Kartan för slipning och polering av betonggolv skrivs om igen

Publicerad 21/12, 2020 kl. 11:52

Även om Corona-pandemin har tagit udden av flera affärssektorer inom byggbranschen, är det fortfarande fortsatta framsteg avseende både produktutveckling och affärstransaktioner när det gäller golvbearbetningssektorn. Den senaste stora skrällen är att Husqvarna Group har för avsikt att förvärva amerikanska Blastrac Group.

Den stora nyheten när denna temaartikel skrivs är att PDs redaktion har fått nyheter om att Husqvarna Construction Products kommer att förvärva Blastrac, med ett avtal som redan undertecknats. Blastrac är en av de ledande aktörerna när det gäller tillverkning av maskiner och utrustning för behandling och bearbetning av olika typer av ytskikt, och då i synnerhet golvytor inom den globala bygg- och saneringsindustrin. 

 

Blastrac stärker Husqvarnas organiska tillväxt

“Förvärvet av Blastrac kompletterar och stärker vår ambition för organisk tillväxt genom att expandera till kompletterande ytbehandlingslösningar. Vi kan nu erbjuda kunderna ett komplett utbud av lösningar för varje enskilt uppdrag inom ytbehandling”, säger Henric Andersson, VD och koncernchef för Husqvarna Group. Blastracs produktportfölj består av högkvalitativa och effektiva lösningar för kulblästring, fräsning, skrapning, slipning och polering samt dammhantering. Blastracs nettoomsättning uppgick till cirka 60 miljoner euro under de senaste 12 månaderna och företaget har 380 anställda globalt, med tillverknings- och försäljningskontor i Nordamerika, Europa och Asien och säljer till över 80 länder. ”Förvärvet syftar till att utöka och förstärka vår satsning gentemot ytbehandlingsmarknaden. Blastracs verksamhet passar väl in i vår tillväxtstrategi och möjliggör expansion till såväl befintliga som nya kunder. Dessutom bidrar teamet från Blastrac med omfattande produkt- och marknadsföringsexpertis för dessa kompletterande lösningar”, säger Karin Falk, VD för Husqvarna Construction Division. Målet är att slutföra förvärvet i slutet av 2020, vilket kräver godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. 

 

Ny Shaver och Stripper

Samtidigt som den förestående övertagandet av Blastrac släpper både Husqvarna och Blastrac flera nya produkter på marknaden. Blastrac har lanserat en ny kraftig elektrisk Shaver BMC-335ELITE och Strippern BMS-150E. BMC-335ELITE har utvecklats för att klara riktigt tuffa uppdrag och finns också i en fjärrstyrd variant. Den är utrustad med en sågmotor på 15 kW och ett elektriskt drivsystem som eliminerar behovet av föraren att ha permanent kontakt med maskinens kontrollhandtag. Den är också ergonomiskt utformad och har enkel justering av hastighet och spårning så att den lätt kan hanteras upp till 360°. Den digitala amperemätaren på handtaget blir röd när maximal ampere uppnås, vilket innebär att arbetsdjupet måste justeras. Trumman, som är omgiven av dammtätningar, är monterad i ramen med vridmomentbussningar som sänker vibrationsnivån. Tack vare detta system har BMC-335ELITE en vibrationsnivå som är lägre än 2,5 m / sek², vilket gör att operatören kan arbeta kontinuerligt i åtta timmar. Beroende på sågtrummans konfiguration (antal blad och distanser), kan BMC-335ELITE anpassas till alla applikationer och behov, såsom räfflade mönster för synskadade och för halkskydd. På grund av det specialdesignade dammutsugningssystemet inuti valshuset är BMC-335ELITE dammfri när den ansluts till lämplig Blastrac-dammuppsamlare. 

Blastrac har också släppt den nya golvstrippern BMS-150E som är en ny helelektrisk golvstripper som är åkbar. Maskinen väger förhållandevis lite och har kompakta mått som gör att den passar i trånga utrymmen som exempelvis hissar. Tack vare dess smidighet i konstruktionen upplevs den vara kabellös.

Blastrac BMS-150E är idealisk för medelstora och stora applikationer. Den är helt eldriven och har en svängarm med automatisk kabelvinda. Den är mycket lättmanövrerad med nollvändradie och non-marking däck. Den går lätt in i alla hissar.

BMS-150E golvstripper är standardutrustad med en dammsugaranslutning på Ø76 mm. Det är möjligt att ansluta en liten eller medelstor stoftavskiljare för att förhindra exponering av damm i arbetsområdet. Denna specialfunktion bidrar till att skydda användarna.

Du kan välja från ett brett sortiment av blad och mejslar, beroende på vilken typ av golvmaterial du vill ta bort. Golvstrippern Blastrac BMS-150E kan ta bort de flesta (gamla) golvbeläggningar som klinker, härdplaster, linoleum, vinyl, mattor, lim med mera.

