Möt nya Von Arx under svensk ledning

Publicerad 27/12, 2023 kl. 16:39

2019 tog han över den välkända schweiziska tillverkaren Von Arx. Sedan dess har ett antal nya produkter och verktyg för fräsning av betongytor och borttagning av golvbeklädnader släppts. På engelska säger man scarifiying och shaving och det finns egentligen inga motsvarande ord på svenska.
Nu släpper Von Arx sin nya serie av stoftavskiljare för professionellt bruk. Möt Fredrik Åkermark och nya Von Arx.

Ett produktsegment som har en extremt stark koppling till ytbehandlingsutrustning är anordningar för stofthantering och luftrening. Maskiner för att skära, raka, slipa eller polera betongytor skapar mycket damm, vilket inte är bra för vare sig andningsorgan eller miljön i allmänhet. Många länder har varit ganska effektiva med att instifta lagar för hur man hanterar betongdamm, vilket innebär att speciellt utrustade stoftavskiljare krävs. Två av dessa länder med rigorösa regler är Sverige och Tyskland. Dessa starka regler har inte bara antagits av tillverkare av utrustning för stofthantering i Sverige och Tyskland utan driver också på utvecklingen.

 

Förvärvade Von Arx 2019

Ett bra exempel på detta utvecklingsarbete är Fredrik Åkermark, som idag äger Von Arx, en välrenommerad schweizisk tillverkare av högkvalitativa maskiner. Efter förvärvet av Von Arx 2019 märkte Fredrik och hans team en växande efterfrågan från kunder på pålitliga, användarvänliga och högkvalitativa stoftavskiljare som sömlöst skulle kunna komplettera deras scarifiyers och shavers. Tidningen fick chansen att ställa några frågor till Fredrik om Von Arx nya produktlinje.

 

Von Arx släpper en ny serie av stoftavskiljare och är en välrenommerad tillverkare av scarifiyers och shavers. Vad har drivit på utvecklingen av er utveckling av stoftavskiljare?

”Snabbt efter förvärvet av Von Arx 2019 fick vi veta att våra kunder ville ha en pålitlig, enkel och högkvalitativ stoftavskiljare med våra fräsar och shavers. Och de ville köpa dem från samma tillverkare, som ett paket. På grund av många andra projekt var dammsugarna tvungna att hålla sig tillbaka men som professionell tillverkare av maskiner som skapar damm var det ett självklart beslut att göra vårt bästa för att skapa en bra lösning för våra kunder att samla upp det damm på bästa möjliga sätt”, svarar Fredrik Åkermark.

 

Finns det en stoftavskiljare för varje Von Arx-modell?

”Ja, vi har fem storlekar och modeller av stoftavskiljare i storlek efter varje Von Arx-modell.”

 

Kan du beskriva er nya serie av stoftavskiljare?

”Vi vet att entreprenörer letar efter enkla maskiner av hög kvalitet och det är vad Von Arx alltid har producerat. Detsamma gäller vår nya serie av stoftavskiljare; de ska vara starka, högkvalitativa, hållbara men enkla att arbeta med. Serien är anpassade med slipning, fräsning, borttagning och polering i åtanke. För skärare eller scarifiyers behövs högt vattentryck, PSI eftersom skräpet är mer som grus och tungt att lyfta från golvet. Stoftavskiljarens förfilter ska ha en stor yta med högt luftflöde, CFM för scarifiyers och slipmaskiner som producerar stora mängder finare dammpartiklar. Vi har upptäckt att många tillverkare av stoftavskiljare lägger allt fokus på användningen av produkten, vilket inte är fel. Men de verkar ha glömt vikten av lösningar för när stoftavskiljaren inte används, såsom lastning, transport, service och reparationer. Det är där utrustningen är mest sårbar.”

 

Har ni genomfört fälttester av stofthanterarna?

“Alla modeller har varit i fälttester i över ett år och har körts kopplade till slipmaskiner, vägg- och golvsågar, scarifiyers och shavers. Många gånger har de kopplats till överdimensionerade maskiner för att verkligen pressa dem hårt. Allt med fantastiska resultat faktiskt”, säger Fredrik.

 

Vilka nyckelfunktioner prioriterade Von Arx när ni designade dammsugarlinjen?

