Nyheter för effektivare vägg- och vajersågning

Publicerad 7/3, 2022 kl. 14:16

Enligt tradition innehåller alltid första utgåvan på året av Professionell Demolering en temaartikel om ny utrustning för vägg- och vajersågning. Det har hänt en del sedan förra året som du kan läsa om i den här temaartikeln.

Globalt sett finns hyfsat många tillverkare av professionell utrustning och maskiner för vägg- och vajersågning. Om man begränsar sig till Europa kan man i alla fall räkna till ett tiotal tillverkare vilka är Pentruder, Husqvarna, Tyrolit, Hilti, Cedima, Eurodima, Braun, Gölz, Weka med flera.

 

Nya HFi från Pentruder

Lansering av nya och uppdaterade maskiner sker kanske inte årligen utan mässan Bauma och även vår egen Demcon brukar vara bra måttstockar på hur snabbt nya maskiner och system lanseras. Det riktigt stora paradigmskiftet inom den här produktsektorn skedde när högfrekvenstekniken lanserades för ett antal år sedan och som i mångt och mycket slagit ut hydraultekniken. Sedan dess har HF-tekniken förfinats löpande. I Sverige är det helt klart tillverkarna Pentruder, Tyrolit, Husqvarna och Hilti som dominerar marknaden.

Den tillverkare som framförallt står för nyheter i denna temaartikel är Pentruder. Även Tyrolit och Hilti släpper uppgradering och förbättringar kopplat till sina produkter.

Varumärket Pentruder är nu aktuella med nya HFi-systemet. Det här är ett mycket populärt system inte bara i Norden utan runt om i hela världen. HFi-systemet har under de senaste åren utvecklats med fullt fokus på smidighet, prestanda och framför allt för att underlätta håltagarnas vardag. I mars 2021 lanserade Pentruder den första väggsågen i den nya produktgenerationen HFi. Pentruder RS2 är en mycket kompetent väggsåg för majoriteten av de dagliga väggsågsjobben.

Pentruder RS2, den första HFi-produkten kan ses som en 1-2-3 såg. Den är betydligt lättare än HF-sågarna och trots den inbygga motorn väger den under 25 kg. Den har en integrerad 18kW motor med ett maxvridmoment på 148 Nm, och den klarar av klingor på upp till Ø 1600 mm.

”Pentruder är ett varumärke som många förknippar med styrka och pålitlighet, detta är vi givetvis väldigt stolta över och något vi ser som en ledstjärna. Utvecklingen av RS2an tog längre tid än både vi och våra kunder hade hoppats på, men för oss var det ett självklart och enkelt val att låta det ta tid, i stället för att lansera en maskin som vi fått kompromissa med.

Försäljningen har under detta första år varit mycket god och kundernas feedback har varit över förväntan. Att efterfrågan skulle vara stor kom inte som någon överraskning och därför valdes en lansering på utvalda europeiska marknader först”, berättar Marie Peil delägare och marknadschef på Tractive AB som tillverkar Pentruder och tillägger.

”I de tider som varit senaste åren är vi tacksamma att vi är lokalt familjeägda och har så stor del av all tillverkning och montering in-house här i Borlänge. Vi har även haft möjligheten att köpa in komponenter och öka vårt lager för att säkerställa leveranser enligt efterfrågan. Nu ser vi att vi har kapacitet både på delar och personal och har valt att från och med januari 2022 lansera RS2 även i USA och Australien”.

 

Nytt drivaggregat – Pentpak 3

Till HFi-systemet kommer även ett helt nytt drivaggregat som går under namnet Pentpak 3, även det är betydligt lättare än sin föregångare, samt en ny radiofjärrkontroll.

Att underlätta håltagarnas vardag handlar dock inte bara om vikt, en stor del av arbetstiden går åt till etablering. För att korta dessa tider kopplas RS2 och Pentpak 3 nu ihop med endast en kabel, samt att man kan använda samma Pentruder rälsar som till tidigare maskiner.

”Vi vet att våra TS-rälsar är uppskattade för sin stabilitet, och vi vill även behålla vår modularitet i att man kan använda tillbehören till flera olika Pentruder-maskiner. Att kunder kan använda sina äldre rälsar till den nya sågen är även fördel kostnadsmässigt för dom när de investerar i nya Pentruder-produkter”, säger Björn Engström, produktchef och säljare på den svenska marknaden.

Säkerhet är även det en mycket viktig aspekt inom branschen och till den nya sågen kommer ett nytt heltäckande parallellskydd.

Slätsågning är alltid förenat med risker, även om skydd används. Det är omöjligt att täcka helt så att inget segment eller liknande kan ta sig förbi skyddet. Dock har slätsågningsskyddet till RS2an inbyggda flexibla tänder som ökar möjligheten att hindra segment från att slungas i väg och orsaka skada.

Tillsammans med RS2an lanserades också en helt ny smidig trolley som förutom själva sågpaketet kan lastas med 2st TS-rälsar och Ø 800 mm klinga med tillhörande skydd.

www.pentruder.se

 

Tyrolit “kopplar upp”

Tyrolit, med säte i Österrike med dotterbolag i Sverige sedan många år tillbaka, är också en mycket populär aktör på marknaden. Man har idag fem väggsågar i sortimentet, WSE811 MKII med skärdjup ned till 335 mm, WSE1621 med skärdjup till 705 mm, WSE2226 med skärdjup till 1005 mm, DZ-S2 med skärdjup till 510 mm och FZ-4S med skärdjup till 1005 mm. Även sortimentet av vajersågar består av fem modeller, vilka är WCE30 med en bruttovajerlängd på 30 m, WCE18 med en bruttovajerlängd på 19 m, SB ATEX – SB-E med en bruttovajerlängd på 15,5 m, WCU17 med en bruttovajerlängd på 17 m samt rundahål-vajersågen CCH25–CCE25 som klarar rundhålsågning i diametrar från 500 till 2500 mm.