Strömkabelkonstruktionen på Blastrac BMS-150E kan vikas ner helt. Tack vare detta unika system blir maskinens höjd mycket låg och maskinen får enkelt plats i en liten skåpbil.

 

Viktiga egenskaper

Några viktiga egenskaper med exempelvis gaffeltunnlar fram och på sidan för att enkelt lyfta maskinen med truck. Svängarm med 25 meter automatisk kabelvinda. Stolen är ergonomisk med armstöd, utrustad med joysticks för enkel manövrering av maskinen. Verktygshållare med snabbkoppling för att snabbt kunna byta blad. Ett vikt-set som extra tillbehör för bättre prestanda.

Maskinen har ett optimalt grepp tack vare två stora non-marking drivhjul och två kraftfulla elmotorer. Perforerad stålplatta för ergonomisk sittposition och skydd för användaren. Dammsugaranslutning för att begränsa exponeringen av damm. Stödhjul bak för att kunna köra maskinen utan ström.

www.blastrac.se

 

Husqvarna rullar ut nya PG-serien

Husqvarna lanserar nu ett helt nytt sortiment av golvslipar globalt, det planetväxlade Husqvarna PG-sortiment. Första lanseringen skedde på World of Concrete 2020 mot den amerikanska marknaden. PG-serien består av åtta olika modeller: PG 540 (1,2kW), PG 540 4,0kW), PG 690, PG 690 RC (fjärrkontroll), PG 690 Propan, PG 830, PG 830 S och PG 830 RC (fjärrkontroll ). Det nya sortimentet börjar med den kompakta PG 540 som har en delad chassidesign som gör det enkelt att hantera och manövrera för mindre jobb. Därefter är den mångsidiga PG 690, som också finns i radiostyrda och propandrivna versioner. Näst i ordningen är PG 830 som är den största och kraftfullaste modellen, som också finns som PG 830 RC, med fjärrkontroll och motoriserad enhet för maximal prestanda. PG 830 S, med en enhet, är en enkel och prisvärd arbetshäst. 

“Introduktionen av detta sortiment är ett stort steg för branschen", säger Mark Michaels, chef för Product Management Husqvarna Construction i Nordamerika. "I kombination med vårt utbud av dammsugare, diamantverktyg, utbildning och online-anslutningstjänster är denna lansering en av våra största på många år och ett tydligt tecken på vårt långsiktiga engagemang för våra kunder och utvecklingen av branschen." 

 

Hög och pålitlig prestanda 

Det nya sortimentet använder den unika och beprövade Dual Drive-teknologin, med kraftfullare motoralternativ har banat väg för ännu högre produktivitet. De största maskinerna PG 830 och PG 830 RC har en 15 kW motor som producerar upp till 36% mer effekt än tidigare modeller. Integrerade justerbara vikter (tillval) kan läggas till för extra sliptryck. Pålitlighet är ett annat viktigt fokusområde för det nya sortimentet. Det är värt att notera det helt förseglade sliphuvudet, de helt förseglade elskåpen och den förseglade Dual Drive-växellådan. Detta koncept skyddar de kritiska komponenterna mot damm och uppslamning och ger operatören längre serviceintervall och maximal upptid. 

 

Enkel hantering 

Den nya, kompakta designen ger stor sikt i omkretsen och det justerbara handtaget erbjuder många olika positioner, vilket garanterar god förarergonomi. Andra detaljer som underlättar vilken arbetsdag som helst är LED-lampor (tillval), vikbar kick-bar för enkel lutning, robust upphängning och stora hjul för enkel transport. Kontrollpanelen har redesignats för bättre kontroll och feedback, även när föraren bär handskar, medan de intuitiva, ergonomiska fjärralternativen gör att föraren kan fokusera på golvet och jobbet. 

www.husqvarnacp.se

 

Oändlig kraft och sex olika nya verktyg från Otto Baier

Otto Baier GmbH har producerat elverktyg av hög kvalitet i över 80 år. Beläget i Stuttgart, Tyskland, exporterar företaget till över 60 länder och anser sig vara en världsledande när det gäller kvalitet och innovation. I Sverige säljs Otto Baiers produkter av företaget Jack Midhage AB. Bland Baiers omfattande erbjudande finns tre nya maskiner för ytbehandling. Dessa består av två ytfräsmaskiner - 'Dry' (BFF 222) och 'Wet' (BFN 250) - och en betongfräsmaskin (BDS 125), som har visat sig vara mycket effektiva vid fräsning, polering och betongfräsning. Det rapporteras att BFF 222 har så högt vridmoment att en 136 kg tung person kan stå på maskinen utan att stoppa den och att dess höga kraftnivåer resulterar i en lång livslängd. Motverkningshjulen stöder dessutom effektivt dammsugning, medan lim, epoxi och andra material som hindrar alla diamanter som arbetar hanteras på grund av styrkan hos BFF 222. BFN 250 har det perfekta varvtalet för polering av alla typer av ytor medan BDS 125 har det perfekta varvtalet för slipning av betong. Den senare sägs ha en av de starkaste motorerna på marknaden. 

