Nu kommer Multibolaget med effektiva utlastningsmaskiner för rivningsbranschen

Publicerad 26/6 kl. 10:18

Tillgänglighet och god kapacitet i trånga utrymmen utan utsläpp är avgörande vid många så kallade utrivningar. Multibolaget har lösningen med MultiOne och SHERPAs produkter.

Små kompakta anläggningsmaskiner är användbara i många olika sammanhang. I rivningssammanhang är små kompakta lastare extra viktiga, särskilt när det gäller utrivningar. Bobcat har blivit synonymt med dessa maskiner men idag finns många alternativ. Företaget Multibolaget i Uppsala är ett bra exempel på bra och prisvärdiga alternativ för smart och kompakt utlastning.

 

Entreprenör som även satsar på återförsäljning

I maj hade tidningen Professionell Demolering förmånen att besöka Multibolaget som håller till i de södra delarna av Uppsala. Petter Hellman, som är försäljningschef på Multibolaget, tog emot och presenterade bolaget och produkterna. Sedan 2017 är Multibolaget generalagent för den italienska midjestyrda kompaktlastaren MultiOne. Ett varumärke som rönt stora framgångar framförallt i Europa de senaste två decennierna. Sedan 2023 är Multibolaget också importör för den smarta nederländska minilastaren SHERPA. Men mera om dessa produkter längre fram i artikeln. Multibolaget säljer MultiOne i Sverige medan SHERPA säljs i Sverige, Norge och Danmark.

Multibolaget grundades 2016 av Niklas Söderman som fortsatt äger bolaget. Vid sidan om Multibolaget driver Niklas även byggföretaget Nokab och Chassikollen Sverige AB. I sitt byggföretag hade Niklas behov av kompakta och smidiga midjestyrda lastare och stötte på MultiOne på en mässa och blev intresserad. Kontakten med MultiOne ledde till att man började använda maskinerna men beslutade också att bli importör på den svenska marknaden. Att smidighet och kompakthet är nyckeln till framgång i många byggsammanhang är det ingen tvekan om. Detta ledde till att Multibolaget fortsatte på den inslagna vägen och blev återförsäljare för ytterligare ett europeiskt lastarmärke, nämligen SHERPA från Nederländerna. SHERPA är en extremt liten skidsteer som operatören står på istället för att sitta. Den tar sig in överallt. En dörr på knappa 80 cm är absolut inga problem och den kan ta upp till 250 liter i skopan. Den stora fördelen är att både MultiOne och SHERPAs modeller finns med el-, bensin- och dieseldrift. SHERPA säljs idag över hela världen och synnerligen stora marknader är Nederländerna, Storbritannien och USA.

Innan vi går in på produktfördelarna kan nämnas att bolaget Nokab är ett byggföretag men som också bedriver uthyrning av de maskiner som man säljer inom Multibolaget. Chassikollen är ett ganska nybildat företag som sysslar med att registrera bygg- och anläggningsmaskiner. Bygg- och anläggningsmaskiner har som bekant inga registreringsnummer som vanliga fordon har och detta kan ställa till problem. Chassikollen håller ordning på och registrerar maskinerna vilket är väldigt användbart både för privatpersoner, företag, polis, tull, leasing- och försäkringsbolag samt myndigheter. Det är enkelt att spåra en maskin. Bolagsgruppen med de tre bolagen sysselsätter nära 20 anställda där 12 personer jobbar i Multibolaget. Man omsätter 85Mkr men siktet är inställt på att komma upp i 100 Mkr 2025.

 

MultiOne i 15 olika storlekar

MultiOne-sortimentet består av 16 olika modeller i storlekar från 398 kg till 2400 kg. Det unika med MultiOne är att samtliga modeller lyfter snudd på lika mycket som de väger tack vare en unik teknik i fråga om jämnvikt. I sortimentet finns tre eldrivna maskiner, en bensindriven medan resten av modellerna är dieseldrivna. De eldrivna maskinerna har modellbeteckningen EZ5, EZ7 och EZ8 och till hösten lanseras EZ5 och EZ8 med helt nya batterier med 30 procent högre kapacitet i jämförelse med föregångarna. Det finns också en snabbladdare som klarar att ladda batteriet till hälften under en timme. Utmärkt om man vill passa på att ladda maskinen under lunchen. En laddning räcker tveklöst för ett heldagsarbete om man inte använder maskinen åtta timmar i sträck. Egenskaper som kännetecknar MultiOnes alla modeller är att de är väldigt smidiga att arbeta med, logisk placering av alla reglage i hytten, god sikt, lätta att serva och reparera, följsam hydraulik och kan utrustas med 200 redskap från MultiOne. Måtten är också väldigt fördelaktiga där den minska modellen mäter endast 98 cm i bredd. Här kommer en verklig konkurrent att räkna med för alla andra liknande märken på den svenska marknaden. MultiOne har alla dessutom mycket konkurrenskraftiga priser.

