Nya hydrauliska verktyg för kraftfull demolering och återvinning

Publicerad 16/9 kl. 15:01

I vanlig ordning publicerar tidningen Professionell Demolering sin temaartikel om nya rivningsverktyg i september varje år. Under de senast två pandemiåren har det dock inte hänt jättemycket nytt vad gäller traditionella demoleringsverktyg. Men en del nyheter har ändå dykt upp.

NPK från Semab

För ett par år sedan kom NPK med en ny serie roterande pulveriserare. V250R var den första modellen på 2750 kg exklusive färste för maskiner mellan 24 till 35 ton. Sedan kom NPK V160R på 1650 kg för maskiner mellan 16-21 ton. Nu släpper NPK den minsta modellen i serien NPK V70R som väger 780 kg och är avsedd för maskiner mellan 6 och 10 ton. Ronnie Hedenbäck på Semab berättar att samtliga modeller är med bultade utbytbara tandplattor på både rörlig och fast käft och självklart med NPK Power Booster.   Ronnie berätatr också att man fått en ny storlek av sorteringsgriparna. NPK DG-25 väger 1450 kg utan färste passande maskiner mellan 16 till 26 ton. Denna grip tillsammans med NPK DG-20A, DG-30A och DG-40A är uppgraderade med nland annat styvare ram och bättre skydd av gripens komponenter.

www.semab.org

 

Genesis från Kiesel

Som bekant förvärvade NPK amerikanska tillverkaren Genesis Attachments för drygt ett år sedan. Tillverkaren har lanserat modellen GRX 295 is sin Razer-serie av multiverktyg. Multiverktyget kan förses med skrotsax-, betongsax- eller pulveriserande käftar. Käftöppningen för betongsax- och pulveriserarkäftarna spänner från 508 till 762 mm. Käftdjupen är 508 mm, 813 mm och 762 mm för skrotsax, betongsax och pulveriserar respektive. Verktyget är designat för att bäras av minst 29,5 ton tunga rivningsmaskiner.

I oktober förra året släppte Genesis Attachments även sin nya pulveriserare GDT 590 som också ingår i Razer Demolition Tool-serien. Modellen är den tyngsta och passar standardgrävare samt de flesta höjdrivarna i vikter upp till 55 ton. GDT 590 ökar operatörens flexibilitet i avancerad rivningsprojekt såsom rivning av höga byggnader, broar, återvinning av betong med mera och har en käftöppning på 1320 mm, ett käftdjup på 1181 mm och en längd på 3,6 meter.

För att ytterligare förbättra bearbetningsförmåga passerar GDTs överkäke genom underkäken som har ett öppet avlastningsområde som gör att material lätt kan passera igenom och förhindra låsning.

www.kiesel.se

 

Rammer från Göteborgs Hammarservice

En annan intressant nyhet kommer från Sandvik, det vill säga Rammer. Under förra året lanserade man sin nya multiprocessor RMP24R som väger 2550 kg och som har en klippkraft på upp till hela 350 bar. Den är runtomsvängande och avsedd för bärare mellan 22 till 27 ton. Verktyget har ett oljeflöde på 180 till 220 l/m och stänger vid max oljeflöde på 2,2 sekunder och öppnar på 3,7 sekunder. Ett väldigt snabbt och smidigt verktyg att arbeta med alltså. Verktyget är konstruerat för att arbeta i så kallad primary och secondary demolering.

Verktyget kommer med flera olika lätt utbytbara käftar såsom krossning, pulverisering och klippning eller som kombinationskäft. Verktyget är utrustat med en snabbventil och den hydrauliska rotationen är försedd med en säkerhetsventil. Verktyget har upp- och nervända cylindrar med skyddshöljen vilket kraftigt minskar risken för at smuts och damm tar sig in i verktygets känsliga delar. Verktyget är tillverkat i HB400-stål.

www.hammarservice.se

 

Promove från Stig Johanssons Maskin

Italienska tillverkaren Promove har lanserat sin nya betongkross CR800 som ett utmärkt verktyg för krossning av betong och andra rivningsmaterial. Verktyget har en käftöppning på 550 mm med snabb öppning och stängning, enligt tillverkaren. Man har också lanserat en ny fast pulveriserare kallad CF130. Verktyget har en käftöppning på 701 mm och klarar att hantera och krossa riktigt stort material. Verktyget väger 1300 kg och har en längd på 1,7 meter samt är helt och hållet tillverkat i Hardox 400.