”Vi prioriterade flera nyckelfunktioner när vi beslöt hur våra stoftavskiljare skulle vara beskaffade. Fokus har legat på att skapa starka och hållbara maskiner som också är enkla att använda. Dammsugarna har utvecklats speciellt med sikte på våra scarifiyers, shavers och förstås för användning ihop med existerande varumärken av maskiner för slipning och polering av betonggolv. Olika modeller har utformats för att möta specifika behov, såsom högt vattentryck, PSI för effektivt avlägsnande av tungt skräp från golvet när det gäller scarifiyers försedda med förfilter med stor yta och högt luftflöde, CFM för effektiv uppsamling av finare dammpartiklar som genereras av scarifiyers och golvslipar.”

 

Hur säkerställer Von Arx kvaliteten och hållbarheten på sina stoftavskiljare?

”Von Arx lägger stor vikt vid kvalitet och hållbarhet i konstruktionen av sina stoftavskiljare. Alla modeller är utrustade med högkvalitativa tvåstegsmotorer som ger utmärkt luftflöde och PSI. Extraktorerna har ett effektivt halvautomatiskt filterrengöringssystem och använder ett dammfritt Longopac uppsamlingssystem. De är också designade med ett robust chassi för att tåla tuff hantering och kommer med starka, stora hjul och länkhjul för ökad manövrerbarhet. Von Arx engagemang för kvalitet säkerställer att våra stoftavskiljare kan motstå kraven från professionell användning”.

 

Vad gör Von Arx stoftavskiljare till ett pålitligt val för entreprenörer?

”Entreprenörer kan lita på Von Arx stoftavskiljare av flera skäl. För det första är Von Arx ett välrenommerat varumärke känt för att producera högkvalitativa produkter med operatörssäkerhet som högsta prioritet. För det andra är dammsugarna designade för att leverera exceptionell prestanda, med kraftfulla motorer och effektiva dammuppsamlingsmöjligheter. Dessutom erbjuder Von Arx konkurrenskraftiga priser, vilket gör dammsugarna till ett attraktivt val för entreprenörer som söker pålitlig och prisvärd utrustning.”

 

Har Von Arx genomfört några oberoende tester eller fått feedback från kunder angående dammsugarna?

”Ja, oberoende tredje parts tester och fälttester har genomförts med fantastisk feedback från kunder angående prestanda hos dammsugarna. Maskinerna har testats omfattande under verkliga förhållanden, kopplade till olika utrustningar som golvslipmaskiner, betongsågar, fräsar och shavers. De positiva resultaten och feedbacken bekräftar effektiviteten och tillförlitligheten hos dammsugarna för att effektivt fånga upp damm och skräp”, avslutar Fredrik.

 

Sammanfattningsvis har denna presentation av den nya serien av stoftavskiljare från Von Arx belyst motivationen bakom utvecklingen av Von Arx serie av stoftavskiljare. Företagets engagemang för att möta kundernas krav på tillförlitlig och högkvalitativ utrustning har resulterat i stoftavskiljare som sömlöst kompletterar dess scarifiyers och shavers. Betoningen på hållbarhet, enkelhet och förarsäkerhet har lett till maskiner som levererar exceptionell prestanda och effektivitet.

 

Den nya betongshavern, Von Arx DTF35

På mässan Bauma lanserade Von Arx sin nya shaver DTF35. Leveranserna startade i januari i år och i slutet av september hade 125 maskiner levererats till kunder över hela världen. Maskinen finns i både el- och gasolversioner. För den amerikanska marknaden används en 25kW 480v motor och för den europeiska marknaden finns en DTF35 i 15kW och 22kW. 15kW-versionen behöver en 32amp matning medan den större 22kW maskinen behöver 63amp. 22kW DTF35 har förmågan att skära snabbare utan att överbelasta motorn. Avverkningsbredden är 35 cm och maskinen kan skära upp till 2,5 cm djup. Som alla Von Arx självgående maskiner används ett hydrauliskt drivsystem för att säkerställa hög hållbarhet och produktivitet. Låga vibrationsnivåer (under 3m²/s) och ergonomisk handtagsdesign skapar säker användning för föraren. Maskinen på 15 kW väger 307 kg och 22 kW väger 411 kg.

