HIB-Veteranernas årsmöte 2023 hölls i Sundsvall

Publicerad 27/12, 2023 kl. 18:49

Föreningen HiB-Veteranerna har vi skrivit om flera gånger i tidningen och här kommer en liten lägesrapport om deras verksamhet på senaste årsmötet som hölls i Sundsvall.

Som bekant består föreningen HIB-Veteranerna av en samling gamla kämpar som arbetat i och med håltagningsbranschen i mer är 25 år. Medlemmarna träffas ett par gånger om året och håller även kontakten digitalt, så att säga. Janne Lemos som är en av initiativtagarna berättar att man under det senaste året haft ett riktigt uppsving av medlemmar och många som önskar gå med i föreningen. Idag har man 44 medlemmar och senast invaldes André Gardelin och Erik Håkansson. Föreningens årsmöte hålls alltid i november och i år reste man till Norrland igen. Klas Eliasson från föreningen har bidragit med en liten berättelse från årsmötet. 

 

Besök och årsmöte i Gunder Borgs Sundsvall

Valet föll på Sundsvall där man bodde på Hotell Knaust. Intresset för årsmötet var ganska stort och drygt 15 veteraner, samt med några åtföljande respektive, hade anmält sig. Håkan Karlsson hade ordnat tågbiljetter och mitt på dagen den 16 november äntrade man tåget från Stockholm. Ett gäng kom söder ifrån och alla sammanstrålade i Stockholm. Det blev en trevlig samvaro i tågets restaurangvagn på väg till Sundsvall.

I Sundsvall hade kung Bore slagit till och på isiga gator letade sällskapet sig fram till Knaust. Efter inkvartering samlades man i baren för snack och lite dricka innan det var dags för kvällens supé. Hotellet serverade en superb entrecote och en torsk som till och med Mannerström skulle prisat. Efter maten var det dags för en lättgrogg i baren (det var det man drack på träpatronernas tid). 

Fredagen inleddes med en stadig frukost. Därefter kom det en guide som berättade om hotellet och om den stora branden 1888, då i princip hela staden brann upp. Därefter gjorde sällskapet en promenad på stadens isiga gator och tittade på några hus som stadens dåvarande societet lätt bygga åt sig. 

 

Själva årsmötet

Efter en stärkande lunch på en av stadens bättre restauranger, var det dags för årsmötet. Damerna släpptes loss på stan och veteranerna samlades för mötet. Där anslöt Gunder Borg, som bor i Sundsvall. Gunder är HIB-Veteranernas äldste medlem, han fyllde 90 år veckorna före årsmötet. Gunnar Landborg höll ett lite tal och man hurrade för 90-åringen. 

Årsmötet gick ovanligt fort, troligen på grund av att en viss halvislänning stannat hemma. Vid mötet valdes två nya medlemmar in: Erik Håkansson och André Gardelin. André som åkt från Piteå för att delta presenterade sig och vi konstaterar att han nu är föreningens nordligast boende medlem. Under året har Lars Ihrner och Sten-Olov Löfving lämnat jordelivet och man hedrade deras minne.

Alla funktionärer valdes om med acklamation.

Det viktigast som beslutades var när vårens studieresa skulle gå av stapel och vart. Tid: torsdagen den 23 maj till söndagen den 26 maj. Plats är inte beslutad, men alternativen är Berlin, Brygge, Bukarest, Lissabon och Zader i Kroatien. Kravet är att målet ska gå att nå med direktflyg från Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom beslutades att årsmötet 2024 ska hållas i Stockholm. Tid torsdagen den 14 november till lördagen 16 november. Kvällens middag spisades på stadens mest exklusiva tapasrestaurang. Sedan bar det ut på isgatorna igen och tillbaka till Knaust. Samling i baren och ”The same procedure as last year”, d.v.s. gamla minnen om jobb, kamrater och om oss själva. Och naturligtvis måste vi leva upp till träpatronernas dryckesvanor, lättgrogg eller det går lika bra med Coca Cola.  Sedan var det dags att att krypa till sängs och smälta intrycken från dagen. Morgonen den 18 november började med samma superba frukost. Sedan blev det utcheckning och ut på Sundsvalls isgator mot stationen för tåg tillbaka söder över.

För den som önskar att läsa lite mera om HIB-Veteranernas verksamhet rekommenderas föreningens hemsida som uppdateras regelbundet. Hemsidesadressen hittar du längs ner i artikeln. Vi återkommer med fler inblickar i HIB-Veteranernas arbete under nästa år.

www.hib-veteraner.se 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×