Intervju: Karin Falk, President, Husqvarna Construction Division ”Allt för kundens bästa”

Publicerad 19/12, 2022 kl. 13:57

Karin Falk som är Husqvarnas Construction Divisions president sedan september 2020 och intervjuades av PDs redaktör Jan Hermansson i samband med mässan Bauma i oktober.

”Vårt mål är att skapa värde för våra kunder och vara en stark affärspartner som tar helhetsansvar. Vi är inte bara en tillverkare som levererar maskiner och diamantverktyg”, säger Karin Falk som är Husqvarna Constructions VD sedan september 2020. PDs chefredaktör Jan Hermansson fick en pratstund med Falk under Bauma-mässan i München.

I samband med Bauma-mässan i München i oktober fick PDs chefredaktör Jan Hermansson möjlighet att intervjua Husqvarna Constructions VD Karin Falk, en befattning hon har haft sedan september 2020. Karin Falk ingår även i Husqvarna Groups koncernledning.

 

Hållbar tillväxt

Det som började som en sidoaffär under 1980-talet är idag en global division som har vad som förmodligen är ett av de bredaste erbjudandena för proffs inom i byggbranschen. Husqvarna är ett ledande varumärke i bygg- och stenindustrin, med innovativ utrustning, diamantverktyg och tjänster för att stödja sina kunder i nästan alla delar av världen.

Och tillväxtresan fortsätter. De senaste åren har flera förvärv genomförts som fått många att höja på ögonbrynen i branschen och bland konkurrenterna. Några exempel är de förvärv av HTC och Pullman Ermator som gjordes för 5 år sedan, och nu senast Blastrac och Heger.

”De har alla stärkt vårt erbjudande och vår position på marknaden, men också våra applikationskunskaper med nya betydelsefulla medarbetare”, säger Karin Falk.

Men vad är det som driver Husqvarna Construction att fortsätta växa organiskt och genom nya förvärv?

”Vi vill vara en komplett affärspartner för alla våra kunder. Vårt viktigaste mål är att skapa värde för kunderna, stärka dem i deras affärer och ge dem möjlighet att utforska nya affärsmöjligheter genom att erbjuda lösningar inom ytterligare applikationsområden”, säger Karin Falk när vi träffas i PDs monter på Bauma.

 

Ett bredare erbjudande – en leverantör av helhetslösningar

”När vi började att arbeta med metoder, diamantverktyg och maskiner för ytbearbetning breddade vi detta produktområde genom att även inkludera produkter och tjänster som traditionellt inte ingick i vår portfölj. Då tänker jag specifikt på vår serie kompaktorer, vältar och betonggjutning. I dag täcker vi i princip det mest viktiga som har med ytbearbetning att göra”, tillägger hon.

Ett exempel är förvärvet av Atlas Copcos serie av kompaktorer och betongvibratorer samt glättare från Wacker Neuson.

”För oss är det viktigt att hela tiden ligga steget före och leda utvecklingen inom alla våra produktområden, vilket naturligtvis är en utmaning. Vi vill stödja våra kunder så att de ska bli ännu bättre och kunna utveckla sina affärer och tjänster”, säger Falk.

”Vi vill inte bara vara en leverantör av utrustning och diamantverktyg. Vi vill vara kundernas partner som tillhandahåller integrerade lösningar som skapar mervärde och som hjälper dem att förbättra sin verksamhet. Och vi följer kontinuerligt vart marknaden är på väg, för att se vilka utmaningar som finns, så att våra kunder kan få ut mer av sina investeringar, både på kort och lång sikt.”

 

Stark satsning på elektrifiering

Tydliga exempel på detta finns bland de senaste produktnyheterna. Att implementera batteridrift även bland högre effekt proffsmaskiner är ett bra exempel på att vara en partner, både idag och imorgon. Idag har Husqvarna två huvudsakliga batteriplattformar, Husqvarna BLi-systemet på 36V och Husqvarna PACE-systemet på 94V. Den nya betongkapen K 1 PACE var den första maskinen som lanserades på PACE och den har nått stora framgångar eftersom den erbjuder ergonomi och prestanda som motsvarar bensindrivna kapar, men med alla kundvänliga fördelar som kommer med en batterimaskin. Flera andra batteridrivna maskiner har nyligen introducerats, till exempel den innovativa och kraftfulla handhållna kärnborrmaskinen DM 540i och kommande stationära batteridrivna kärnborrmotorn i PACE systemet, de nya H-klassade batteridrivna stoftavskiljarna samt den helt nya 18V najpistolen KNUT.

 

Infrastrukturprojekt erbjuder möjligheter

Husqvarna Construction är närvarande på i princip alla marknader runt om i världen, men där man är som starkast är Europa, Nordamerika och Australien, och här vill man fortsätta att utvecklas, liksom på definierade tillväxtmarknader med stor potential.

”Vi ser en stark satsning på infrastruktur och ombyggnationer, i många länder drivet av urbanisering och ekonomisk tillväxt, och här deltar vi aktivt och erbjuder våra produkter och tjänster. Inom Husqvarna har vi skapat ett brett produktsortiment som förbättrar effektivitet, ergonomi och säkerhet, vi står väl rustade och ser god potential att växa ytterligare inom produkter som används i infrastrukturprojekt. Investeringarna i infrastruktur sker även inom tillväxtmarknader, vilket också är ett prioriterat område för oss”, säger Falk.

”Som vi alla vet lever vi tider utan motstycke med den globala pandemin, kriget i Ukraina, energipriserna som skjuter i höjden och fortsatta störningar i leveranskedjan och när vi står inför osäkra tider och utmaningar är det viktigt att vara en pålitlig partner. Vi tittar på de utmaningar marknadsutsikterna medför för oss och våra kunder, och vad de förväntar sig och behöver av oss”, avslutar hon.

www.husqvarnaconstruction.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×