Nyheter som gör kärnborrningen smidigare

Publicerad 19/9, 2018 kl. 13:05

Varje år publicerar Professionell Demolering sitt tema om nya borrsystem på marknaden. Om sanningen ska fram så har det inte hänt jättemycket på den svenska marknaden sedan vi senast publicerade den här temaartikeln. Med Bauma i antågande kan man ana att en del nyheter kommer att släppas våren 2019.

Vad som dock är nytt är att Mpirum vidareutvecklat sina borrstativ för ökad kvalitet och livslängd. Stativen säljs av SDC i Sverige. Något som man framhåller är att stativen är helt och hållet tillverkade i Sverige, något som borgar för kvalitet. En annan nyhet är att Levanto kommer att öka sin satsning på japanska Shibuyas borrmaskiner på den svenska marknaden. Levanto har sedan länge haft agenturen i Finland, Sverige och Norge och nu vill man satsa på Sverige och ställer bland annat ut Shibuyas produkter på DEMCON.

 

Enkel kärnborrning med US Saws system

Core-EZ, utvecklad och tillverkad av amerikanska US Saws, är ett nytt och revolutionerande sätt att borra i trånga utrymmen. Med ungefär samma vikt som en konventionell handhållen kärnborr, är Core-EZ fäst på en så kallad styrstolpe, som stödjer riggens vikt, vilket garanterar ett perfekt rakt hål. Hela systemet väger mindre än 22 kg, och passar i en kompakt bärväska för enkel transport. Core-EZ är tillgänglig i 120V, 220V och 36V sladdlösa versioner, och kan borra hål mellan 76mm och 254mm i diameter. Den levereras som standard med kärnborr som mäter 304 mm i längd, men förlängningar är tillgängliga för djupare hål. De senaste förbättringarna har inneburit att  Core-EZ kan borra genom mjukare material som exempelvis tegel och i nästan vilken vinkel som helst genom att montera den på en svängande styrpost. Enligt tillverkaren har Core-EZ blivit det föredragna systemet för många professionella håltagare i USA vid specialprojekt där traditionella riggar ofta misslyckas.

www.ussaws.com

 

Tre nya borriggar från Norton Clipper

Norton Clipper har släppt CDP ROBO 300, 350 och 350 EL. De nya riggarna är speciellt konstruerade för att möjliggöra borrning direkt i betongrör. Maskinens ram passar runt rörets dimensioner, vilket ger operatören stabilitet vid användning. De kompakta och lätta bensin- och elmaskinerna möjliggör användning av borrar upp till 350 mm i diameter med en 31,75 mm anslutning. Både Norton Clipper CDP ROBO 300 och 350 inkluderar motor, motorram, avgasrörslang (för bensinmotorn), fixeringsremmen och insatsen för att ge maskinen stabilitet i drift.

En 10l vattentank och åtföljande verktyg ger operatörerna en komplett lösning, medan dess tunga ram ger stabilitet. Maskinerna är lätta att sätta upp med hjälp av en kolonnsving med fördefinierade 45 ° och 90 ° positioner. För bästa resultat rekommenderar tillverkaren att kombinera CDP ROBO-systemen med Norton Clipper Pro CB Beton Robo-kärnborr. Dessa har en anpassad längd och är lämpliga för betong, armerad betong och järnrör. För närvarande är de nya maskinerna och borren endast tillgängliga i Europa.

www.nortonabrasives.com

 

Baier Tools expanderar inom torrborrning

Tyska Baier Tools har utökat sitt torra kärnborrsortiment med lanseringen av BDB 829-modellen. Produkten bygger på modellen BDB 825 och klarar rymmer kärnborr som mäter upp till 200 mm i diameter. Det nya systemet kan hantera upp till 250 mm borr. Med en kraftfull 2,2 kW motor och en robust tvåväxlad växellåda, har BDB 829 tillräckligt med vridmoment för att torrborra effektivt genom kraftigt armerad betong och natursten. Den kommer komplett med en högkapacitets dammsugare, in-house ’soft impact’-system och kärnborr Titan, vilket gör Baier torrborrmaskiner till ett utmärkt val på arbetsplatser där användningen av vatten är begränsad.

www.baier-tools.com

 

Hilti presenterar ett nytt vattenhanteringssystem

Under 2017 presenterade Hilti sitt senaste vattenhanteringssystem, DD-WMS 100. Detta har visat sig vara ett viktigt tillskott inom Hiltis våtborrningssortiment, med WMS 100 tre driftslägen: återvinning, vakuumstädning och vattenförsörjning. I återvinningsläget dirigeras vatten till borrverktyget med samtidig uppsamling av slam. Vatten kan sedan återvinnas upp till sju gånger vilket motsvarar cirka 100 l - mer än tillräckligt för ett heltidsborrningsarbete. Allt operatören behöver göra är att fylla upp 14l-tanken och sätta in filterpåsen. Dammsugningsläget förhindrar att slam sprider sig runt arbetsplatsen. Flerskiktsfiltreringspåsen innebär att det återvunna vattnet är tillräckligt rent för att inte skada diamantkärnborren. WMS-systemet levereras komplett med en uppsättning vattenuppsamlingsringar.

www.hilti.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×