Ny hydrauliska verktyg för rivning och återvinning

Publicerad 10/10, 2023 kl. 13:36

Genom att vara i frontlinjen i varje rivnings- och återvinningsprojekt är grävmaskiners livslängd alltid begränsad. Pålitliga men ändå förbrukningsbara arbetsverktyg hjälper entreprenörerna att lösa alla rivnings- eller återvinningsuppgifter, oavsett hur komplexa de är. PDs Andrei Bushmarin analyserar de senaste trenderna inom rivnings- och återvinningsredskap.

Epiroc utökar rivningsportföljen

I april 2022 lanserade Epiroc sin V-formade fräs, som sades sätta en ny standard inom grävning, stenbrott, profilering och rivning. Modellen är patentsökt och har testats rigoröst i en rad olika applikationer. V-formen möjliggör ett snitt med en platt bas, utan att något material lämnas obearbetat mellan trummorna. En vanlig trumfräs måste röra sig från sida till sida för att skapa ett jämnt dike men Epirocs V-formad fräs kan nå samma resultat genom att bara gå rakt. Fräsen fungerar i princip som en skopa, vilket gör den lättare att använda, snällare för bäraren och kräver mycket mindre energi och är mindre tidskrävande. Denna till synes enkla lösning möjliggör energibesparingar på upp till 40 %, enligt Epiroc. Dessutom sparar entreprenören mer än 40 % på upplockning och upp till 50 % på underhållstid, jämfört med en kedjefräs. Investeringen är upp till 25 % mindre än för en kedjefräs och lägre vikt gör det möjligt att använda med en mindre bärare. Epiroc har också lagt till ett ”Tool On Demand”-koncept till sitt utbud av högkvalitativa arbetsredskap för hydraulhammare. Ibland räcker det helt enkelt inte med standardarbetsredskap – speciella applikationer kräver ofta ett längre eller kortare verktyg eller användning av specialmaterial. Till exempel kräver högtemperaturapplikationer värmebeständigt vanadiumstål. ”Tool On Demand” erbjuder hög flexibilitet beroende på en uppgift eller kundernas preferenser. Epirocs sortiment av bulkpulveriserare har utökats med två nya modellerna. BP 1650 och BP 4050 är effektiva lösningar för sekundär rivning och separering av betong från armeringsjärn. Dessa nya verktyg är också ett bra val för återvinningsstationer och skrottippar. BP 1650 är lämplig för 14-23t bärare och väger 1 720 kg samt har en maximal käftöppning på 760 mm. Den större BP 4050, som är avsedd för 40-55 tons grävmaskiner, har en arbetsvikt på 4 550 kg och en maximal käftöppning på 1 200 mm. Båda modellerna finns i två versioner: en standardversion och ”R”-versionen med rotationsenhet. Som tillval kan de utrustas med Epirocs HATCON-anslutningsverktyg och ett vattenbegjutningssystem. Nytt från Epiroc är också pulveriseraren DP 1820. Med en tjänstevikt på 1 820 kg är DP 1820 lämplig för 15-22 tons lastbilar och är därför ett idealiskt val för mindre arbetsplatser. Verktyget har en smalare, mer robust design utan något cylinderstångsskydd. Den ger upp till 20 % mer tryckkraft mellan käftspetsen och skärbladet jämfört med befintliga modeller. Slitaget minimeras genom en optimerad slitdelsdesign, vilket i kombination med en ny hastighetsventil resulterar i lägre underhåll. Skärblad och tänder kan enkelt bytas ut på plats.

