Minst tre världspremiärer på DEMCON 2016

Publicerad 22/12, 2016 kl. 15:49

DEMCON fick bli unik när tre tillverkare hade världspremiär på mässan. Utöver detta visades en rad andra rykande färska nyheter på mässan på Infracity i september.

Demoleringsmässan DEMCON är över för den här gången. Det blev den sjätte i ordningen av DEMCON som arrangerades 29-30 september på Infracity i Bredden norr om Stockholm. Om man även räknar in mässan Demotech som arrangerades på samma ställe under 1990-talet så har demoleringsmässan arrangerats i företaget SCOP ABs regi hela åtta gånger. Åren 2001 och 2003 arrangerades den dessutom av Stockholmmässan och Elmia i samarbete på mässan Nordcon i Stockholm och Jönköping.

 

Lyckat trots senareläggning

“Det nuvarande lilla formatet som DEMCON har är nog det som passar bäst. Det känns gemytligt där nästan alla känner alla. Relativt få utställare och få besökare men med hög kvalitet ger de som möts tid att prata med varandra under bra förhållande. Jag tycker det är idealiskt och det verkar även utställare och besökare tycka”, säger DEMCONs projektledare Jan Hermansson.

I år hölls DEMCON senare i september än tidigare. Orsaken var att undvika mässkrock i början av månaden då flera andra mässor i landet redan krockade med varandra. “Först hade vi en viss oro över att lägga mässan i slutet av månaden med tanke på vädret men det gick ganska bra. Lite ostadigt på torsdag men fredag blev bra. En annan fördel med att ha den i slutet av september var att älgjakten lugnat ner sig för norrlänningarna och att den inte riktigt kommit igång i övriga Sverige”, säger Jan.

Antalet utställare den här gången hamnade ungefär på samma siffra som tidigare, 36 stycken. De flesta av namnen är välkända leverantörer av rivnings-, betonghåltagning-, återvinnings-, golvslipnings- och stofthanteringsutrustning med mera. Sedan ställde även några utställare från andra länder ut såsom Rotar från Nederländerna, Au Tour du Beton från Frankrike och Dr Schulze från Tyskland. Antalet besökare i år landade också på samma siffror som 2014. Under torsdagen besöktes DEMCON av 845 personer och under fredagen 1498 personer. Totalsiffran på 2343 är en liten minskning från 2014 med knappt 200 personer.

“Även om vi tappade ett par hundra besökare så är jag jättenöjd med tanke på att det är full rulle i branschen just nu. Många entreprenörer har helt enkelt inte tid att gå på mässa. Det kan man tydligt se på en rad andra branschmässor under året”, säger Hermansson.

Landets stora bygg- och anläggningsmässor med flera hundra utställare har haft besökssiffror på mellan 9 000 och 13 000 i år och har dessutom tre mässdagar. Att en liten nischad mässa som DEMCON på två dagar drar 2 300 besökare måste bedömas som mycket bra.
Många av utställarna på DEMCON framhöll också att det var en riktigt bra mässa och att man sålde bra i montrarna.

 

Världspremiärer och mycket annat nytt

Som en kavalkad över de som ställde ut kan följande nämnas: Precis vid ingången till mässan ställde Gällö-företaget Sila ut sitt sortiment av luftrenare för byggen och visade även en del av sina smarta tillbehör. Mitt emot stod företaget CEJN som säljer olika typer av snabbkopplingar för vätskor såsom bränsle, hydraulolja med mera. Det var första gången som CEJN ställde ut på DEMCON. Intill CEJN ställde det holländska företaget Rotar ut som tillverkar olika typer av hydrauliska rivningsverktyg. Rotar är ett snabbt växande företaget som är välkänt på kontinenten. Nu söker man en återförsäljare i Sverige. Rotar har tidigare tillverkat La Bountys stålsaxar för den europeiska marknaden. In till Rotar stod SMC som presenterade sitt sortiment och rivningsverktyg samt framförallt sina effektiva hydrauliska fräsar. Ander Ståhle, som är grundare och vd för SMC, visade dessutom en världsnyhet i en ny liten smidig hammare utan kropp som är i vägen eller tillför onödig vikt. Hammaren passar perfekt för lätta rivningar inomhus som exempelvis badrumsrivningar. Det var första gången hammaren visades på en mässa. Nästa utställare i raden var Hamatic som ställde ut tillsammans med finska företaget Bentonikoneet. Hamatic tillverkar som bekant olika typer av maskiner för slipning och polering av betonggolv medan Betonikoneet säljer ett brett sortiment av slipmaskiner, fräsar, shotblasting-maskiner och andra typer av maskiner för glättning, bearbetning av betongytor med mera. Strax intill hade Bobcat Svenska AB en öppen monter där man visade några av sina kompakta skidsteers och grävare. Bobcat hade även en utomhusyta där man demonstrerade den omtalade nyheten, den fjärrstyrda och eldrivna kompaktlastaren Bobcat E10. Bobcat var också guldsponsor av DEMCON 2016 tillsammans med tillverkare Pentruder.

