Ny hybridgrävmaskin från Volvo

Publicerad 7/4 kl. 16:47

Volvos nya EC300E Hybrid-grävmaskin utmärker sig med sin bomsänkningsrörelse, som laddar energilagrande ackumulatorer som i sin tur används för att driva motorsystemet.

Till skillnad från andra system som fångar upp svängningsenergin från en grävmaskins överbyggnad för att ge motorn elektrisk assistans, så skördar Volvos hydraulhybrid EC300E Hybrid ”fri” energi som genereras av nedåtrörelsen hos grävmaskinens bom och använder den för att ladda motorsystemet. De regelbundna bomsänkningsrörelserna laddar tjugoliters hydraulackumulatorer, som sedan levererar energi för att driva hydraulhjälpmotorer som hjälper till att driva motorsystemet. Styrförmåga och prestanda är samma som för vanliga EC300E, inklusive möjligheten att arbeta i Eco-läge och hybridläge samtidigt.

Lösningen minskar enligt återförsäljaren Swecon Anläggningsmaskiner motorbelastningen och ger upp till 20 % högre bränsleeffektivitet respektive upp till 17 % mindre koldioxidutsläpp utan några prestandaförluster. Vid användning i gräv- och tippapplikationer (särskilt sådana med svängning inom 90 grader) kan metoden ha betalt sig själv på knappt två år. Hårdvaran består endast av några tilläggskomponenter som är lätta att underhålla. Teknik som denna är en del av Volvo CE:s målsättning att uppfinna och utveckla mer hållbara och kostnadseffektiva lösningar åt sina kunder.

www.swecon.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×