Nya rivningsmaskiner i en osäker värld

Publicerad 17/5 kl. 11:48

Tufft för maskintillverkarna med ett osäkert världsläge men livet måste gå vidare ändå. Här presenteras några nya rivningsutrustade grävmaskiner på marknaden.

För över en månad sedan tog vår verklighet ännu en vändning till det sämre. Efter den två år långa kampen mot pandemin väntar en ny kamp av en helt annan karaktär. Efter Rysslands invasion av Ukraina har det politiska och ekonomiska landskapet förändrats. Och det påverkar rivningsbranschen också. Stora grävmaskinsmärken som Caterpillar, Hitachi, Komatsu och JCB har redan avbrutit sin verksamhet i Ryssland. Andra kanske följer efter inom kort. Vilka konsekvenser det skulle få för alla inblandade parter återstår att se. Under tiden rapporterar PDs korresponent Andrei Bushmarin om de senaste nyheterna från segmentet rivningsgrävare.

 

Effektiviserat aggregatbyte på plats, ett lyft för Komatsu

Det kanske den största nyheten i årets tema om nya rivningsutrustade grävare kommer från Komatsu och Söderberg & Haak. Man har nyligen lanserat K100 aggregatbytessystem för Komatsu PC490HRD-11 grävmaskiner som är ett avancerat hydrauliskt snabbkopplings-/fästesystem byggt av och för Komatsu-grävare. Det unika K100-systemet stödjs fullt ut av Komatsu reservdelar, garantier och eftermarknadssupport.

På bara ett par minuter kan föraren, helt själv, utan att behöva lämna hytten, ändra sin aggregatfiguration. Detta görs tack vare ett sofistikerat Human Machine Interface (HMI) som är integrerat på maskinens pekskärm och som guidar föraren när arbetsutrustningen riktas in. Alla anslutningar; mekaniska, hydrauliska och elektriska, görs per automatik. Föraren kan förbli sittande i hytten och ingen övrig personal behöver hantera tung utrustning.

Med K100 kan föraren dra full nytta av den mångsidighet som är inbyggd i Komatsus grävmaskiner avsedda för rivning med hög räckvidd.

PC490HRD-11 fungerar med ett brett utbud av redskap, från 2,500 kg vid 32 m maximal höjd, upp till 5,000 kg från marknivå till 17,4 m maxhöjd. Med K100-systemet är det enkelt att skifta mellan någon av dessa konfigurationer.

K100 bombytessystem hjälper till att effektivisera och minska projekttid samt minimera kostnader tack vare det snabba bombytet.

Komatsus svenska återförsäljare, Söderberg & Haak är Sveriges ledande privata aktör inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad. Man finns representerade på både egna anläggningar och hos privata återförsäljare i hela landet. Företaget marknadsför ledande varumärken som Komatsu, Bomag, Deutz-Fahr, Krone, Amazone, DALBO och Geringhoff.

www.sodhaak.se

 

Fransk entreprenör tar emot en Liebherr R 950

I franska Val d’Oise har företaget Etude Conseil Démolition (ECD) utökat sin flotta av Liebherr-maskiner med förvärvet av en R 950 rivningsmodell. 78-tonsmaskinen användes för rivning av ett nedlagt lager. Av maskinens egenskaper lyfter Etudes chef Etienne Dadou särskilt fram modulariteten, anpassningsförmåga och den goda räckviddskapaciteten. Med hjälp av ett fem tons rivningsverktyg, utförde grävmaskinen lätt rivning på en höjd av 16,5m. Bommen inklusive en bomförlängning och ett automatiskt snabbfäste, tillsammans med den tippbara hytten, gör denna modell ännu mer produktiv, kraftfull och mångsidig. ECD är en specialiserad rivningsentreprenör med en meritlista som sträcker sig över nästan tre decennier och har varit en lojal Liebherr-kund i många år. Det franska företaget värdesätter kraft, mångsidighet och användarvänlighet hos Liebherr-maskiner och lyhörd kundservice av sin personal.

www.liebherr.com

 

