hydraulhammaren HB 4700 skars slutligen ut med den nya CB 5500-pulveriseraren och förbereddes för pulverisering. 

“CB 5500 är konstruerad för tunga arbetsuppgifter och är perfekt för att bryta strukturer av tjocka, armerade betongväggar, balkar och fundament”, säger maskinföraren Marius Mayer. ”Spetsen tränger igenom betongen med kraft och ’spräcker’ den från insidan. Tillämpningsområden omfattar industriell rivning eller rivning i innerstadsområden där vibrationer ska undvikas. Fördelarna blir särskilt tydliga vid rivning av fundament. Tack vare konstruktionen och den enorma käftbredden kan jag till och med bryta fundament av mycket hård betong med CB 5500. Arbetscyklerna är snabba och saxens kapacitet är enastående.”

 

Kännetecken i CB-serien

Serien med pulveriserare (CB) från Epiroc kännetecknas av 360 graders hydraulisk rotation, två kraftfulla hydraulcylindrar med nästan konstant krosskraft för hög produktivitet i kombination med effektivt cylinderskydd, korta arbetscykler tack vare inbyggd snabbventil, samt två oberoende rörliga skärarmar som eliminerar reaktionskrafter och har utbytbara kapskivor.

Produktsortimentet har nyligen utökats med CB 5500 och CB 7500 och omfattar nu sex modeller med arbetsvikter från 320 till 7400 kg för grävmaskinsklasser från 2 till 85 ton. Pulveriserarna har utvecklats speciellt för tunga fundamentarbeten och är särskilt lämpliga för rivning med grävmaskiner med lång front och i områden där den hydrauliska hammaren inte kan användas.

 

Tvåcylindersystem på CB 5500

CB 5500 har utformats som ett tvåcylindersystem, som är vanligt för Epiroc-fräsar. Enligt Epiroc ger det spetsen mer kraft och förhindrar reaktionskrafter. “När fräsen greppar materialet i en sned vinkel aktiverar den inbyggda tryckavlastningsventilen en automatiskt utlöst rörelse som flyttar fräsen till rätt läge”, säger Jens Westermann, försäljningschef Epiroc Deutschland. ”Ventilen ger både fräsen och bäraren ett bra skydd mot skadliga reaktionskrafter.”

Kombinationen av två rörliga skärarmar och två hydraulcylindrar skapar en enligt Epiroc nästan konstant krosskraft, även med nästan stängda armar. Medan konventionella modeller med endast en cylinder eller endast en rörlig arm normalt uppnår en maximal stängningskraft på 70 till 80 % vid fräsarnas spets, kan CB 5500 och CB 7500 bibehålla upp till 90 % i (nästan) stängt läge. De individuellt rörliga skärarmarna förhindrar också att fräsen och grävmaskinen utsätts för stora deplacementkrafter.

CB 5500 är konstruerad för bärarklassen 50-65 ton och drivs med ett arbetstryck på 350 bar. Käftbredden på CB 5500 är 1600 mm och käftdjupet är 1060 mm. Käftarna är tillverkade av Hardox 650 och är dessutom förstärkta på de områden som utsätts för belastning. Spetsarna kan svetsas fast. Smörjpunkterna är också optimalt åtkomliga och skyddade mot eventuella skador.

Den har öppnings- och stängningstider på 4,1 respektive 3,5 sekunder, samt en skärkraft på 150 ton vid käftspetsen. De korta arbetscyklerna möjliggörs av den inbyggda snabbventilen. De här prestandaparametrarna och den tillhörande ökade effektiviteten var också avgörande för Oettinger-beställningen i Karlsruhe.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×