 

Arbetshästen SHERPA

Den andra verkliga utmanaren från Multibolaget är SHERPA från Nederländerna och att det är en riktigt pålitlig arbetshäst hörs på namnet. Den här maskinen passar som hand i handsken på så kallade utrivningsjobb i trånga inomhusmiljöer. Stockholms innerstad kryllar av den här typen av arbeten och då passar en SHERPA utmärkt. En komplett kompaktlastare eller minilastare till ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Idag finns SHERPA i fem olika modeller, SHERPA Z10, Z20, Z30, Z40 och Z50. Priserna börjar vid knappt 225 000 kr och slutar vid knappt 400 000 exklusive moms beroende på modell. Samtliga modeller mäter mellan 76 cm och 114 cm. Höjderna är 145 cm respektive 149 cm. Man får verkligen leta efter en smidigare och kompaktare maskin. Två av modellerna, Z10 och Z20, är eldrivna. Maskinerna kan fås med Lithium- eller blybatterier. Z30 och Z40 är bensindrivna medan Z50 drivs med diesel.

SHERPA är som MultiOne väldigt smart designad både i ergonomi och handhavande. Lätta att manövrera och kapacitetsstark. Trots sin kompakthet är den enkel att serva och man kommer enkelt åt alla delar av maskinen. Till SHERPA finns 40 olika redskap.

 

Storsatsar på rivnings- och uthyrningsbranscherna

Petter Hellman på Multibolaget berättar att man upplever full fart i verksamheten och man vänder sig till många olika entreprenadverksamheter som bygg- och anläggning, skog och trädgård, jordbrukssektorn, fastighetsskötare, arborister med flera. “Men just nu satsar vi extra på att komma in inom rivnings- och betonghåltagningssektorn. Både MultiOne och SHERPA passar utmärkt i kombination med exempelvis rivningsrobotar från Brokk och Husqvarna. I dessa invändiga rivningar ser vi väldigt stor potential och vi hoppas nu att kunna förmedla det till entreprenörerna också”, säger Petter.

Multibolaget kommer att ställa ut sina maskiner på demoleringsmässan DEMCON i Stockholm i september så då finns en god chans att både titta på maskinerna och kanske även testköra dem. SHERPA lämpar sig också utmärkt som hjälpreda vid vägg- och vajersågningsprojekt då lyftkapaciteten är god och maskinen kan lätt lyfta ut tunga betongstycken som sågats ner.

Petter berättar också att man även är väldigt intresserade av att nå ut till landets maskinuthyrare. Både Multione och SHERPA passar utmärkt för uthyrning då de är enkla att handha och manövrera. ”Båda varumärkena är utmärkta uthyrningsprodukter och då båda tillverkarna håller till i Europa är det inga problem med leveranser av vare sig maskiner eller delar. Redan idag säljs maskinerna till uthyrare och i nuläget hyr man även ut direkt till uthyrare. Idag finns exempelvis en hel del sherpor ute hos de stora uthyrningsbolagen.

 

“Fungerande eftermarknads-arbete är A och O”

Petter framhåller betydelsen av ett effektivt eftermarknadsarbete och det är något som Multibolaget prioriterat och satsar mycket pengar på. ”Det är ingen idé att ta in en ny produkt till Sverige om man inte har ett fungerande servicenät från start. Det är något som vi är väl medvetna om. Vi har idag nio återförsäljare från Jämtland och söder ut men antalet ökar hela tiden. Vi har också en egen fullt utrustad serviceverkstad här i Uppsala”, säger Petter.

Man är helt nyinflyttade i lokalerna i Uppsala då man flyttade in under våren 2024. De gamla lokalerna låg bara några kvarter bort men nu håller man till på 2000 kvm med nära 500 kvm stort showroom. Veckan efter besöket arrangerar man ett öppet hus då man räknar med att dryga 200 personer kommer att besöka.

”Vi trivs jättebra i de nya lokalerna. Här finns gott om plats för de 12 personer som jobbar med Multione och SHERPA. Vi är ett sammansvetsat gäng och vårt mål är att på allvar sätta MultiOne och SHERPA på kartan och ta marknadsandelar så det sjunger om det. Vi är verkligen i tillväxtfas och det märks också genom att vi behöver bli fler. Vi söker nya medarbetare just nu”, säger Petter.

Personliga, pålitliga och engagerade är ledorden för Multibolaget och det är ingen tvekan om att alla på bolaget förmedlar det.  

www.multibolaget.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×