Nytt handhållet 2021

Publicerad 29/3 kl. 14:54

Varje år skriver vi på Professionell Demolering om nyheter inom handhållna maskiner och verktyg. I år ser vi framför allt en handfull nyheter inom handhållet från några av branschens mest välkända märken.

Milwaukee släpper den nya tigersågen M18 Fuel Sawzall, som är utrustad med en motor som levererar 3000 slag per minut och har en slaglängd på 32 mm. Denna maskin kommer med uppgraderad vevmekanism, sågbladsklämma med anti-korrosionsegenskaper, en uppgraderad funktion för sågbladsbyte, samt en metallförstärkt batterianslutning. Tigersågen finns tillgänglig med eller utan One-Key. Med One-Key-appen är det möjligt att välja prestanda för applikationer, till exempel justering av hastigheten för smidigare start av sågningen och aktivering av en sågbroms. Den automatiska bromsen stoppar klingan när materialet bryts igenom vilket förhindrar oavsiktliga kapningar i intilliggande material. Användarna kan skapa egna driftlägen och växla mellan upp till tre sparade lägen. När verktyget har ställts in behövs inte längre appen. Med One-Key går det även att spåra verktyget, få servicemeddelanden och hantera lager. Maskinen har RedLink Plus och RedLithium.

 

Makita lanserar sladdlös kapmaskin

Makita 18V X2 (36V) LXT Brushless 9" Power Cutter är ett sladdlöst verktyg för att skära igenom betong, metall och murverk. XEC01PT1 har ett maximalt skärdjup på 3-1/2" och kan bland annat skära igenom l-formade bjälkar, stålrör (3") och armeringsstål (3/4" -#6). Eftersom kapmaskinen är sladdlös har den lättare vikt, ingen oljeblandad bensin, inga utsläpp, ingen dragstart och inget motorunderhåll, enligt Makita. Detta gör det bland annat möjligt för användaren att använda kapmaskinen inomhus, i små utrymmen och på höga höjder, och ger rentalföretag mindre underhåll och inga motorfel på grund av felaktig bränsleblandning, enligt Makita. XEC01 inkluderar ett integrerat dammbekämpningssystem med kontinuerlig vattentillförsel som följer OSHA Table 1 Compliance-reglementet inom betongapplikationer. Vattenflödet kontrolleras med en justeringsknapp. XEC01PT1 har en BL Brushless-motor som levererar 6600 rpm och är specifikt byggd för ändamålet. Active Feedback-Sensing Technology stänger av motorn om klingans rotation plötsligt stoppas. Den elektriska bromsen bromsar klingan på fyra sekunder eller mindre, enligt Makita. Makitas Extreme Protection Technology är designad för att förbättra verktygets funktion under tuffa förhållanden genom att kanalisera vatten och damm från viktiga interna komponenter. Extra funktioner inkluderar bland annat en remdriftsdesign.

 

Tyrolit släpper ny ringsåg

Tyrolit presenterar nya ringsågen HRE410, ett tillägg för WSE1621 väggsågsystem. Denna elektriska ringsåg är ergonomisk och gör arbete utan överskärning möjligt, enligt Tyrolit. I flera år har Tyrolit fokuserat på modulär användning av deras maskiner. HRE410 är en elektrisk ringsåg som ska användas med styrenheten på WSE1621-väggsågen. HRE410 utvecklades för att undvika överskärningar. Med sågdjup upp till 300 mm är denna nya ringsåg ett alternativ till hörnborrning eller kedjesågning. Båda handtagen kan justeras, där det bakre handtaget kan vridas 90°. Maskinen har en 6,5 kW motor med P2 högfrekvent teknik, samt en inbyggd lampa som visar överbelastning och övertemperatur. Vattenflödet kan kontrolleras direkt vid handtaget.

