Nya trender för bärare av rivningsverktyg

Publicerad 26/6 kl. 10:16

Produktivitet, multitaskingförmåga och höga säkerhetsstandarder är nyckelfunktionerna som ägare av rivningsgrävmaskiner förväntar sig att hitta i sina maskiner. PDs Andrei Bushmarin granskar de senaste trenderna inom grävmaskinsindustrin.

Hitachi presenterade den nya Zaxis-7 grävmaskinen på Intermat

Hitachi Construction Machinery använde mässan Intermat för att avslöja den mellanstora grävmaskinen ZX225USLC-7. Den nya maskinen är utrustad med Xwatch Leica Geosystems 3D system. Denna banbrytande lösning är designad för att förbättra säkerheten och effektiviteten på plats, och ge ytterligare skydd för personal, infrastruktur och miljö. Genom att erbjuda lösningar som dessa till kunderna kan Hitachi kombinera grävmaskinernas kontroll, precision och tillförlitlighet med 3D-teknikens noggrannhet, vilket hjälper användarna att ytterligare förbättra säkerheten och effektiviteten på plats. Zaxis-7 har också designats för att förbättra förarkomforten, med ljud- och vibrationsnivåer som är avsevärt reducerade jämfört med föregående generation. Hytten har en 15 cm bredare dörröppning, mer benutrymme och en ergonomiskt utformad konsol. Hitachis hydraulsystem Trias III har designats för hög prestanda vid varje jobb. Med enkel- och tvådelade bomalternativ, tillsammans med det långa LC-underredet för stabilitet, och den korta svansdesignen för manövrerbarhet i trånga utrymmen, sägs den nya grävmaskinen ge bra prestanda över ett brett spektrum av applikationer. I Sverige säljs Hitachi av företaget Delvator.

www.hitachicm.eu

 

Develon lanserar ny multibomserie

Develon har lanserat en ny modellserie av rivningsgrävmaskiner med en vikt från 31t till 61t. Förutom den 30° tiltbara hytten, som sägs vara särskilt lämpad för rivningsapplikationer med hög räckvidd, har alla tre modellerna en modulär bomdesign och hydraulisk låsmekanism. Detta ger kunderna en komplett, flexibel lösning som gör att de kan använda samma maskiner för andra applikationer förutom rivning. Den nyaste i sortimentet är 31t DX245DM-7 rivningsmodell med hög räckvidd. DX245DM-7 drivs av DL06P Steg V-dieselmotorn och är nu tillgänglig tillsammans med de tyngre 47t DX380DM-7 och 61t DX530DM-7 grävmaskinerna. Den innovativa designen säkerställer en smidig växling mellan rivnings- och schaktningsbommarna, med ett speciellt stativ för att underlätta bombyte, vilket är baserat på snabbväxling av hydrauliska och mekaniska kopplingar. Ett cylinderbaserat system används för att trycka låsstiften på plats för att hjälpa till att slutföra proceduren.

DX245DM-7, utrustad med en 18 m bom, tillåter föraren att använda ett rivningsredskap på en maximal höjd av 16 m. Den rekommenderade maximala sammanlagda vikten för redskap och snabbfäste i detta läge är 2,5 ton. När den är utrustad med en grävbom i rak konfiguration kan DX245DM-7 arbeta på en maximal höjd av 9,8 m. I detta format är den rekommenderade maxvikten för redskapet och snabbfästet 3,3 ton. Genom att använda grävbommen i den alternativa böjda konfigurationen kan DX245DM-7 arbeta med ett redskap på en maximal höjd av 8 m. I detta läge är den rekommenderade maxvikten för redskapet och snabbfästet 3,3 ton. DX245DM-7 har ett hydrauliskt justerbart underrede, som sträcker sig till en maximal bredd på 3,74 m för optimal stabilitet på plats. Liksom alla Develon rivningsgrävmaskiner inkluderar standardsäkerhetsfunktioner ett FOGS-hyttskydd, säkerhetsventiler för bommen, mellanbom och armcylindrar och ett stabilitetsvarningssystem. I Sverige säljs Develon av Maskinia.

www.eu.develon-ce.com/

 

JCB utökar X Series med den största modellen hittills

Brittiska JCB har utökat sin populära X-serie av bandgrävare med den största och mest kraftfulla modellen hittills, 370X. Den har mer kraft, ökad styrka och hållbarhet, minskad bränsleförbrukning och lägre ägandekostnader vilket tar JCB 370X ett stort steg framåt för kunder i 35t-40t-klassen. JCB 370X drivs av den senaste Cummins L9-dieselmotorn, som är certifierad som EU Stage V och EPA Tier 4 Final-kompatibel. Denna 8,9 l, sexcylindriga motor sägs ha en effektökning på 14 % jämfört med den utgående JS370, med 240 kW tillgängligt vid bara 1 700 rpm. Enligt tillverkaren är 370X kapabel att flytta upp till 4,5 ton mer material per/l bränsle och upp till 86 ton/h mer än konkurrenterna i tester.

En tyngre motvikt bidrar till ökad stabilitet, medan större strukturer klarar de extra krafterna. 370X levereras med en 6,45 m monobom, med val mellan 2,63 m, 3,23 m och 4,03 m doppare. Skopstiftens diameter har ökats och maskinen kan utrustas med ett nytt JCB dubbelstifts snabbfäste för att plocka upp 90 mm eller 100 mm tillbehör. I Sverige säljs JCB av företagen Swekip, GT Center, Traktor Nord, Axima och Sundahls Maskinaffär.

www.jcb.com

 

K100 aggregatbytessystem introduceras för PC390HRD-11E0

För kunder är Komatsus K100 aggregatbytessystem en “game changer” inom rivningsbranschen. Systemet har lockat till sig global uppmärksamhet och beröm sedan det introducerades i juni 2021.

Nu meddelar Komatsu att K100 aggregatbytessystem finns för höghöjdsmaskinen PC390HRD-11E0.

Världspremiären för K100-systemet för PC390HRD-11E0 skedde på Intermat-mässan, som hölls i Paris i april. K100 aggregatbytessystem är ett avancerat hydrauliskt snabbkopplings-/fästesystem byggt för och av Komatsu. På bara ett par minuter kan föraren, helt själv, utan att behöva lämna hytten, ändra sin aggregatfiguration. Fördelar som Komatsu anger är maximerad produktivitet, maximerad inkomst, maximerad säkerhet och med rätt användning ökar vinsten. K100-systemet för PC390HRD-11E0 har varit tillgängligt att beställa i från april 2024. Första leveranserna av maskiner planeras från september 2024.

 

Selektiv rivning

Ett stort bilcenter i tyska Regensburg öronmärktes för renovering för att ge plats åt en ny serie bilmärken. Planen krävde kontrollerad rivning av den främre delen av byggnaden. För att klara denna uppgift valde entreprenören Metz Erdbau GmbH en Sennebogen 830 E rivningsgrävare. Maskinens innovativa konstruktion, med en tvådelad bom, är designad för exakt hantering av redskapen på höjden som kan ändras på några minuter tack vare ett snabbfäste. Den upphöjda 30° tiltbara hytten ger en perfekt vy över byggnadens övre strukturer. Grävmaskinens stabilitet säkerställs av de teleskopiska larvbanden som är utbyggbara upp till 4,5 m. Servicepunkternas placering möjliggör enkel introduktion av Sennebogens patenterade smörjmedel SENlube och SENprotect. Tillverkarens stora utrustningsflotta gör det möjligt att hyra ut maskiner till kunder på medellång eller lång sikt. Sennebogen säljs av företaget OP System i Sverige.

www.sennebogen.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×