Janssons rockar!

Publicerad 6/7 kl. 14:13

Med många stora och komplicerade tungrivningsjobb kvalificerar sig Jansson Entreprenad bland de absolut största tungrivarna i landet. Kanske till och med den största. PD träffade Jansson Entreprenad vid rivningen av Bilia-anläggningen i Solna i juni.

Det går bra för Jansson Entreprenad AB, rivningsentreprenören från Linköping.

Men det var länge sedan man bara arbetade i Östergötland. Nu jobbar man över hela landet med olika typer av komplicerade tungrivningar i branscher som fastigheter, industri och infrastruktur.

 

Rivningen av Bilia-anläggningen i Solna

När Professionell Demolerings utsända träffar Jansson Entreprenad jobbar de med rivningen av Bilia-anläggningen i Solna. Det är en anläggning på totalt 30 000 kvm i upp till 5 plan. “Totalt kommer vi att riva 40000 fasta ton betong på jobbet”, berättar Hannes Hammar som är projektledare.

Beställare av jobbet är Fabege och totalentreprenör är Zengun. Jansson Entreprenad ansvarar för sanerings- och rivningsarbetena och började under våren med sanering och selektiv rivning. Sedan några veckor är man nu igång med den tunga rivningen och har fyra rivningsutrustade grävare på jobbet försedda med kraftfulla hydrauliska rivningsverktyg som tuggar sig igenom TT-kassetterna som bjälklaget till största delen består utav. TT-kassetterna innehåller kraftigt armerad betong. Ytterligare två grävmaskiner används för schaktning.

Johan Persson är en av rivningsoperatörerna och kör den nyförvärvade rivningsutrustade grävaren från Volvo, Volvo EC750EHR.

“Vi är jättenöjda med maskinen. Den är smidig och säker att arbeta med och har en fantastisk kapacitet. Klimatet i hytten är också utomordentligt bra varma dagar som denna”, säger Johan Persson som förutom att han är rivningsoperatör även är maskinansvarig på företaget. Med höjdrivningsaggregatet som når 36 meter väger Volvo-grävaren 104 ton, 90 ton med grävaggregat. Övriga tre rivningsmaskiner på jobbet kommer från Caterpillar, Cat 352F, Cat 340 Next Generation och Cat 330F. På maskinerna sitter rivningsverktyg från Cat Work Tools och snabbkopplingar från OilQuick.

“Vi är jättenöjda med Cats rivningsverktyg och använder dem på de flesta av våra maskiner. Jag vill framhålla Cats stora pulveriserare MP365. Otroligt bra verktyg”, säger Johan.

I Sverige säljs Cats produkter numera av företaget Zeppelin.

När vi besöker Bilia är det en av sommarens varmaste dagar med en temperatur på runt 30 grader. Operatörerna fyller på vattenförråden ideligen och det dammar mycket. Vattenkanoner från Duztech går på högvarv för att hålla nere dammnivån i luften.

Johan berättar att jobbet omfattas av en rigorös planering där Jansson Entreprenads jobb är indelat i olika etapper. Man kan nu jobba fram till första augusti med tungrivningen. Sedan startar schaktning på de delar man rivit. Sedan fortsätter nya etapper av rivningen och för Janssons del skall jobbet vara klart till november i år då byggetappen ska igång på allvar. Bygget skall vara klart 2025 och det handlar om nya bostäder som på så många andra byggprojekt i Stockholm just nu. Delar av rivningsresterna på Bilia skall återanvändas på plats i ett återbruksprojekt som är en separat byggnad som byggs upp intill de nya bostäderna. Just nu jobbar totalt 30 man på jobbet inklusive personalen från Jansson Entreprenad. “När bygget drar igång på allvar kommer man nog upp i cirka 100 man på jobbet”, säger Hannes Hammar.

 

“Störst på tungrivning i landet”

“Det rullar på ordentligt bra nu. Vi har väldigt många projekt igång och nya tillkommer hela tiden. Men så är vi också landets största entreprenör på tungrivning enligt min bedömning”, säger Johan Jansson som är operativ ledare av bolaget tillsammans med sin bror Victor.

Några exempel på andra stora jobb som rullar parallellt är att man river i Värtahamnen i Stockholm där det ska byggas sjönära bostäder. Man har fler stora jobb i Stockholmsområdet, Flen, Kungsör, Göteborg, Nyköping, Linköping med mera. Sedan ska rivningen av gamla Kalixbron igång till hösten samt rivningen av en stor fastighet på Liljeholmen i Stockholm. Liljeholmenprojektet hoppas vi kunna återkomma till i PD när det drar igång. 

Jansson Entreprenad har idag 30 rivningsmaskiner i sin flotta från som Bobcats på ett ton upp till grävare på 104 ton. Grävarna är till merparten av märket Caterpillar. Varje bärare har i snitt fem olika hydrauliska rivnings- och sorteringsverktyg till sitt förfogande så det blir totalt cirka 175 hydrauliska verktyg. Verktygen är av typen hydraulhammare, pulveriserare, betongsax, riv- och sorteringskopor, fräsar med mera.

 

Tredje generationen företagare

Allt började 1946 inom åkeribranschen och det var Johan Janssons farfar och farmor Sture och Marianne Jansson som startade verksamheten. På den tiden höll man till i Kisa. Johans pappa, Kjell, kom tidigt in i bolaget och övertog verksamheten så småningom. Idag har Kjell tagit ett steg tillbaka till förmån för sina barn där även dottern Malin arbetar med administration i verksamheten. Allt började i åkerinäringen men under de senaste 25 åren har man uteslutande arbetat med rivning och återvinning.

Majoriteten av projekten består av egna totalentreprenader inom rivning och anläggningsarbeten. Organisationen kalkylerar och leder entreprenaderna i egen regi, oftast med egna resurser då kapacitet finns eftersom investeringar gjorts i generationer löpande. Idag är uppskattningsvis 80 till 85 procent av jobben tungrivningar men man arbetar för att öka anläggningsverksamheten.

Idag omsätter verksamheten dryga 170MSEK med huvudkontor i Linköping på en industritomt på 100000 kvm. Man sysselsätter ett 40-tal anställda. Här har man även en egen återvinnings- och sorteringsanläggning. Sedan i maj 2021 har man också förvärvat kontor, verkstad och maskin- och verktygslager i Gudby i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Det är här som PDs utsända träffar Johan Jansson i de precis nyrenoverade lokalerna.

“Med så många jobb som vi har i Stockholmsområdet måste vi helt enkelt ha en egen depå på plats. Här har vi gott om plats både för personalen och våra maskiner”, säger Johan.

Johan flyttade själv till Stockholm för fyra år sedan för att vara på plats och leda verksamheten.

“Det är inte extremt långt mellan Linköping och Stockholm men de håller inte att pendla i längden”, säger Johan.  

Jansson Entreprenad är certifierade enligt kvalitetsledningssystemet ISO9001, miljöledningssystemet ISO14001 och arbetsmiljösystemet ISO45001. Under 2020 tilldelades dessutom Jansson Entreprenad branschorganisationen Maskinentreprenörernas (ME) Infrastipendium 2020. Priset delas ut på MEs årliga arrangemang Stora Infradagen. 

www.jent.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×