Här är nyheterna mot damm och slam

Publicerad 28/3 kl. 10:07

Säkerhet är en av de viktigaste delarna av en arbetsplats, och det inkluderar att skydda medarbetare från att andas in damm och farliga partiklar. Här är de senaste nyheterna för att hålla arbetsplatsen dammfri.

Helt nytt sortiment av stoftavskiljare från Husqvarna

Efter år av utveckling är Husqvarna stolta över att presentera sitt nya sortiment av stoftavskiljare, DE-Line. Utrustningen är lämpad för såväl sanering som slipning, kapning, borrning, dammsugning och annat arbete. Alla modeller är utrustade med Hepa H13-filter med EN1822-certifiering, inklusive ett lock för säkert och effektivt byte. Hepa-filterövervakningen eliminerar risken för att maskinen startas utan att Hepa-filtret sitter på plats. Den kontrollerar också filterstatus under drift. Ett integrerat filterlarm med justerbar slangdiameter indikerar när filterunderhåll krävs. Serien kännetecknas även av en filterrengöringsmekanism som enligt Husqvarna säkerställer att rengöringsprocessen utförs enkelt med stängning av inlopp och en knapptryckning.

 

Scanmaskin släpper sin mest effektiva industridammsugare

ScanDust 9000 World Series är Scanmaskins största och mest effektiva industridammsugare i och med dess filterkapacitet och inbyggda föravskiljare. Den patenterade föravskiljaren separerar dammet i två steg och ger upp till 90 procent i föravskiljning, enligt Scanmaskin. Filterarean på ScanDust 9000 World Series är 4,2 m² och består av 32 teflonbelagda sockfilter och två stycken Hepa 14-filter. Hepa 14 ger en filtrering på 99,995 procent och tar hand om de minsta och farligaste partiklarna trots ett mycket högt luftflöde.

Den eldrivna versionen av ScanDust 9000 World Series är utrustad med frekvensstyrning vilket gör att man har möjlighet att ställa effekt och hastighet beroende på användningsområde. Kombinationen av detta tillsammans med hög filterkapacitet och luftflöde gör att användaren kan koppla fler maskiner till samma dammsugare, enligt Scanmaskin.

ScanDust 9000 World Series har en höj- och sänkbar cyklon, och är utrustad med bakhjul samt 200 mm stora svirvelhjul. Konstruktionen gör servicen enkel då man lätt kommer åt alla delar och inte behöver demontera detaljer/maskindelar för att komma åt, enligt Scanmaskin. Dammsugaren är utrustad med filtervakt som varnar när man behöver rensa filtren, samt rengöringssystemet Jet-Pulse som pulserar filtren för att hålla dem rena utan att användaren behöver komma i kontakt med dammet. Modellen använder sig av säcksystemet Longopac. Modellen har en konstruktion i stål och återvinningsbarhet på 95 procent, enligt Scanmaskin. Detta medför att användaren inte behöver rensa filtren lika ofta vilket ger en längre och mer störningsfri driftstid i jämförelse med traditionella industridammsugare, enligt Scanmaskin. Modellen har en maximal luftmängd på 782 m³/h; maximalt undertryck på 225 mbar; 76 mm CamLock anslutning; avstängningsventil med nylonbussning; varningslampa med ljud; inbyggd förseparering; vakuumpump; med mera.

Den eldrivna versionen kännetecknas bland annat av en spänning på 400-480 V 3~; motoreffekt på 7,5 kW; och 16 Amp ström. Propanversionen har bland annat en Kawasaki FX603-motor; motoreffekt på 18 hp; och en 9 kg propantank.