 

Något om Fredriks bakgrund

Det är viktigt att nämna lite om Fredrik Åkermarks bakgrund också. Tidningen har följt hans karriär och de företag han arbetat med i många år. Allt började på 1990-talet när Fredrik arbetade på det svenska företaget Bevaclean som drevs av Torbjörn Bengtsson, idag ägare av JLM Group AB. Bevaclean beslutade att sälja Pullman stoftavskiljare på den europeiska marknaden, inklusive Skandinavien, och företaget Pullman Scandinavia bildades.

Företaget var mycket framgångsrikt och 2005 förvärvade Pullman ytterligare en svensk tillverkare, Ermator, med resultatet att bolagsnamnet ändrades till Pullman Ermator. Pullman Ermator var välkänd för sina luftrenare, stoftavskiljare och cykloner. Pullman Ermator växte under åren och grundade ett dotterbolag i Nordamerika som heter Ermator Inc., där varumärket Ermator såldes. På grund av en konkurrensklausul fick Pullman Ermator inte använda varumärket Pullman på den amerikanska marknaden eftersom det fortfarande existerade som ett amerikanskt Pullman-varumärke. Men på några år förvärvade Pullman Ermator det amerikanska Pullman-företaget och alla Pullman-produkter införlivades i Pullman Ermator, vilket resulterade i enorm försäljning, särskilt på den amerikanska marknaden. På grund av det starka fokuset på den amerikanska marknaden efter förvärvet av Ermator flyttade Fredrik till USA för att ta hand om verksamheten där.

Pullman Ermators produktsortiment passade som hand i handske med ett annat sortiment av svenska produkter, nämligen HTC Swedens sortiment av maskiner för slipning och polering av betongytor. Eftersom Husqvarna Construction Products expanderade kraftigt beslutade man att förvärva HTC och sedan också att förvärva Pullman Ermator. Detta skedde 2017. Eftersom Fredrik Åkermark arbetat på ledningsnivå sedan 1990-talet resulterade det i att han och resten av Pullman Ermator-personalen följde med i förvärvet. Fram till Husqvarnas övertagande låg det amerikanska huvudkontoret för Pullman Ermator i Tampa, Florida, men efter förvärvet flyttade huvudkontoret till Olathe, Kansas.

Någon gång efter Husqvarnas förvärv flyttade Fredrik och hans familj tillbaka till Sverige efter över 10 år i USA. Fredrik arbetade ett antal år för Husqvarna Construction Products men beslutade 2019, när den schweiziska tillverkaren Von Arx blev till salu. ”Von Arx är ett gammalt märke som jag har stött på många gånger under mina år som jag arbetat med stoftavskiljare och luftrenare. Och den här typen av produkter är såklart lite där mitt hjärta ligger. För mig går Von Arx utrustning som skapar damm så klart hand i hand med mina idéer om att utveckla utrustning som tar hand om dammet effektivt”, säger Fredrik. ”Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommer på Von Arx i Plovdiv, Bulgarien och jag har turen att ha ett så fantastiskt team. Alla lägger verkligen ner hjärta och själ i arbetet”.

Som en tidning som täcker denna sektor sedan början av 1990-talet är det ganska spännande att se ännu ett svenskägt företag göra så bra ifrån sig inom denna sektor. Sverige har en mycket lång tradition av att utveckla utrustning för att slipa och polera betongytor på en extremt professionell nivå. Detsamma kan sägas när det gäller att extrahera de farliga partiklar som skapas vid förberedelse av betongytor som slipning, polering, scarifiying, shotblasting eller shaving. Med Fredrik och hans team ombord på Von Arx får den globala marknaden för stoftavskiljare ytterligare en stark och kompetent aktör och kommer förmodligen att göra detsamma när det gäller luftrening gissar vi som branschtidning.

Som en tidning inom detta område som känner Fredrik Åkermark och hans kollegor väl, väntar vi bara på det första sortimentet av golvslipar från företaget. Vi frågade Fredrik om det var något han skulle vilja kommentera: ”Nej det kan jag inte”, säger Fredrik och ler. ”Nu är vi väldigt upptagna med det vi har just nu och nu måste företaget andas. Så förvänta er inte många nya produkter från Von Arx på ett tag”, avslutar Fredrik.

Distributörer av Von Arx produkter i Norden är följande företag: Epox Maskin och JLM Group i Sverige, i Norge säljer företaget IBG produkterna, i Danmark 3 Aktive och i Finland Konekauppa Aranta.

www.vonarx.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×