Man kanske har inte lanserat några maskinnyheter precis i dagarna men en stor nyhet från Tyrolit är nu att maskinerna är “uppkopplade”. Man kallar nyheten “Construction site 4.0” från Tyrolit som kopplar samman maskiner över hela världen. I en ständigt föränderlig värld blir effektivitet allt viktigare, och genom byggföretag som använder den innovativa ”MoveSmart”-tekniken är Tyrolits maskiner nu för första gången anslutna till internet. Tekniken skickar viktig drift- och applikationsdata från byggarbetsplatsen direkt till molnet, med MoveSmart fleet management-plattformen som utvecklas för att hjälpa entreprenörer att övergå till datadrivet beslutsfattande. De nya generationerna väggsågar och borrmotorer från Tyrolit är redan utrustade med en IoT-modul (internet of things) och är därför omedelbart plattformsklara. Dessutom stödjer MoveSmart integration av äldre maskiner och till och med maskiner från andra tillverkare. Med IoT-modulen kan kunderna upptäcka den exakta platsen för maskinen över hela världen, överblicka detaljerade diagram över maskinens användning och få uppdaterad information om diagnostik och underhåll. Det tar också bort behovet av att söka efter maskinrelaterad dokumentation och certifikat eftersom allt är tillgängligt att ladda ner när som helst. Ett reservationsalternativ hjälper flera arbetslag att planera arbetet och eliminierar möjligheten att dubbelboka samma maskiner, samtidigt som support kan tillhandahållas såväl som omedelbar felsökningsrådgivning eller serviceförfrågningar.

 

Planera och agera smart var som helst

Världsomspännande anslutning och platsspårning tillhandahålls med MoveSmart eftersom det ger detaljerad analys av maskinanvändning samt diagnostik och underhållsdata. Möjligheten finns för att ladda upp och få tillgång till all nödvändig maskindokumentation och certifikat och är tillgänglig med andra funktioner via en internetansluten PC eller smartphone.

www.tyrolit.se

 

Hiltis vajersåg DSW 1510-CA

DSW 1510-CA är den senaste vajersågen i raden från Hilti. Vajersågen är framtagen med användarens komfort och säkerhet i fokus, samtidigt som den ger en högre produktivitet.

Med hjälp av en trådlös fjärrkontroll kan man nu arbeta på längre avstånd från sågen och få alla värden direkt på kontrollskärmen. Det gör sågen både enklare att arbeta med och betydligt säkrare. Ytterligare exempel på hur nya DSW 1510-CA ger användaren högre komfort är att alla elektroniska komponenter integrerats i drivenheten, så att inga extra kablar behövs. Även justering av styrhjulen har blivit enklare och det krävs inte längre någon nyckel.

Samtidigt har Hilti förbättrat effektivitet och produktivitet genom att bland annat introducera Cut Assist och förbättrat startmomentet. Med Cut Assist kan man ställa in effektnivåerna så att sågen kontrollerar lufttrycket helt på egen hand. DSW 1510-CA har också ett högre startmoment för en enklare start på sågningen.

Med nya DSW 1510-CA vill Hilti säkerställa att kunderna arbetar säkrare och med hög komfort - men också effektivare.

Vad gäller Hiltis väggsågar kan nämnas att Hilti erbjuder två modeller, DST 10-CA och DST 20-CA. DST 10-CA är praktisk när det gäller vikten och arbete i trånga miljöer. Tack vare sin effektivitet kan den överföra 8kW effekt tack vare "Hilti Traction Control", vilket resulterar i ett skärdjup på upp till 380 mm. Anslutning till en 16A-kontakt gör det till ett mångsidigt verktyg som kan användas på alla byggarbetsplatser runt om i världen. Med 30 % mer kraft och tre gånger så mycket startmoment ger Hiltis stora 20kW-väggsåg, DST 20-CA en utmärkt prestanda. Med den integrerade kraftboxen är maskinen lätt att transportera, eliminerar långa uppställningstider och kan styras sladdlöst. Fjärrkontrollen visar alla skärparametrar vilket gör den enkel att använda. Med sin kraft från en industristandard 32A-kontakt, och med en viktminskning på 60 % jämfört med föregångaren, producerar denna maskin ett skärdjup på 730 mm.

www.hilti.se

 

HF-väggsågar som driver vajersågen hos Husqvarna

Husqvarna Construction Products har fyra väggsågar i sitt sortiment varav två är högfrekvensstyrda sågar, HF. WS 482 HF som sågar 730 mm djupt, WS 440 HF som sågar 530 mm djupt, WS 220 som sågar 395 mm djupt och WSC 40 som har ett max sågdjup på 400 mm. Till detta skall läggas två vajersågar vilka är CS 10 med 10 m vajermagasin och CS 2512 med 16 m vajermagasin.

Husqvarna CS 10 kan drivas med det högfrekventa elektriska såghuvudet hos WS 482 HF eller WS 440 HF. Passar för små och medelstora jobb i stål, betong och andra byggnadsmaterial. Den symmetriska designen gör att man kan använda maskinen i alla lägen samt för att nå svåråtkomliga platser.

CS 2512 i kombination med den hydrauliska enheten PP 455 E är en kraftfull och användarvänlig wiresåg. Den är kompakt och mobil, och hanterar mindre arbeten men även väldigt stora djupkapningsarbeten. Den kan användas för många tillämpningar, både på marken och monterad på väggar. Använd den för att såga i stål, betong och annat byggmaterial.

www.husqvarnacp.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×