En annan utställare som också lanserade en världsnyhet där DEMCON blev själva introduktionsmässan var HTC. HTC lanserade sin nya serie Duratiq som vi berättade om i en separat artikel i förra utgåvan av PD. Granne till HTC var företaget PG Export som är distributör av rivningsmärket Arden Equipment. Lagom till Bauma lanserade Arden en verklig innovation i en ny betongsax med vattenbegjutning integrerat i saxen. Optimalt placerade dysor på verktygskroppen ser till att med vattendimma begjuta exakt där dammet uppstår i rivningssituationen. Arden är ensam om den här lösningen och har patenterat konceptet.

Mitt emot PG-Export stod som vanligt Hydroscand och visade sitt breda sortiment av hydraulkomponenter samt en av sina servicebussar. Det finns nog inte en rivningsentreprenör i Sveriges avlånga land som inte känner till Hydroscand och dess produkter. En pålitlig leverantör som alltid ser till att ge sina kunder den bästa service i produkter och tjänster. I samma monterblock som Hydroscand återfanns Lifa som är återförsäljare av Sandvik Rammers hydraulhammare och rivningsverktyg i Sverige. Vägg i vägg med Lifa ställde företaget JR Trading ut en för svenska marknad helt ny smart bygglampa som tillverkas i Finland. JR Trading är även återförsäljare för finska liftarna Leguan där en modell visades på mässans utomhusområde. På gaveln i detta monterblock ställde tyska tillverkaren Dr Schulze ut sitt sortiment av håltagningsutrustning samt maskiner för slipning och polering av betonggolv. Sent emot Dr Schulze längs mässans kortvägg ställdes också företaget Scanmaskin ut sina maskiner och verktyg för slipning och polering av betonggolv. Scanmaskin visade bland annat sin senaste nyhet den smarta Scan Combiflex 800 DSP som hjälper operatören att planera och genomföra arbetet så effektivt som möjligt.