Doosan lägger till en tredje modellen till sitt rivningssortiment av höjdrivare

Doosan Infracore Europe har lanserat DX380DM-7, den tredje modellen i företagets nya sortiment av rivningsgrävmaskiner med hög räckvidd, vilken ansluter sig till de befintliga DX235DM- och DX530DM-modellerna som lanserades tidigare. Genom att arbeta från den 30 graders tiltbara hytten med god sikt på höjden har föraren en utmärkt arbetsmiljö som är särskilt lämpad för rivningsapplikationer med lång räckvidd. Den maximala räckvidden för rivningsbommen på DX380DM-7 är 23m. DX380DM-7 har också ett hydrauliskt justerbart underrede, som kan utökas till en maximal bredd på 4,37 m. Underredets bredd kan dras in hydrauliskt till 2,97 m i det smala breddläget för transportändamål. Liksom alla Doosan rivningsgrävmaskiner inkluderar standardsäkerhetsfunktioner ett FOGS hyttskydd, säkerhetsventiler för bommen, mellanbom och armcylindrar och ett stabilitetsvarningssystem. I likhet med de andra modellerna säkerställer en modulär bomkonstruktion och hydraulisk låsmekanism maskinens flexibilitet. Denna innovativa design underlättar ett enkelt byte mellan en rivningsbom och en grävbom för att utföra olika typer av arbete på samma projekt. Flerbomskonstruktionen tillåter även att schaktbommen monteras på två olika sätt, vilket med rivningsbommen ger ytterligare flexibilitet med totalt tre olika konfigurationer för samma basmaskin. Ett speciellt stativ tillhandahålls för att underlätta bombytesoperationen, som är baserad på snabbväxling av hydrauliska och mekaniska kopplingar. Ett cylinderbaserat system används för att trycka låsstiften på plats för att hjälpa till att slutföra proceduren. När den är utrustad med grävbommen i rak konfiguration kan DX380DM-7 arbeta till en maximal höjd av 10,43 m.

www.eu.doosanequipment.com

 

Hyundai CE rullar ut två nya Stage V-crawlers

Hyundai Construction Equipment introducerar ytterligare två EU Steg V-kompatibla A-serien bandgrävare, med lanseringen av HX160A L och HX180A L. Dessa medelviktsmaskiner drivs av de senaste Cummins-dieselmotorerna och uppnår Steg V-emissionsstandarder utan behov av avgasåterföring (EGR). Med förbättrad bränsleförbrukning ger 16- och 18-tonsmodellerna förbättrad hastighet och prestanda, med ökad sikt och säkerhet. Förbättrad kontroll av motoreffekten och hydraulsystemet har resulterat i ökad bränsleeffektivitet, där grävmaskinerna uppnår en effektivitetsvinst på 5 procent jämfört med den tidigare HX-serien vid nivellering och lastbilslastning i P-läge. Genom att optimera utformningen av huvudstyrventilen och hydraulslangens dragning har Hyundai också minimerat energiförlusterna i systemet. Ett nytt lyftläge förbättrar finkontroll och lyftförmåga, minskar motorvarvtalet, aktiverar kraftförstärkning och erbjuder förbättrad pumpflödeskontroll. Maskinerna erbjuds också med en valfri Fine Swing Control, som utjämnar bommens rörelse vid start och stopp av svängrörelsen. Ett automatiskt säkerhetslås erbjuds som standard, vilket förhindrar oavsiktlig drift av grävmaskinens hydrauliska funktioner. HX160A L har en arbetsvikt på 17455 till 19050 kg, medan HX180A L väger in på 18140 till 19985 kg. Båda modellerna kan levereras med en rad spårplattor, från 500 mm till 700 mm, medan HX180A L även kan utrustas med en 800 mm breda pads med lågt marktryck. Kunder kan välja att utrusta båda modellerna med ett schaktblad i full bredd, vilket ökar mångsidigheten, samtidigt som grävnings- och lyftstabiliteten ökar. Standardmonobomslängden är 5 100 mm och det finns tre sänkarmar, 2 200 mm, 2 600 mm och 3 100 mm långa. Dessa ger maximal grävräckvidd på upp till 9 450 mm och ett maximalt grävdjup på 6 530 mm. Alternativt kan kunderna välja en tvådelad fabriksbom, som erbjuder en bomlängd på 5 100 mm med armlängder på 2 200 mm och 2 600 mm.