 

Simex från Amas

Roterande fräshuvuden och fräshjul får numera också betecknas som ett demoleringsverktyg. Italienska tillverkaren Simex får nog betecknas som en av de ledande inom detta gebit och håller en hög takt i sin produktutveckling med nya modeller hela tiden. Nyligen lanserade men fräshjulen RX350 och RWE35. Just de här två nya modellerna är dock framförallt utvecklade för att fräsa mindre diken för exempelvis optiska fiberkablar med mera. Det unika är att fräshjulen kan fås i olika tjocklekar vilka är 25, 30, 40, 50 och 80 mm som klarar att fräsa ner till 250, 300 och 350 mm djupt. Fräshjulen kan justeras manuellt. 

Italienska Simex har också ett brett sortiment av fräshuvuden. Simex har totalt sju olika modellserier avsedda för bärare mellan 2,5 ton till 70 ton. Simex TF-serier är konstruerad med så kallad Direct Drive-teknologi vilket innebär och garanterar ett högt vridmoment och kraftfullt utförande. Hydraulkraften överförs direkt till trummorna och verktygskroppen blir helt obelastad tack vare dubbla stödlager för vardera trumma. Motorn som driver Direct Drive-kolven behöver inte smörjas och är därmed i princip helt underhållsfri. Hydraulikledningarna är försedda med ett dubbelt säkerhetssystem där oljan filtreras så att inga föroreningar tar sig in i systemet vilket skyddar både grävmaskinen och verktyget.  

www.amas.se

 

Rotastar från Amas

För två år sedan introducerade Amas Svenska AB Rotastar siktskopa på svenska marknaden. Skopan blev snabbt populär då den siktar det mesta, oavsett om materialet är blött, torrt eller kletigt. Enligt Amas har ingen annan siktskopa kunnat mäta sig med Rotastar vad gäller volym, mångsidighet och kvalitet. 

Nytt för i år är den mindre varianten ST-serien, något enklare i sin konstruktion än RS-serien och passar entreprenörer som har minigrävare mellan 1,5 och 8 ton och framförallt företag som sysslar med uthyrningsverksamhet.

Efter framgången med RS-skopan ville Rotastar ta fram en ny serie för mindre bärare. Med denna nya design kan man köra en siktskopa med hög produktivitet till ett mycket överkomligt pris, med låga driftskostnader.

www.amas.se

 

Allu från Allu Svenska

Krosskopor är också ett bomburet hydrauliskt verktyg. Allu har nyligen lanserat Allu Crusher, en krosskopa för grävmaskiner mellan 10 och 38 ton och med omställningsmöjlighet mellan 13 olika slutfraktioner. Allu placerar dessa två lösningar sida vid sida vilket för rivningsprojekt ger ökad kapacitet, besparingar fem gånger om och en lösning för alla rivningsentreprenörer, enligt Allu Sverige. Modellen heter Allu Transformer DH 3-17 XHD. Siktkrosskopan har en trumma av blocktyp med en 75 mm hammarkonfiguration. Byte av tänder på denna typ av trumma kan hanteras på arbetsplatsen.

www.allu.se

 

Dynaset från Amas

Dynaset har introducerat en ny produktkategori bomburna vakuumdrivna hjälpmedel.

Det handlar om en vakuumdriven dammsugare som suger upp och krossar lättare rivningsmaterial direkt på arbetsplatsen. Dynaset vakuumprodukter konverterar hydraulkraften hos mobila maskiner, fordon och fartyg till ett högt luftflöde. Dynasets Vakuumskopa, HRVB, omvandlar hydraulkraften så att skopan fungerar som en dammsugare och som sedan krossar och återvinner materialet som sugits upp.

Det här är en utmärkt produkt för snabb och effektiv rengöring av rivningsarbetsplatser samt materialsortering. Förutom att det negativa lufttrycket på -8kPA ger HRVB också ett luftflöde på 3,4 m/sek.  Dynasets vakuumskopa är en verklig innovation avseende bomburna och hydrauldrivna verktyg inom rivnings- och återvinningsbranschen och saknar i nuläget motstycke.

www.amas.se

 

Trevi Benne från Andersen Contractor

Trevi Benne lanserar nya rivnings- och sorteringsgripar som ersätter deras tidigare gripar. Resultatet är en stabil gripkonstruktion med lägre vikt men med större arbetskapacitet, enligt Trevi Bennes svenska återförsäljare Andersen Contractor AB.

De nya PMZ-griparna har förbättrats på flera punkter jämfört med den tidigare modellen, bland annat med dubbla svängmotorer som standard, 50 procent ökad hydraulkapacitet på både rotation och öppna/stäng-funktion, högre stängningstryck med 60 procent och enklare åtkomst för underhåll. Det ger en både starkare, smidigare och snabbare grip både vid sortering och rivning, enligt Andersen Contractor.