Mera centralt i mässan ställdes företaget Drome ut från Ulricehamn. Drome erbjuder ett brett sortiment av olika typer av diamantverktyg samt även olika typer av hydrauliska rivningsverktyg såsom hydraulhammare. Vid sidan om Drome ställde Epox Maskin ut som säljer en rad olika hjälpmedel till bygg- och anläggningsbranschen. Man har ett brett sortiment av bland annat golvsågar och fräsar. Vägg i vägg med Drome ställde som vanligt tillverkaren Dustcontrol ut som är en av Europas största tillverkare av stofthanterings- och luftreningsutrustning. Företaget visade sin allra senaste nyhet och demonstrerade i en glasmonter hur effektivt deras maskiner tar hand om stoftpartiklar. Mitt emot Dustcontrol ställde Tyrolit ut på sin vanliga plats i en ö-liknande monter. Man visade stora delar av sitt sortiment och lockade många besökare under mässan. Tyrolit hade också sitt sedvanliga tält på utomhusområdet där den nordiska finalen i Cutting Pro Competition hölls på torsdagen. Tyrolit var också bronssponsor av mässan tillsammans med Jack Midhage AB. Mitt emot Tyrolits ena gavel återfanns tillverkaren Pentruder. En populär tillverkare som visade sina senaste nyheter av högfrekvensdrivna håltagningsmaskiner. I direkt anslutning till Pentruder ställde SDC ut sitt breda sortiment av olika typer av diamantverktyg. SDC säljer som bekant Arix sortiment av diamantverktyg i Sverige.  Vid sidan om SDC intill mässans kafeteria ställde sedan Pullman Ermator ut och visade sitt breda sortiment av stofthanterare och luftrenare samt inte minst sina populära våtsugar. Tvärs över gången återfanns franska tillverkaren Au Tour du Beton. Företaget tillverkar och säljer maskiner och verktyg för slipning och polering av betonggolv. Orsaken till att man ställde ut var bland annat att hitta återförsäljare i Skandinavien. På sin sedvanliga plats längst inne i hörnet på mässan hölls som vanligt Husqvarna ställningarna med mässans största monter. Man visade samtliga av årets nyheter omfattande den nya väggsågstillsatsen för att eliminera översågningar, det kompletta Prime-programmet, nya fjärrstyrda golvslipen, nya diamantverktyg och verktyg för slipning och polering av betongytor. Husqvarna hade också en monter utomhus där man demonstrerade sina maskiner. Tilläggas skall att Husqvarna dessutom var exklusiv platinum sponsor av mässan och det Svenska Demoleringspriset i år. Tvärs över gången ställde sedan Andersen Contractor ut som är leverantör av bland annat hydrauliska rivningsverktyg från Trevi Benne och Indeco. Och vägg i vägg med Andersen ställde företaget Nordfarm ut som sedan länge sålt finska tillverkaren Avant Tecnos kompaktlastarprogram i Sverige, produkter som är uppskattade bland rivare. Mitt emot Nordfarm och på sin sedvanliga plats ställde sedan Brokk ut. Även Brokk var en av dem som hade en världspremiär på mässan. Man lanserade nämligen en helt ny robotmodell igen (!) i Brokk 110. Brokks kraftfull satsning på nya produkter de senaste åren saknar motstycke.

Snarts har varvet gått på mässan men ytterligare utställare OP System som visade rivningsverktyg från Demarec och informerade om Rubble Masters mobila återvinningskrossar. Intill OP System ställde svenska verktygstillverkare Hultdins System ut för första gången på mässan. Den den här hörnan av mässan fanns flera leverantörer av rivningsverktyg. Här ställde även företaget SEMAB ut som säljer japanska NPKs rivningsverktyg i Sverige. Och nära SEMAB ställde en annan leverantör av rivningsverktyg ut, nämligen Amas Svenska AB som bland annat säljer Furukawas rivningssortiment i Sverige och Simex olika typer av fräsar. Amas hade en imponerande monter med bland annat en inredd container och olika typer av produkter utställda runt om containern. Mitt emot Amas ställde sedan företaget Jack Midhage AB ut som säljer en rad olika maskiner och hjälpmedel för bland annat betonghåltagning samt att de har egen tillverkning av diamantverktyg. In till Midhage återfanns också företaget Jerneviken Maskin som också har ett brett sortiment för bland annat håltagare. Jerneviken är särskilt välkända för sina många olika hjälpmedel för entreprenörer och sina egentillverkade diamantverktyg med positionerade diamanter. Tyvärr så möttes mässdeltagarna under torsdagen av att Jerneviken Maskins grundare och ägare, Owe Persson, gått ur tiden. Sorgebudet var tungt för alla i branschen då Owe var känd av många och en verklig grundsten i den svenska håltagningsbranschen.
Även i år hade mässan ett mindre utomhusområde där utställarna fick möjlighet att demonstrera sina maskiner. Två av utställarna på mässan satsade på montrar endast utomhus. Vädrets makter gjorde sig påminda på torsdagen med en del regn och blåst men fredagen bjöd på sol. En av utomhusutställarna var Hilti som hade ett stort tält som inrymde tillverkarens breda sortiment inom betonghåltagning. I tältet demonstrerades maskinerna och man hade även olika tävlingar. En anna utställare utomhus var Thovo som visade olika typer av kompaktlastare och dumprar samt andra typer av hjälpmedel för exempelvis bilning. Övriga utställare som återfanns även utomhus var Tyrolit, Husqvarna, HTC, Scanmaskin, JR Trading och Bobcat. 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×