Epirocs partners i Sverige Fredsund Maskin och Maskinia samt att man har ett nätverk av samarbetspartners som förser marknaden med service och reservdelar.

www.epiroc.com

 

Demarec med "EcoLine"-konceptet

EcoLine-sortimentet av rivningsredskap från den nederländska tillverkaren Demarec är en produktportfölj med extra konkurrenskraftiga priser men som trots det lägre priset har alla varumärkesegenskaper från Demarec. Med EcoLine riktar sig Demarec till tre huvudkundgrupper. Först och främst vänder det sig till de befintliga Demarec-användarna som inte behöver den höga prestanda som premiumprodukterna från Demarec erbjuder. Den andra kategorin omfattar företag som utför rivningsjobb då och då. Och det tredje segmentet omfattar marknader som Östeuropa och Indien där kvalitetskraven är mindre strikta. Den första produktlinjen i EcoLine-portföljen är DLP roterande pulveriserare. Linjen består av åtta modeller designade för 7 till 55 tons bärare, allt från den minsta DLP-9 (550 kg) till den största DLP-50 som väger över 4 200 kg. Den andra produktgruppen, som för närvarande är under utveckling, är DSP-serien med fasta pulveriserare. De första modellerna som planeras för lansering är DSP-20 med en vikt på 1 700 kg för 15 till 22 tons grävmaskiner och 2 125 kg DSP-25 för 20 till 32 tons lastbilar. Den tredje typen av redskap i EcoLine-portföljen (även under utveckling) är DCC-serien med tvåcylindriga bultsaxar. Demarec ingår i Kinshofer Group som i sin tur ägs av svenska Liftco. Återförsäljare för Demarec i Sverige är företaget OP System.

www.demarec.com

 

MB-krosslösningar som ger avfallet ett andra liv

I Kroatien används en roterande sorteringsgrip MB-G1200 från MB Crusher för att transportera och sortera avfall på en lokal återvinningsstation. MB-G1200, som ingår i sortimentet av nio modeller, är designad för 18 till 30 tons grävmaskiner, så den passar perfekt till en Komatsu PC210 basmaskin som MB-kunden använder i det här jobbet. Alla sorteringsgripar från MB är utrustade med en antifallventil, som garanterar maximal säkerhet på plats genom att undvika oavsiktlig utlösning vid plötsligt tryckfall i bärarens hydraulsystem. En annan fallstudie visar hur en MB-HDS314 siktskopa monterad på en Caterpillar 315 grävmaskin används för att rengöra matjord på en arbetsplats i Italien. Skopan är komplett med ett RE8 finsiktningssats som tillåter omedelbar återanvändning av utgrävd jord på plats. Denna speciella modell är designad för grävmaskiner som varierar i tjänstevikt från 13 till 20 ton. Det finns ytterligare 10 modeller i sortimentet av siktskopor, som passar 1,3 till 45 tons bärare. Alla modeller har utbytbara rotorer som kan bytas ut inom några minuter. En BF90.3 krossskopa används för att bearbeta pelare gjorda av armerad betong på en arbetsplats i Brasilien. Med en vikt på 3,5 ton kan krossskopan monteras på 21 till 32 tons grävmaskiner. I detta projekt använde den brasilianska entreprenören en Caterpillar 320-maskin för att få jobbet gjort snabbt och smidigt.

www.mbcrusher.com

 

Indeco river fängelse på Nya Zeeland

McMahon Service, en Australien-baserad leverantör av industri-, konstruktions- och miljölösningar, använde en HP 7000 FS hammare från den italienska tillverkaren Indeco för rivning av Waikeria-fängelset i Nya Zeeland. Waikeria-fängelset byggdes 1911 och var ett av de största fängelserna i Nya Zeeland. Rivningskontraktet tilldelades av Nya Zeelands regering till McMahon Service. Projektet krävde rivning av en 14 000 m² struktur med en betongtjocklek som varierade från 150 till 300 mm. Crush & Screen Ltd., är Indecos återförsäljare i Nya Zeeland, levererade HP 7000 FS hydraulhammare för jobbet. Med en höjd på 3,7 m, vikt på 4 ton och en mejselspetsdiameter på 180 mm visade sig HP 7000 FS vara den idealiska kandidaten för en sådan krävande uppgift. Även om det inte är den största modellen i Indeco-serien, blev HP 7000 FS den största hydraulhammaren som använts på en rivningsplats i Nya Zeeland hittills. ”Jag var mycket imponerad av den servicenivå som mitt företag fick. Crush & Screen-teknikerna kom till platsen för att montera hammaren på grävmaskinen och kontrollerade att trycken var korrekt inställda och var tillgängliga för att ge stöd och råd om användningen”, säger Richard Roberts, VD för McMahon Services NZ. Tack vare den positiva erfarenheten lade McMahon Service NZ ytterligare en beställning på fler Indeco-produkter: två IFP fasta pulveriserare och en IMP 45 multiprocessor. I Sverige säljs Indecos hammarserier av företaget Andersen Contractor.

