Nya handhållna maskiner 2018

Publicerad 3/5, 2018 kl. 11:16

Lagom till att våren börjar ge sig till känna langas en rad nya handhållna maskiner ut på marknaden. De flesta av dem eldrivna.

Hitachi Power Tools satsar kraftfullt på batteridrivna verktyg. Och man lanserar nu två nya 18V- och kolborstfria stomspikverktyg: NR1890DBCL och NR1890DBRL. De nya verktygen eliminerar behovet av luftslangar, kompressorer och gaspatroner.

De är designade för yrkesbruk och hanteras som luftdrivna spikverktyg för till exempel sammanfogning av träkonstruktioner, regelverk och fasadklädnad. 

Båda verktygen är byggda i grunden på samma sätt och med samma kvalitet som de pneumatiska maskinerna. Men de är dessutom utrustade med Hitachis unika och patenterade Air Spring Drive System, ett system med komprimerad luft som reducerar både rekyl och ljudnivå.

Hitachis Air Spring Drive System använder inkapslad tryckluft för att driva varje spik. Det resulterar i omedelbar avskjutning och ger en hastighet upp till två spikar per sekund, eller upp till cirka 700 spik med ett fulladdat 5,0Ah batteri. 

Underhållet blir också enklare då ingen schematisk rengöring krävs. Prestandan är konsekvent även vid låga omgivningstemperaturer eller hög höjd.

Båda verktygen är utrustade med säkerhetsspärr som förhindrar oavsiktlig avfyrning samt indikator för magasinpåfyllning. De är inställbara för enkel- eller serieskott. 

De har också integrerat LED-ljus som lyser upp arbetsområdet, bälteskrok samt en utmärkt balans och Hitachis välkända ergonomiska grepp. 

Båda spikverktygen har kolborstfri motor, som ger verktyget längre livslängd och högre kapacitet per laddning. Motorn drivs med Hitachi 18V-batterier med slidefäste, vilket ger full kompabilitet inom Hitachis 18V sortiment.

Båda stomspikverktygen finns även tillgängliga som Tool only, utan batterier, laddare, förvaringsväska och andra tillbehör vilket är ett bra och ekonomiskt alternativ för användare som redan har ett Hitachiverktyg med kompatibla 18V-batterier och laddare.

 

FLEX

Nu expanderar FLEX med två kraftfulla 1300 watt tigersågar, RS 13-32 och RSP 13-32. Tigersågen RS 13-32 med variabel hastighet och RSP 13-32 med pendelrörelse har båda en dubbellagrad lyftstångsstyrning med vibrationsbalansering för avlastat arbete som ger snabba, kraftfulla sågningar även för de tuffaste jobben. RSP 13-32 har en steglös pendelinställning från 0-3 mm: vridreglage, speciellt lämplig för snabb sågning i trä, vilket gör det lättare att avlägsna sågspån under ett snabbare arbetsförlopp. De nya FLEX sågarna är utrustade med ett verktygslöst sågbladssystem för snabbt och lätthanterligt byte av blad och för optimal flexibilitet kan sågbladet vridas 180 °. 

Ytterligare alternativ finns då såganhållet kan djupjusteras och demonteras helt utan verktyg. Med en slaglängd på 32 mm och tomgångsslagtal 0-3000/min kan tigersågarna användas med säkerhet och precision även under kritiska ljusförhållanden tack vare det integrerade LED-ljuset.

Tigersågarna kontrollerar arbetet med elektroniskt konstantvarvtal, hastighetsreglage för hastighetsjustering, överbelastningsskydd och mjukstart med steglös brytare. Växellådan och det ergonomiska handtaget har ett ”non-slip” slitstarkt gummiöverdrag för säkert grepp. Damm- och stänkskyddad lyftstångsstyrning som främjar en lång livslängd även när verktyget används ofta.

Jack Midhage

Midhage lanserar  en ny kraftfull handsåg för betong: C14.Det är en eldriven handsåg för våt- och torrkapning i betong och med ett skärdjup på 125 mm (Ø 350 mm). Sågen är enkel och snabb att arbeta med och är utrustad med ”Intelligent Management System” (IPM) som bland annat möjliggör ett större kraftuttag från motorn. C14 har låga vibrationsvärden, justerbart klingskydd (hindrar att avverkningsmaterialet når operatören) och låga decibelnivåer. Dessutom är sågen utrustad med löstagbara stödhjul som gör sågningen enklare och säkrare. 

Sågen har integrerad vattenförsörjning för våtsågning, integrerad jordfelsbrytare och överbelastningsskydd. Skyddet sparar många onödiga reparationer och ger även en bättre livslängd på maskinen. Växelhus och klingskydd är tillverkat av magnesium för extra tålighet och låg vikt. C14 har som de flesta andra torrkapar uttag för dammsugare. Men med det extra tillbehöret ”dammskidan” elimineras betongdammet nästan helt vid torrkapning. Något som är viktigt för att undvika silikosrelaterade hälsoproblem. 

