Högre hydraulflöde och bättre ergonomi med Rototilt QuickChange

Publicerad 29/3 kl. 14:52

Teknikutvecklingen inom entreprenadbranschen fortsätter. Effektivitet och ergonomi går allt tydligare hand i hand. Det senaste exemplet är den nya generationen helautomatiska snabbfästessystem som introducerar nya innovativa fördelar för såväl maskinfästen, tiltrotatorer som redskap.

“Jag var skeptisk till en början, men det här är skillnad som natt och dag”, kommenterar Matti Ainasoja på Lindbergs Last & Planering, som testat Rototilt QuickChange under ett års tid.

Det helautomatiska snabbfästessystemet innebär en stor effektivitetsökning då grävmaskinföraren inte ens behöver lämna hytten  för att byta mellan olika hydrauliska redskap. Samtidigt ökar säkerheten markant då ingen behöver röra sig runt maskinen i samband med redskapsbyten. Rototilt har också integrerat säkerhetslåset SecureLock i det nya systemet, vilket innebär att maskinoperatören får en tydlig kvittens på att verktyget under fästet är korrekt kopplat tack vare inbyggd låssensor i cylindern.

 

Högre hydraulflöden

Ett av målen för Rototilt har varit att utveckla ett system som ska kunna hantera högflödeskrävande redskap som finns på marknaden. Egna tester och mätningar visar också på att det målet uppnåtts med råge. Såväl de testförare som fått prova Rototilt QuickChange i förväg som kunder som nu investerar i den nya tekniken välkomnar systemet:

“Det är en helt ny värld, ett väldigt stadigt snabbfäste med automatisk koppling av slangarna som gör att jag aldrig behöver ut ur maskinen för att byta redskap. De som aldrig tänkt investera i den här tekniken ska heller inte prova, för när du testat kan du inte vara utan – så bra är det”, ler Johan Lindberg på Lindbergs Last och Planering i Norsjö.

Han får medhåll av kollegan Matti Ainasoja:

“Jag är lite traditionell och var först ganska skeptisk. Men nu har jag testat under ett års tid och känslan är lite som när man nyss tagit körkort – friheten! Dessutom kan jag snabbt ställa bort tiltrotatorn och sätta redskapet direkt på systemets maskinfäste och på så sätt få extra kraft när jag t ex ska köra tandskopa eller tjälkrok.” 

Tidsaspekten är en annan fördel:

“Jag sparar flera timmar varje dag. Men det viktigaste är ändå inte tiden, utan att jobbet blir gjort på ett säkert och rätt sätt”, berättar Robert Viklund, Viklunds Gräv AB.

 

Öppen standard

En annan fördel för föraren är att Rototilt QuickChange baseras på den öppna standarden för helautomatiska snabbfästen till grävmaskiner, Open-S. Det är en vidareutveckling av den symmetriska snabbfästesstandarden för grävmaskiner, S-standarden som ger maskinförare och entreprenörer valfrihet när det gäller att kombinera tiltrotatorer med redskap från olika tillverkare som ingår i standarden.

“Vi tror på sund konkurrens, där branschens aktörer tävlar om att ha de bästa produkterna, inte att låsa in kunder i ett slutet gränssnitt. Köper kunden en tiltrotator från Rototilt ska man känna sig trygg med att alla hydrauliska redskap som följer Open-S standarden passar ihop”, säger Anders Jonsson, VD på Rototilt som tillsammans med Steelwrist är initiativtagare till Open-S. 

Open-S ägs och förvaltas av en fristående organisation, Open-S Alliance, som i sin tur leds av ett råd med tekniker från en växande skara medlemsföretag.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×