www.midhage.se

 

Två nya elektriska slipmaskiner från Superabrasive 

I Sverige och Tyskland säljs Superabrasives Lavina golvslipar av företaget F&V Flooring Solutions som ägs av Fredrik Andersson. Superabrasive, tillverkaren av 'Lavina'-linjen, har lagt till två mindre elektriska modeller i Lavina-sortiment, L14EU och L16EU, båda utformade för en mängd olika golvapplikationer, inklusive slipning och polering. L14EU är en 335 mm slipmaskin med ett sliphuvud (1 fas, 200-240V, 12A), som också kan användas som kantslip. Den är lätt, kompakt och kan vikas för enkel transport och förvaring. Slipramen kan lossas från huvudet så att en person kan lasta / lossa maskinen in / ut ur ett fordon och flytta den upp och nerför trappan. Den nya L16EU är en 406 mm elektrisk slip- och polermaskin med 2,2 kW motor (1 fas, 200-240 V, 12 A) och planetdrift med tre 178 mm sliphuvuden. Den har variabel hastighet som möjliggör justering av huvudvarvtal beroende på slip- och poleringsstegen. Vikter kan också läggas till för mer sliptryck vid behov. Ramen kan lossas från huvudet eller vikas, som med L14EU. Superabrasive har också lanserat nya poleringsringverktyg i sin diamantportfölj, med ett tjockt skumskikt för hög flexibilitet. Ringarna har ett magnetiskt snabbbytesfäste och levereras med Superabrasives beprövade hartsformler, som 'Nato', 'V-Harr' och 'Waffel' för utmärkt polering. 

www.superabrasive.com
www.fav-huv.de

 

Lysande resultat med det nya golvslipverktygssortimentet från Tyrolit

Tyrolit har fyra golvslipar, FGE250, FGE400, FGE450 och FGE530. Nu har företaget förbättrat och utvidgat sitt sortiment av golvslipverktyg med verktyg för slipning av betonggolv och för att ta bort envisa ytbeläggningar. För att leverera ett högkvalitativt slipresultat på alla betonggolv erbjuds sortimentet för betongens specifika hårdhet. Dessutom tillhandahåller Tyrolit en speciell produktlinje för att ta bort envisa ytbeläggningar samt en polerlinje, med rätt verktyg för varje applikation. Detta inkluderar ytbehandling, rengöring av betongöverskott, borttagning av beläggningar som lim eller sammansättningar samt slipning och renovering av golv. De nya verktygen kan också användas för att fixa bulor och ojämnheter i golvet, ytslipning, renovering och polering av betong, golvbeläggningar och stengolv. Tyrolit har också lanserat ett nytt verktygssortiment. Dessa består av diamantsegment med metallbindning för extremt hård till mjuk betong; Segment med kardborreband; hybrid- och hartsbundna verktyg; PCD-verktyg; slipning och PCD-plattor; slip- och poleringsdynor och en adapterverktygshållare. Tack vare det speciella verktygsbytesystemet som används kan verktyg monteras eller bytas enkelt och säkert. Golvslipverktygen kan användas med alla Tyrolit golvslipmaskiner och finns med ”EZchange” verktygsbytesystem för HTC golvslipmaskiner och ”REDI Lock” bytesystem för Husqvarna golvslipmaskiner och Schwamborn golvslipmaskiner. Under 2021 kommer Tyrolits sortiment av golvslipmaskiner växa i omfång ytterligare. 

 

Drome lanserar ASL Machines USA på svenska marknaden

Antalet fabrikat av maskiner för slipning och polering av betonggolv växer ständigt på den svenska marknaden. Nu meddelar Drome AB att man börjat sälja amerikanska varumärket ASL Machines USA på den svenska marknaden. Bolaget är ett väl beprövat fabrikat med högkvalitativa maskiner och har ett starkt fäste på den amerikanska marknaden. USA är kanske den marknad som tagit slipning och polering av betonggolv lite längre än andra marknader. Detta till trots att tekniken faktiskt utvecklades i Sverige.

Men ASL Machines USA säljer sina produkter på en rad andra marknader än USA och däribland nu också i Sverige genom Drome. Sortimentet består av 17 olika modeller för slipning och polering. Fyra modeller är helt nya vilka är ASL RC PRO 9, ASL PRO 9, ASL PRO 8 och ASL PRO 7. ASL RC PRO 9 är dessutom radiostyrd. Till detta skall läggas två kantslipar, T330 och Dolly Edge Grinder, tre så kallade burnishers och underhållsmaskiner. ASL har också ett eget brett sortiment av slipverktyg och poleringspads. Tilläggas bör att Dromes eget verktygssortiment även omfattas av slip- och poleringsverktyg för behandling av betonggolv. Sortimentet består av golvslipklossar, slipkoppar med L-segment, P-segment och T-segment samt slipkoppen Wing för hård, medelhård och mjuk betong.

www.drome.se

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×