En del av Aquajet-teamet: Från vänster Marianne Hilmersson, Stefan Hilmersson, Peter Bigwood, Bjarne Axelsson, Patrik Andersson, Martin Krupicka, Roger Simonsson, Ronnie Hilmersson och Dennis Hilmersson.

Nyheter från Aquajet Systems: Exakt, effektiv och enkel vattenbilning med nya Ergo

Publicerad 28/5, 2018 kl. 16:39

Med ett helt nytt tänk ifråga om vattenbilning öppnar Aquajet Systems upp för en bredare användning av vattenbilningstekniken genom lanseringen av ERGO. ERGO bjuder med sin enkelhet, låga vikt men hög kapacitet i helt nya användargrupper och förstärker proffsentreprenörens konkurrenskraft.

Sedan ett antal är tillbaka har tillverkaren av vattenbilningsutrustning i Holsbybrunn, Aquajet Systems årligen arrangerat sina “Hydrodemolition Days”. Leverantörer och kunder från hela världen bjuds in till produktgenomgångar och demonstrationer. Uppslutningen har alltid varit god och tidningen Professionell Demolering har haft förmånen att få vara med vid flera tillfällen.

 

Aquajet Systems överraskade

Men i år skedde något alldeles speciellt när man arrangerade Hydrodemolition Days den 11-13 april. Över 150 personer hade samlats vid företagets huvudkontor och fabrik i Holsbybrunn utanför Vetlanda. Besökarna, som till största delen bestod av kunder men också leverantörer, kom från världens alla hörn. Det är kanske det som är det fina med vattenbilningstekniken att det finns behov för metoden i många olika sammanhang oavsett land. Det skulle hända mycket den första kunddagen och en viss spänning låg i luften då besökarna samlats i en av tillverkningshallarna framför en provisoriskt byggd scen. Så tändes strålkastarna och upp på scenen steg Aquajet Systems VD Roger Simonsson och hälsade de församlade gästerna välkomna. Han passade också på att berätta att Aquajet Systems i år firar 30-årsjubileum då företaget grundades 1988 och konstaterade att “Nu lägger vi in nästa växel”. Roger avlöstes av Brokks VD Martin Krupicka. Aquajet Systems förvärvades, som bekant, av Brokk under 2017. Krupicka gav en intressant föreläsning om Brokks historia tills idag, Brokks teknik, produktmetod och dess sortiment. Han knöt också ihop på vilket sätt Brokk och Aquajet Systems tillsammans står inför ett nytt kapitel där Brokk-metoden och Aquajet Systems metod kan knytas samman.

 

Nya ERGO och lite till

Det var så dags för det som alla väntat på. Musiken steg i högtalarna och de svepande spotlightsen lyste upp publiken. Bildspelet på den gigantiska bildskärmen på scenen drog paralleller till Star Wars-filmerna medan dess musikvinjett dånade ut ur högtalarna. Upp på scenen steg Aquajet Systems chef för Design & Engineering Ronnie Hilmersson som tog till orda. Han började lite försiktigt med att presentera Aquajets nya Super Lance System 3000 som är et nytt lanssystem med kapacitet upp till 3000 bar. Nytt är också att man minskat lansdiametern från 45 till 36 mm samt gjort en del förbättringar på munstycket. Systemet är enkelt att montera och försett med standardiserade kopplingar för ett mera flexibelt system.

Sedan kom det som alla väntat på, ett helt nytt produktkoncept från Aquajet System kallat ERGO. Ronnie Hilmersson framhöll att ERGO är ett nytt banbrytande system för enkel, säker och mångsidigt arbete vid industrisaneringar och framförallt vattenbilningsarbeten. Aquajet Ergo består av tre delar. Själva hjärtat av systemet är den nya avancerade kontrollenheten Ergo Controller som väger endast 98 kg och är smidig och lätt att manövrera och flytta. Ronnie beskrev enheten så här: “Den är som en liten och smidig robot fast utan larvband”. Ergo Controller är kraftkällan för att driva de andra nyheterna i ERGO-familjen. Allt är nytänkande i minsta detalj inklusive den nya kontrollboxen, ett antal nya hydrauliska snabbkopplingslösningar som underlättar etableringen. Den har också ett så kallat start-kit kallat ERGO Go. ERGO Controller är kraftkällan för två viktiga verktyg som tar vattenbilning och industriell sanering till nya nivåer. ERGO Climber är det ultimata ramsystemet som snabbt kan byggas upp med hjälp av vanliga ställningsrör. Det är fullmatat med effektivt vattenbilningshuvud som effektivt avlägsnar skadad betong i mycket svåråtkomliga utrymmen. Ett komplett ihopsatt 1,5x1,5 m system har en total vikt på 85 kg. Systemet är så lätt att alla delar kan bäras på plats av en person. Nästa viktiga verktyg i ERGO-systemet är ERGO Spine. ERGO Spine är det ultimata rälssystemet för olika typer av konvexa eller konkava ytor som exempelvis betongpelare. ERGO Spine är som ERGO Climber mycket lätt till sin vikt. Den nya rälsen i aluminium reducerar vikten avsevärt och två meter räls väger endast 20 kg. ERGO Spines flexibilitet ökar åtkomligheten avsevärt på jobbet och kan dessutom anpassas för användning tillsammans med en t ex Brokk-robot. Systemet kan dessutom förlängas och byggas ut i princip i det oändliga. Bara fantasin sätter gränserna. Varje sektion mellan stöden mäter två meter och som exempel väger ett komplett 2x2 m ERGO Spine system totalt 125 kg.

“Vår nya ERGO-familj kommer att ta vattenbilningstekniken och även arbeten med industrisanering flera steg framåt genom att vi gjort tekniken avsevärt mera tillgänglig och effektiv men samtidigt mera åtkomlig och enkel att arbeta med. ERGO öppnar upp även för andra entreprenörer än specialiserade vattenbilningsentreprenörer att börja arbeta med vattenbilning. En spännande framtid ligger framför oss”, kommenterade Roger Simonsson.

 

Aquajet från starten till nu

Besökarna hade sedan möjlighet att titta lite närmare på nyheterna innan Aquajet Systems grundare Stefan Hilmersson tog besökarna med på en intressant och kul resa genom tiden. Från det att bolaget grundades som en vattenbilningsentreprenör fram till idag. Den första dagen fortsatte sedan med live-demonstrationer av nyheterna utomhus. Dagen avslutades med gemensam middag. Dag 2 avsattes till olika produkt- och affärsmöten mellan tillverkaren och dess kunder samt separata möten med Aquajets distributörer världen över.

www.aquajet.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×