www.indeco.it

 

Kemroc trumskärare gör ett Bra grävjobb i nordvästra Tyskland

2023 säkrade den tyska entreprenören Wirth Bau GmbH ett kontrakt för att bygga en 140x80x8m produktionsanläggning och ett lager i Kalteiche industripark i staden Haiger. På grund av byggnadens storlek krävdes installation av remsfot för att tåla höga belastningar från pelare och väggar. Totalt krävde projektet installation av 132 individuella och 50 remsor. Med 25 anställda fokuserar Wirth främst på väg- och avloppsbyggen, men utför även rivnings-, schaktnings- och anläggningsprojekt. Under de senaste sex åren har det tyska företaget byggt upp sitt lager av grävmaskiner. I linje med denna strategi investerade Wirth (efter en framgångsrik testperiod) i en EKT 100 trumfräs från den tyska tillverkaren Kemroc i slutet av 2022. Med en arbetsvikt på 1 300 kg har EKT 100 en nominell effekt på 100 kW. I mitten av juni 2023 klarade trumfräsen cirka 200 timmar med att gräva ut och lägga rör. Produktionshastigheten var 4 m remsfot per timme och 2 till 4 timmar för varje enskild fot. Enligt Lukas Reh, platschef på Wirth, var grävmaskinens bränsleförbrukning lika med vad som skulle ha förväntats av en konventionell hydraulhammare, men produktionshastigheten för fräsen var mycket högre. Dessutom var det finkorniga materialet som producerades av fräsen mer lämpligt för användning som återfyllning än det grova materialet som producerades av en brytare.

www.kemroc.de

 

Ny fräs från WTP Maskin

Företaget WTP Maskin AB i Karlstad lanserar nu tillsammans med tillverkaren FAE-Group den nya asfalt- och betongfräsen RPL/EX-045. Fräsen har ett flöde (L/min) på 90-150 l/min och en arbetsbredd på 450 mm. Den totala bredden är 780mm. Arbetsdjupet är 0-135 mm och rotorn har en diameter på 600 mm. Verktyget har totalt 42 tänder av R-typ. Verktyget väger 750 kg.

RPL/EX är idealiskt för vägpreparering innan man lägger på ett nytt lager asfalt eller betong, eller för att förenkla schaktarbeten. Självnivellerande medar och tilt säkerställer optimala resultat. Driftprecision säkerställs av det hydrauliska drivsystemet samt praktiska djup- och skärindikatorer. Linjen kompletteras med tänder speciellt utformade för asfalt och betongvägytor. WTP Maskin framhåller att fräs istället för att skära och bryta asfalten är mycket effektivare. Jobbet blir mera exakt och ger minskade kostnader för återställning (kostnadsbesparande). Fräsmassorna kan dessutom återanvändas i schakten eller vägbanor istället för att köra bort (minskade transporter). En annan viktig aspekt är att produkterna är miljöbesparande.

WTP Maskin AB innehar agenturen för FAE sedan 2023-06 19. 

”Det har varit en hektisk höst med deltagande i mässorna Load Up North och Entreprenad live. Där vi är mycket nöjda av utfallet. Vi har också kört flera demo / testkörning med Mulcher/UML-Sonic på vägsläntsröjning med mycket gott utfall. 

Vi jobbar på för fullt för att etablera ÅF nätverk och hoppas kunna presentera dom första inom kort. Vi fått ett antal förfrågningar på hyra av vår radiostyrda släntröjare och hoppas även få med uthyrningsfirmorna att ta in denna i sortimentet.” 

www.wtpmaskin.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×