Några tankar om byggnationer av bostäder från Gunnar Landborg

Publicerad 27/12, 2023 kl. 16:46

Gunnar Landborg har skickat in en insändare om hans syn på byggnationer i landet. Här kommer den.

Som jag spådde i maj i år skulle vi komma att se en hel del konkurser under året. Så blev det och det är medelstora och små företag som går i konkurs.

Nybyggnationen i landet har så gott som stannat av trots att behovet av lägenheter är enormt fortsatt. Hoppas att ni som läser detta har klarat er något sånär. 

Finns det inte någon politiker som har räknemaskin?

Att lämna bidrag till nyproduktion snedvrider konkurrensen men det finns bättre sätt att se till att vi bibehåller nybyggnationen. Om man spekulerar i vilken den normala räntan som kommer gälla när inflationen ligger på 2 % så har man något att utgå från. På 1970- och 80-talen hade vi statliga lån för att bibehålla hög nybyggproduktion. Varför nyttjar man inte det i dag? Vad kommer det att kosta med hög arbetslöshet, brist på bostäder och konkurser? Ta det och jämför med att subventionera räntan något år.  Det borde finnas någon som har och kan hantera en räknemaskin och dessutom har framtidstro. När jag talar med politiker så brukar jag säga att det är skillnad mellan politiker och fastighetsägare. Politiker tänker fyra år och fastighetsägare 40 år framåt.

Ha ett bra 2024.

Gunnar Landborg

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×