Nya modeller av skrotsaxar

Publicerad 21/12, 2020 kl. 11:09

I sista utgåvan av Professionell demolering på året publicerar tidningen alltid sin temaartikel om nya modeller av skrotsaxar som släppts på marknaden under de senaste 12 månaderna. Även i år har det dykt upp några nyheter.

Först ut är Skandinaviska Entreprenadmaskiner, SEMAB AB som säljer NPK i Sverige. NPK har bra renommé på marknaden och är ett varumärke som håller en hög kvalitet. NPKs sortiment av stålsaxar omfattar följande:

K-serien finns i tre modeller som passa maskiner mellan 2,5 till 9 ton. NPK-stålsaxar är utvecklade för att riva stålkonstruktioner på ett effektivt sätt. Den kompletta designen och formen på alla modeller hjälper till att öka sikten under användning av saxen.

“Den höga klippkraften och NPKs boostersystem gör varje modell till en av de mest effektiva och kraftfulla saxarna i sin klass. Varje modell kan användas för klippning av alla typer av stål som armeringsjärn eller stålbjälkar (t.ex. Hstål)”, berättar Ronnie Hedebeck som är vd och ägare av SEMAB.

Med ramens speciella konstruktion kan även tunn stålplåt klippas utan problem. NPK K-3 för maskiner 2,5-3,5 ton, NPK K-4 för maskiner 3,5-5,5 ton och NPK K-7 för maskiner 6-9 ton.

 

NPK M-serien Multiprocessor med stålkäftar.

NPK Multi Processor-serie är en effektiv lösning för bearbetning av olika typer av material som betong, stål och armeringsjärn, rivning och återvinning i exempelvis byggnader och broar. Käftarna kan bytas ut på plats vilket sparar kostnader. Multiprocessorn är tillverkad av slitstarkt stål med hög hållfasthet och kolvstängerna är helt skyddade.

Multiprocessorn är utformad på ett sådant sätt att när käftarna möter motstånd aktiveras den hydrauliska booster automatiskt. Tryckförstärkarsystemet har ett relativt lågt oljeflöde; vilket ger snabbare cykeltider och mer klippkraft jämfört med konkurrenskraftiga redskap utan boostersystem. Dessutom är andra grävmaskinsfunktioner inte påverkade av detta system. Den integrerade boostern minskar redskapets totala vikt, vilket möjliggör en kompakt design. NPK M-20K för maskiner 17-24 ton, NPK M-28K för maskiner 28-40 ton och NPK M-38 för maskiner 35-45 ton

www.semab.org

 

Rammer släpper ny multiprocessor

Lagom till PDs temaartikel om nya skrotsaxar släpper Göteborgs Hammarservice Rammers nya multisax RMP24R. Tidigare fanns multiprocessorn RMP18R men nu kommer alltså storebror RMP24R som väger 2550 kg och har en klippkraft på upp till 350 bar. Saxen är runtomsvängande och avsedd för bärare mellan 22 till 27 ton. Oljeflödet ligger mellan 180 till 220 l/min och saxen stänger vid max oljeflöde på 2,2 sekunder och öppnar på 3,7 sekunder.

Multiprocessorn har konstruerats för att effektivt kunna användas i en rad olika typer applikationer i primär och sekundär rivning och återvinning såsom krossa betong, klippa i kraftigt armerade byggkonstruktioner, klippa järn med mera. Verktyget lämpar sig även i skrothantering, återvinning, klippning av konstruktionsstål och för rental.

Multiprocessorn RMP24R består av flera enkelt utbytbara käftar såsom krosskäftar, pulveriseringskäftar, skrotskär och kombinationskäftar. Käftar, stålskär och krosständerna kan alla bytas i fält vilket gör arbetet smidigt för operatören. Verktyget är försett med snabbventil och den hydrauliska rotationen är försedd med skyddsventil och verktyget har så kallade upp och nervända cylindrar med skyddshöljen så inte smuts och damm tränger in i verktyget. Verktyget är tillverkat i HB400-stål.

Värt att nämna i sammanhanget är att Rammer också erbjuder sin beprövade RS-serie av skrotsaxar. RS-serien består av totalt nio modeller för bärare från 4 till 90 ton.

Göteborgs Hammarservice säljer och servar samtliga modeller av verktyg från Rammer inklusive multiprocessorerna och skrotsaxarna. Naturligtvis kan man serva och reparera verktyg av andra fabrikat också.

“Vi har fullt upp på verkstaden och har haft hela året, precis som vi vill ha det. Vi servar en hel del saxar löpande. Några exempel på vad vi håller på med nu är exempelvis att vi reparerar en kolv till en stor crusher, en riv- och sorteringsgrip med trasig rotator får lite extra kärlek och sedan har vi ett helt gäng med hydraulhammare som ska repareras och servas. Det är verkligen fullt ös”, berättar Robin Andersson på Göteborgs Hammarsservice.

www.hammarservice.se

 

Leif Karlsson Åkeri & Konsult släpper Italmek på den svenska markanden

Ett för den svenska skrotmarknaden nytt varumärke är italienska Italmek. Italmek har en bred tillverkning av maskinburna verktyg för rivning, återvinning, materialhantering och klippning av metall och skrot. Skrotsaxsortimentet består av 15 olika modeller. I den separat artikeln nedan kan du läsa mer om Italmeks produkter och svenska återförsäljaren Leif Karlsson Åkeri & Konsult.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×