Hydroscand fyller 50 år

Publicerad 23/12, 2019 kl. 13:44

Den 17 september fyllde Hydroscand 50 år. Detta firar företagets grundare, Björn Holmström, med att blicka tillbaka på åren som har gått, från starten i källarlokalen 1969 till ett globalt familjeföretag och koncern med verksamhet i 20 länder.

Hydroscands grundare och ägare, Björn Holmström, har vigt större delen av sitt liv åt slangar och kopplingar. Han är en person med ett starkt engagemang som vet vad han vill. Björn har idag samma vision som när han startade Hydroscand den 17 september 1969, nämligen att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad, kundnära organisation. Björn har varit en driven entreprenör sedan barnsben och har sålt allt från akvariefiskar till halsdukar innan han så småningom landade i hydraulikens värld och specialiserade sig på slang.

 

Allt på en och samma dag

Hydroscand, eller Hydraulikbolaget Hydroscan som det först hette, startades av Björn Holmström och Ivan Andersson på samma dag som Björns näst yngsta son Martin föddes.

“Det var en omtumlande dag som jag alltid kommer att minnas med värme. Jag var på sjukhuset och fick träffa min son för första gången, var på banken för att starta upp företaget och sade upp mig från mitt gamla jobb på en och samma dag”, berättar Björn Holmström.

Under många år arbetade Björn och Ivan hårt för att få fart på företaget och reste mycket för att knyta bra affärsrelationer över landsgränserna. Efter en tid vann Hydroscand förtroendet hos allt fler stora kunder som såg värdet i det kvalitetsfokus som Hydroscand står för. I takt med att företaget växte, blev källaren i Örby för liten och företaget flyttade till en större lokal på Sjösavägen i Högdalen.

För Björn har det alltid varit viktigt att hålla sig till företagets tydliga nisch: slang och led-ningskomponenter. “Jag tycker att vi skall vara bäst i landet på det vi gör och att vi därför inte ska sprida ut oss på oväsentliga varugrupper som gör att vi tappar vår spetskompetens”, förklarar Björn.

 

Rikstäckande i Sverige

Organisationen fortsatte att växa och Hydroscand etablerade sig i Västerås, Jönköping, Norrköping, Karlstad, Boden, Örebro, Ljungby samt i Bergsjö, en filial som senare flyttades till Hudiksvall. Under denna tid startades även ett nytt bolag i koncernen, Hydroscand Machine AB.

I början av 2000-talet etablerade sig Hydroscand i Skåne efter uppköpet av Slang och Maskin. Expansionen medförde att Hydroscand flyttade till en stor lokal i Högdalens industriområde. Expansionen fortsatte dock och bara några år senare flyttades huvudkontoret och Hydroscands svenska centrallager till de nuvarande lokalerna i Sköndal.

 

Steget ut i världen

År 1978 tog Hydroscand över Europowers norska agents verksamhet från ett företag som hette Anton Basberg. Detta lade sedan grunden till Hydroscands norska företag som idag innefattar 38 filialer från Kirkenes i nord till Farsund i söder. Nästa land att etablera verksamhet i blev Finland år 1997. Under de 10 år som sedan följde etablerade sig Hyd-roscand i Estland, Danmark, England och Lettland. Dessutom startades nu ett servicebolag åt företagets största kund i Kina och en produktionsenhet i Tjeckien.

Därefter etablerade Hydroscand verskamheten även i Ryssland år 2006, en etablering som har legat Björn och hans familj varmt om hjärtat. ”Att vi blivit framgångsrika i Ryssland gläder familjen Holmström särskilt eftersom vi har vår härkomst på min mammas sida från S:t Petersburg. Det gläder oss därför att familjen, nu hundra år senare, kunnat etablera oss där igen”, berättar Björn. Därefter har Hydroscand expanderat till andra länder såsom Vitryssland, Litauen, Ukraina, Kazakstan, Georgien, Armenien, Frankrike, Irland, Sydafrika, Rumänien och Island.

 

Mobil slangservice startar

År 2007 startade Hydroscand upp sin mobila slangservicetjänst SlangExpress och den första servicebussen började därmed rulla i Stockholm. Tjänsten blev snabbt populär hos företagets kunder och expanderade i stadig takt, både i Sverige och globalt. Idag är Hydroscand störst inom mobil slangservice i såväl Sverige som i Danmark och Norge.

Våren 2011 etablerade sig Hydroscand i Sydafrika genom att förvärva en verksamhet med säte i Johannesburg. I samband med detta besöktes byn Appelsbosch, i Kwazulu-Natal, där Björn, hans fru och vänner blev visade runt på Inqolayolwazi Primary School. Ett besök som berörde starkt, då skolan var försummad och klassrummen överfyllda av elever. De överraskades av barnens entusiasm över att bli utbildade, trots den påfrestande skolmiljön.

 

Stöd till behövande

Under besöket framkom det att skolan befann sig i en besvärlig ekonomisk situation och inte skulle beviljas allmänna medel för att bygga fler klassrum och anställa fler lärare. Där och då togs beslutet att Hydroscand skulle donera de pengar som behövdes för att upprätta en ny byggnad med nya klassrum. Detta blev startskottet för Hydroscands en-gagemang i skolan och det som senare även skulle komma att inkludera förskolan och stipendier.

Projektet ligger Björn varmt om hjärtat och stödet till skolan fortsätter. Hydroscand stöttar nu skolan årligen med en del underhåll och stipendier till nya avgångselever. ”När jag höll tal vid invigningen av de första skolsalarna sa jag att jag hade en dröm om att denna skola skulle bli en av de bästa i Kwazulu-Natal eller kanske till och med i hela Sydafrika. För ett år sedan fick jag veta att vi var den näst bästa skolan i Kwazulu. Vi är nästan där”, berättar Björn. Som en del i 50-årsjubileet har Hydroscand startat upp Inqolayolwazi School Project Fund för att underlätta för fler att engagera sig i projektet.

“Först och främst vill jag att företaget skall förbli ett familjeföretag som barn och barnbarn kan ta över i generationer”, säger Björn. ”Jag vill också att vi ska vara trogna vår grundläggande affärsidé, att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad och kundnära organisation.” Björn understryker att närheten till kunden alltid kommer att vara otroligt viktig för Hydroscand. “Vi ska vara kundernas närmaste slangservice helt enkelt.”

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×