 

Ny sticksåg och nya slipar från Flex Scandinavia

Flex Scandinavia släpper betongslipen LD16-8 125R, lämpad för planslipning på mineraliska underlag. Dammutsuget skyddar mot aggressivt damm och håller betongspåren öppna. Maskinen har bland annat 1600 W motor, dammutsugskåpa med borstkrans och svängbart kantsegment. Flex Scandinavia lanserar även den kompakta betongslipmaskinen LDE 16-8 125 R, Kit TH-Jet, utrustad med variabel hastighet för bättre kontroll vid finbearbetning med mindre tryck. Modellen är lämpad för exempelvis bearbetning av väggar. Maskinen har bland annat justerbart varvtal (1450 W, 125 mm), elektronisk varvtalskontroll, samt svängbart kantsegment (reglerbar i höjd för anpassning till olika slipskålar). Den nya batterislipen SE 125 18.0-EC/5.0 Set (SupraFlex 18,0 V) är lämpad för bland annat lackerade ytor, trä, sten och metall. Maskinen har bland annat varvtalsval med fyra nivåer, konstant varvtal med hjälp av tachometer, samt olika planet- och vinkelväxlar för bullerreducering och vridmoment.

Flex Scandinavia lanserar även batteristicksågen JSB 18.0-EC med bygelhandtag, som har vibrationer på 3,4 m/s². Modellen använder sig av en ny generation borstlösa motorer. Den har bland annat steglös inställning av såghastigheten med potentiometerhjul med uppstartsautomatik i läge A, pendelslag i fyra steg, byte av sågblad utan verktyg med snabbspännsystem och utkastningsfunktion, sågbladsstyrning med dubbla rullar och sågbordsinställning för geringssågning upp till 45°, 0-spärr (kan förskjutas bakåt för sågning intill kanten), EMS, fotplatta, avtagbar glidsko och utsug Ø 27 mm.

 

AGP utökar för borrning i både vått och torrt

Drome lyfter fram AGPs DM8P som en optimal handhållen treväxlad borrmaskin med en stark motor på 2500W. Borrmaskinen har en kompakt konstruktion som är framtagen för våtborrning upp till 202mm. Motorhus och växellåda är tillverkad i magnesium för minimal vikt kombinerat med maximal styrka. DM8P är dessutom utrustad med inbyggda vattenpass horisontellt och vertikalt samt sidohandtag för utmärkt borrkontroll. Motorn är utrustad med överbelastnings- och överhettningsskydd. Borrmaskinens sidohandtag linjerar med axeln för bra kontroll och rätt ergonomi.

En annan handhållen och eldriven borrmaskin från AGP är DM62 som är en tvåväxlad stark borrmotor på 2000W med en kompakt konstruktion, framtagen för torrborrning i armerad betong upp till 162mm. Motorhuset är tillverkat i magnesium för minimal vikt kombinerat med maximal styrka. DM62 är dessutom utrustad med inbyggda vattenpass horisontellt och vertikalt, anslutning för dammsugare samt sidohandtag för utmärkt borrkontroll. Motorn är försedd med en avstängningsbar slagfunktion naturligtvis även överbelastnings- och överhettningsskydd.

En intressant nyhet från AGP är också deras nya giraffslip AGP SB9. Giraffslipen är branschens lättaste och en supereffektiv 225mm tak/väggslip för maximal produktivitet och minimal ansträngning. Maskinen väger endast 2.8 kg och utrustad med en borstlös 450W motor.

SB9 garanterar jämn hastighet för perfekt finish. SB9 har ett följsamt sliphuvud och uppfällbar kantlist som effektivt bearbetar övergången mellan vägg och tak.  Vikten är noggrant balanserad mellan sliphuvud och motor för bästa kontroll. Giraffslipen är 143 cm och har en slipdiameter på 225 mm. Slipen har sex olika hastighetsnivåer som erbjuder en jämn hastighet för perfekt finish och går att anslutning till dammsugare för att minimera dammspridningen. Maskinens borstlösa motor kräver minimalt underhåll.

Väl värt att nämna i sammanhanget är också AGPs övriga och befintliga sortiment av eldrivna borrmaskiner, handhållna sågar samt ringsågar. Till detta kommer också AGPs spårsågare och betongslipar, AGP BG125, AGP BG5, AGP G125 AGP G5. 

www.drome.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×