Midhage har också inlett ett samarbete med en ny maskinleverantör, AGP Power Tools. Företaget har ett brett maskinprogram anpassat för byggnadsindustrin och är sedan många år väl etablerade i både USA och i delar av Europa. Midhage kommer efter hand att introducera en stor del av AGP Power Tools maskinsortiment. 

Först ut i sortimentet är AGP C16, en elektrisk handsåg för våtsågning i betong. Sågen, som är CE-märkt och godkänd för vatten/el, kan förses med diamantklinga upp till Ø 406 mm vilket ger ett skärdjup på hela 150 mm. Sågen är stark med sina 3200W (16A), den är också mycket användarvänlig och servicevänlig och har dessutom ett elektroniskt överbelastningsskydd vilket gör att onödiga reparationer undviks. Sågen är konstruerad för hårt bruk i tuffa miljöer för att klara de höga krav som betonghåltagarna ställer. Klingskydd och växelhus är tillverkade i magnesium vilket ger låg vikt och hög stryktålighet. 

Vinkeln på klingskyddet är ställbart genom ett enkelt handgrepp och har ett fjäderbelastat stänkskydd som följer underlaget och minimerar onödigt stänk. Sågens konstruktion gör den även mycket enkel att rengöra och serva. 

”Vi tror mycket på den här sågen”, berättar Peter Petersson på Jack Midhage AB i Göteborg. ”Sågen håller en hög kvalitet och har ett pris som är attraktivt. Vi har redan sålt närmare 120 stycken sågar till proffshåltagare som varit mycket nöjda med både kapaciteten och säkerheten.”

Midhage introducerar en ny handhållen borrmotor för professionell håltagning. Maskinen heter DM6P och är avsedd för borrning upp till Ø 100 mm (Ø160 mm vid stativmontage). Borrmotorn är på 2000 W, har tre hastigheter och mekanisk slirkoppling. Övriga funktioner är bl.a. elektronisk motorstyrning, mjukstart, värmeskydd och överbelastningsskydd med indikatorlampa. Mjukstart-funktionen låter motorn starta med halv hastighet och nå full hastighet efter några sekunder vilket är skonsamt mot motorn samt möjliggör större kontroll vid ansättning. Motorhus och växellåda är tillverkade i magnesium för minimal vikt och maximal styrka. Metallkonstruktionen ger bättre kylning och ökad hållbarhet.

DM6P är en handhållen maskin i första hand men kan självklart monteras på stativ för borrning med större dimensioner (upp till Ø160 mm). Borranslutningen har både 1-1 / 4 ”UNC och 1/2” fröken. DM6P har maximal säkerhetsstandard vilket naturligtvis inkluderar inbyggd jordfelsbrytare.

“Borrmotorn är egentligen ingen nyhet då den funnits i drygt två år och är väl beprövad ute på Europamarknaden”, berättar Peter Petersson. Maskinens funktionalitet, hållbarhet och prisbild kommer troligtvis att bli intressant för många håltagare. 

”Dessa maskiner är pålitliga, rejäla och effektiva och uppfyller kraven en proffshåltagare ställer på en handhållen maskin. De kommer från en av de världsledande maskintillverkarna, AGP Power Tools, som även tillverkar våra handsågar C14 och C16”, avslutar Peter.

 

Nya bilningshammare från Milwaukee

Milwaukee® fortsätter att utöka det nätdriva sortimentet med lanseringen av två nya kraftfulla, lätta och lågvibrerande bilningshammare. Den nya bilningshammare K 2500 H levererar 64 J slagenergi och är konstruerad för de tuffaste rivningsarbetena, samtidigt som vibrationerna ligger på låga 4,9 m/s2. Detta värde är bland de lägsta som uppmätts i 25-kilosklassen, vilket gör att användaren kan arbeta mer än 8 timmar per dag. De nya bilningshammare är perfekta för ett stort antal olika tillämpningar såsom väg- och trottoarupptagning, asfaltskärning, dikesarbeten, arbete i lera och annan hård mark, pålning, grävning för rör- och pumpinstallationer, fundamentförstärkningar, vattentätning, förankringsarbeten och stampning.

Milwaukee® K 2500 H drivs av en kolborstfri motor som i kombination med en servicefri slagmekanism ger maximal slitstyrka och livslängd i tuffa arbetsförhållanden. Det nya sortimentet är utrustat med systemet Milwaukee® Floating Body AVS som innebär att sortimentet är utrustat med systemet Milwaukee® Floating Body AVS som innebär att användaren kan luta sig på maskinen utan att känna vibrationerna, vilket ger ett mer bekvämt och mindre slitsamt arbete. På så vis kan användaren arbeta hela dagen lång utan att nå farliga exponeringsnivåer. Bilningshammare är utrustade med en 10-meterskabel vilket ger en möjlig arbetsyta på 314 m2.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×