PMZ-griparna finns i elva storlekar från 145 upp till 4500 kg och passar för maskiner mellan 1 och 65 ton. Griphalvorna kan fås i två utföranden, antingen med perforerad plåt eller ribbor.

www.andersen-contractor.se

 

 

Rockwheel från Kiesel

Hydrauliska roterande fräshuvuden har blivit allt vanligare. Globalt finns en rad olika tillverkare och i Sverige representeras några av dem. Tyska Rokla som tillverkar och säljer varumärket Rockwheel. I Sverige säljs Rockwheel av Kiesel Scandinavia AB. Rockwheel har funnits sedan 2013 och har totalt 24 olika modeller i sortimentet för bärare mellan 1 ton till 125 ton. Under förra året ändrade man designen på fräständerna på samtliga modeller och kunde med den nya designen skapa en mer kontinuerlig fräsning med högre kapacitet.

www.kiesel.se

 

Demarec från RF System

Tillverkaren Demarec i Nederländerna, som ingår i Lifco-koncernen och säljs av RF System i Sverige, har totalt nio olika modeller av maskinburna roterande fräshuvuden. Produkterna är avsedda för bärare mellan 2 ton till 60 ton. Produktserierna går under namnet Demarec KDC och drivs av motorer med mycket hög vridkraft. Modellerna finns i en rad olika varianter och utförande. Som standard kan varje produkt fås med tre olika trumutförande och fyra olika typer av tänder/piggar.

www.rf-system.se

 

VTN från Amas

Kanske inte helt nytt men ändå värt att nämna är att italienska tillverkaren VTN Europe har lanserat sin nya Plus Line+ som omfattar en rad demoleringsverktyg utrustad med så kallad Power Booster. Plus Line+ omfattas av betongsaxar, pulveriserare, multiprocessorer och fasta pulveriserare. Fördelarna med att ha verktyget utrustat med Power Booster innebär ordentligt klipp- och krosskraft, snabbare arbetscykler, optimalt utnyttjande av bärarmaskinen, minskad bränsleförbrukning med lägre utsläpp, högre produktivitet och helt enkelt mera kostnadseffektivt och smidigare arbete. 

Amas som säljer VTN i Sverige presenterar i år inte mindre än fyra olika serier demolering- och återvinningsverktyg med Bosster från VTN. VTN har lång erfarenhet av att tillverka verktyg för rivning, demolering och återvinning. Speciellt uppskattade är de för utformningen av deras verktyg, ”enkla att arbeta med” är en återkommande kommentar från maskinisterna, enligt Amas.

Verktygen har därför länge sett ganska lika ut, man ändrar inte ett vinnande koncept. Men nytt i år är att fyra av VTNs serier har utrustats med Booster i en specialserie. Det handlar alltså om en komplettering där väl utvalda modeller kan fås med eller utan Booster.

I följande serier kan man numera välja till Booster-variant: 

•    CK Kombisaxar, 3 modeller, 5 olika käftar

•    FP Pulveriserare, 3 modeller

•    VF Sekundärkrossar, 3 modeller

•    HP Betongsaxar, 7 modeller

Tilläggas skall att under de senaste två åren har flera tillverkare lanserat rivningsverktyg med Power Booster vilket hänger ihop med att NPKs ursprungliga patent för sin Power Booster gick ut för ett par år sedan.

www.amas.se

 

Demarec från OP System

I Sverige säljer OP System Demarecs redskap för professionell materialhantering, demolering och rivning. OP System framhåller att Deemarecs produkter har en hög kvalitet, hög prestanda och låga underhållskostnader och är genomtänkta i varje detalj. Verktygssortimentet består av demoleringsgripar, sorteringsgripar, fasta och roterande pulveriserare, multiverktyg, betongsaxar, rälsklipp och skrotsaxar. Verktygsserierna är försedda med DemaSafety som innebär att alla demoleringsverktyg (utom gripar) har ett unikt, patenterat system för att förhindra övertryck i hydrauliken. Om oljeflödet av någon anledning blir blockerat, förhindrar systemet att cylindern skadas.

För demolering av tjockaste förstärkta betong som t ex viadukter, kajer och tunga fundament framhåller OP System DCC 75 2-kolvs betongsax. Skärens två svängpunkter tillsammans med DemaPower 2.0-cylindrar och en speciellt utvecklad geometri på käftarna ger mer vridmoment och 25% mer kraft än liknande produkter.

www.opsystem.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×