www.hyundai.eu

 

Sennebogen levererar fem grävmaskiner och världens största rivningskran till Ferraro Group

Den tyska rivningsspecialisten Ferraro Group, rankad nummer 12 i Europa, har förvärvat fem Sennebogen 830 E rivningsgrävmaskiner tillsammans med världens största tunga kran 6300 HD Demolition. Med detta förvärv förbereder Ferraro Group, med huvudkontor i Neunkirchen i delstaten Saarland, sig för framtida utmaningar: ”För att möta de olika kraven från våra kunder utvecklar vi situationsspecifika rivnings- och kasseringskoncept för nedlagda strukturer. Det är varför vi letade efter pålitlig teknik för att stödja oss i våra utmanande projekt i framtiden”, förklarar Giuseppe Ferraro, som leder företaget tillsammans med sin far och grundare Cav. Damiano Ferraro. En av de fem 830 E-grävmaskinerna genomgår just nu sitt branddop i Deggendorf, Nedre Bayern, där Ferraro Group river flera förfallna skolbyggnader. Detta megaprojekt som innebär nedmontering och ombyggnad av skolcentret har pågått sedan 2015. Med en medelhöjd på byggnader runt 16,5m är jobbet skräddarsytt för Sennebogen 830 E, som har en räckvidd på upp till 19m. Denna kompakta grävmaskin är perfekt för selektiv rivning av byggnadselement inklusive stålkonstruktioner och för att hjälpa till med krossning och försortering av den demolerade betongen. Det senare var ett viktigt försäljningsargument för just den här platsen där cirka 70 procent av den demolerade betongen ska krossas på plats och återvinnas. Grävmaskinens stabilitet säkerställs av de teleskopiska banden som kan breddas upp till 4,5 m, dess räckvidd och höga lastkapacitet visade sig vara oumbärlig. Av statiska skäl behövde vissa väggar stå kvar medan maskinen drog ut betongplattor eller armeringsstål inifrån byggnaden och lastade dem på tvären mot underredet, vilket inte var så enkelt. Bandkranen 300t HD, ena i sitt slag i världen, erbjuder också nya möjligheter för Ferraro Group. 6300 HD är utrustad med en 10-tons vrakkula och är designad för att fungera på en svindlande höjd av 118m. När det är dags att demontera byggnader som är över 50 meter höga, kommer 6300 HD att vara den bästa lösningen.

www.sennebogen.de

 

Case tillkännager nya bandgrävmaskiner i E-serien

Case Construction Equipment har tillkännagivit lanseringen av sin nya serie bandgrävare i E-serien. Case E-Series bygger på ett arv av revolutionerande innovation som sträcker sig över 180 år, tillsammans med sin tillverkningserfarenhet och kundfeedback, och inkluderar sju nya modeller: CX130E, CX160E, CX180E, CX210E, CX240E, CX250E, CX300E. Funktionerna inkluderar nya ”FPT Industrial” (FPT) Steg V-motorer, förbättrad hyttdesign och förarupplevelse, förbättrad hydrauliska kontroller och inställningar, maskinstruktur, underrede och nytt komplett utbud av ”Case Service Solutions”. Som ett resultat drar kunderna nytta av större kontrollerbarhet, tillförlitlighet, förarkomfort, effektivitet, produktivitet och totala ägandekostnader. ”Våra kunder står inför allt större utmaningar, vilket hårdnar konkurrensen. Så de ser till Case för att utveckla maskiner som har de högsta nivåerna av drifttid, effektivitet och produktivitet”, förklarar Egidio Galano, direktör, Construction Equipment Product Management Europe, CNH Industrial. ”Som svar utvecklade vi E-serien som levererar excellens, effektivitet och ekonomi”.

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×