Nya lösningar på urgamla borrproblem

Publicerad 19/9, 2018 kl. 11:44

Relativt nystartade bolaget Twilldrill AB i Kil lanserar nu patenterade och designskyddade nyheter för betongborrspecialister.

Den nya borrlösningen är patenterad i 38 länder, berättar bolagets grundare, delägare och hjärnan bakom de nya produktlösningarna, Kjell Andersson. Kortfattat handlar den senaste nyheten om att enklare hantera borrkärnan efter genomborrning.

 

Säkert och effektivt

Här förklarar Kjell själv vad den nya innovationen handlar om: “Hantering av borrkärnor har alltid varit ett problem för håltagaren. Små kärnor som vill fastna i borröret tar lika lång tid att rensa som själva borrtiden, så är det faktiskt ibland. Stora vägghålskärnor som ska lyftas ner tillsammans med borret sätter håltagaren på prov och ökar risken för arbetsskador både på kort och lång sikt. Enbart borret väger ofta mycket mer än vad Arbetsmiljöverket tillåter. Den här arbetsuppgiften är egentligen ett vansinne att syssla med utan effektiva och säkra hjälpmedel. En annan borrsituation är kärnor som inte går att fånga uppifrån. Stämpning är det enda någorlunda säkra sättet men allt för ofta har stämpen placerats fel. Kort sagt, en arbetssituation som är livsfarlig för den byggarbetare eller utrustning som är i vägen när en borrkärna på flera hundra kilo rasar genom taket med takhöjder på kanske upp till nio meter. Ponera att det är en bassäng, väg eller pappersmaskin under, där kunden absolut inte vill att någon betongkärna ska rasa ner. Man kan bara gissa vad som kan hända”, berättar Kjell. 

Att annat exempel där Twilldrills lösning kommer till effektiv användning är man ska demontera eller montera ytterdelarna på ett heltäckande klingskydd till en väggsåg.  Kjell fortsätter att berätta: “Demontera går ju ganska bra men när det ska sättas tillbaka är det extremt knöligt, blött och farligt att arbeta nära den roterande klingan. Att hitta och gänga i och gänga ur en lyftring eller T-stycke för att förflytta ett borr som är medelstort eller större. Inget jätteproblem men lite för tidsödande för att vara riktigt roligt”, säger Kjell. 

Kjell Andersson och Twilldrill AB har lösningen på alla dessa problem i håltagandet.

 

En produkt för håltagaren

Kjell anser att många leverantörer presenterar förbättringar och nyheter på löpande band och fortsätter: “Ofta är det säkerligen duktiga konstruktörer som tar fram nya produkter. Men jag tycker att ofta lanseras produkter som egentligen inte efterfrågas eller som verkligen förenklar eller effektiviserar arbetet”, säger Kjell.

Han tror att detta beror på att konstruktören inte har erfarenhet av ett malande håltagningsarbete med alla de typer av utmaningar som ska övervinnas.

“Twilldrill löser problem som verkligen finns. Håll med om det jag beskrivit är verkliga humörsänkare. Men med Twilldrill slipper man de här problemen och det finns massor av pengar och svordomar att spara. Hur Twilldrill fungerar och hur utrustningen kan öka säkerhet och effektivitet kommer Twilldrill  att demonstrera i sin monter på mässan DEMCON i Infracity.”

Många av er som läser detta vet säkert vem Kjell Andersson på Twilldrill är. Han har som bekant kopplingar till Arnessons i Kil och var hjärnan bakom den patenterade Uppercut-sågen som gör balkongsågning så mycket enklare. För sin lösning för enklare och säker balkongsågning vann han Det Svenska Demoleringspriset i kategorin “Arbets- och Miljöpriset” 2012.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×