Nya torra metoder kommer till förmån för kärnborrning

Publicerad 10/10, 2023 kl. 13:48

I en värld som blir allt mer angelägen om miljöfrågor strävar företag ständigt efter grönare och mer miljövänliga lösningar. Håltagningsbranscen är inget undantag. Under de senaste åren har torrborrning och torra sågningsmetoder blivit en samlingspunkt för de flesta tillverkare. PDs Andrei Bushmarin granskar några av de senaste innovationerna inom kärnborrning.

Kern-Deudiam prioriterar torra tekniker

Tyska Kern-Deudiam har vad PD erfarit ingen representation i Sverige men är ett uppskattat varumärke på kontinenten. Torrborrning i armerad betong blir allt populärare bland specialistentreprenörer i Tyskland. Som svar på trenden har den tyska tillverkaren Kern-Deudiam utvecklat två typer av borrkronor för torr kärnborrning. Dess ”Beto” är designad för enkla dagliga uppgifter medan typen ”Unix²” är avsedd för professionella användare. Den senare tillåter till och med borrning av stålstänger upp till 30 mm i diameter. I torrborrningsapplikationer är luftflödet extremt viktigt så den tyska tillverkaren skapade ”airing” (tillgänglig för alla diametrar upp till 100 mm), som placeras över borrkronan så även om kärnan går sönder kommer det fortfarande att finnas tillräckligt med utrymme för luftflöde. Ett farligt ämne som använts i diamantverktyg sedan industrins början är kobolt. Kern-Deudiam har lagt ner mycket kraft på att utveckla alternativa produkter utan användning av kobolt. Resultatet är den nya produktfamiljen som heter ”Dtox”. Denna koboltfria portfölj, som presenterades på bauma förra året, består av väggsågblad och golvsågblad som SWF131 eller SWF141, enstaka segment och kärnborr. De senaste produkterna som lagts till i Dtox-sortimentet är kärnborrkronorna DB121 med ett vågformat segment (för enkel borrstart) och en ikonisk pil som visar borrriktningen. DB121 har redan visat hög borrhastighet och lång livslängd på många byggarbetsplatser. Nytt från Kern-Deudiam är också en serie koboltfria ringar för 12,7 mm kärnborr med liten diameter.

www.kern-deudiam.de

 

 Husqvarna utökar 

 den elektriska räckvidden 

Husqvarna har utökat sitt batteridrivna sortiment av kärnborrsystem i ”i-Series” med tillägget av DM 540i-modellen. Den nya maskinen är designad för handhållen borrning av 15 mm till 75 mm diametrar och upp till 100 mm på ett borrstativ. De specialutvecklade tunnväggiga borrkronorna säkerställer bättre utnyttjande av maskinens batterikraft och finns för 25 mm till 100 mm borrning till ett maximalt djup av 350 mm. Håkan Pinzani, global produktchef, Core Drilling, ger lite detaljer om var borrens fysiska egenskaper är som mest användbara: ”Den nya DM 540i kan användas både utomhus eller inomhus för våt- och torrborrning. Dess ergonomiska design, låga vikt och välbalanserade kropp ger enklare och bekvämare drift, vilket gör den till ett idealiskt val för borrning i trånga utrymmen och trånga hörn. Med färre delar att underhålla, minskar både driftskostnaderna och stilleståndstiden.” DM 540i är en del av Husqvarnas i-Series batteriekosystem, vilket innebär att dess batteri kan användas på olika Husqvarna-produkter. Dessutom, utan behov av ström från nätet, förbättras produktiviteten. Håkan Pinzani avslutar: ”Ergonomi, användarvänlighet och ett mångsidigt batterisystem är bara några av de egenskaper som skiljer DM 540i från andra maskiner. Inbyggd anslutning innebär att plats, körtid och serviceintervall enkelt kan övervakas och trådlösa uppdateringar tas emot.”

www.husqvarnagroup.com

 

Eibenstock lanserade en mängd innovationer på BeBoSa

En annan tyska tillverkaren, Eibenstock, använde den tyska håltagningsmässan BeBoSa i Willingen i mars för att presentera sina senaste innovationer. I det torra kärnborrningssegmentet visades ESD 250-borrmotorn tillsammans med den handstyrda ESD 162-borren. Båda maskinerna har företagets ”Impact Hybrid Technology” - en nyutvecklad, extremt robust överföring med mjuk slagkraft. Tekniken möjliggör effektiv torrborrning av upp till 162 mm och 250 mm diametrar i armerad betong. En annan produkt som visades på BeBoSa var PLE 450 AS - en ny borrenhet med en kraftfull, vattenkyld trefasmotor. Tack vare en kraftfull 5,2kW motor och treväxlad oljebadsväxellåda kan maskinen enkelt borra hål upp till 452 mm i diameter. Det medföljande borrstativet har en integrerad finmatning för förbättrad matningskontroll och utmattningsfri borrning. Sist men inte minst är den nya lätta men kraftfulla handsågen ETR 400.2 P för våtkapning till ett djup på upp till 152 mm.

www.eibenstock.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×