 

JLM lanserar luftrenare baserade på kvadratmeter

JLM Group lanserar två luftrenare, KVM45 och KVM90, vars namn syftar till produktens arbetsytor i kvadratmeter för att underlätta för användaren att välja rätt modell för sitt arbete. Som namnet antyder passar KVM45 ytor på runt 45 m², medan KVM90 är lämpad för större arbetsområden på runt 90 m². Luftrenarna är lämpade för att rena luften från partiklar såsom damm, pollen och rök. Luften dras in i enheten där den filtreras genom flera lager av filter som fångar upp de skadliga partiklarna så att de inte sprids vidare. En tydlig ljud- och ljussignal ger viktig information om luftrenarens filterstatus, och filterbytena är enligt JLM enkla att utföra med den smarta låsanordningen. ”Vi har byggt en väldigt omtyckt produkt”, säger Kim Christiansson, försäljningschef JLM. ”En produkt utformad för att tåla en tuff arbetsmiljö.”

En fördel med KVM-luftrenarna är enligt JLM att höljet är i slagtålig plast som motstår yttre påfrestning. KVM45 har dessutom ett helintegrerat, ergonomiskt lyfthandtag som gör den lätt att bära med sig på arbetsplatsen, enligt JLM. Den större modellen KVM90 har punkteringsfria gummihjul, samt hjulupphängning helt i metall för ökad slitstyrka och tålighet när luftrenaren transporteras på byggarbetsplatsen. Samtliga hjul är låsbara.

KVM45 och KVM90 har enligt JLM själva tagits väl emot på marknaden. ”Vi lanserade för nästan precis ett år sen och utfallet har varit mycket gott. Produkterna är traditionella luftrenare uppgraderade för att passa vår kundgrupp. Bättre hållbarhet, servicevänlighet, ergonomi och effektivitet.”

 

Batteridriven torr- och våtdammsugare från Hilti

Hilti lanserar VC 10M-22, en batteridriven torr- och våtdammsugare som går att bäras på ryggen. Den är en del av Hiltis nya batteriplattform Nuron, och är kompatibel med sugborr för dammfri borrning i betong. Maximalt vakuum är 17 kPa, behållarens kapacitet 7 l och dammkapacitet 7 kg. Modellen kännetecknas av sina Nuron-batterier som enligt Hilti ger den sugförmåga som behövs för att minska dammexponeringen vid de flesta uppgifter, inklusive borrning med sugborr. Den har ett kompakt fotavtryck, stora handtag och en vikt på 6 kg vilket gör den till Hiltis mest flexibla arbetsplatsdammsugare. Den har automatisk filterrengöring, och kan stängas av för en mer tystgående användning. Som tillval erbjuds remmar som gör dammsugaren ryggburen, och autostart finns tillgängligt som tillbehör och möjliggör på- och avstängning via Bluetooth. Dammsugaren går att använda för dammborttagning vid slipning, kapning, borrning och torr kärnborrning, samt som våt- och torrdammsugare för byggdamm, träspån och annat avfall från byggarbetsplatser.

Hilti lanserar även AIC 1000 och AIC 2000, två lätta luftrenare för borttagning av fina luftburna partiklar på byggarbetsplatser. AIC 1000 har luftflödesmotor (1425 m³/h), luftflöde vid utgång på 861 m³/h och maximalt vakuum på 440 Pa, medan AIC 2000 har luftflödesmotor (2295 m³/h), luftflöde vid utgång på 1600 m³/h och ett maximalt vakuum på 1280 Pa. De har en vikt på 15 respektive 16 kg, samt stora hjul och teleskophandtag. Luftrenare kompletterar verktygsbaserade dammsugarenheter i att bekämpa damm, och avlägsnar fint damm från luften innan det hinner ansamlas vilket minskar mängden som är kvar att städa upp i slutet av dagen. Modellerna hjälper till att förhindra att dammet breder ut sig utanför arbetsområdet. De kan enkelt integreras i dammväggar, och inga tillbehör behövs för att montera slangar, enligt Hilti. De tar bort luftburet damm som produceras på byggarbetsplatser, exempelvis vid slipning, ytslipning, rivning och kapning; skapar undertrycksområden som hjälper till att hålla kvar dammet inom en viss isoleringszon; och är lämpliga för fina dammpartiklar, till exempel från byggmaterial som tar lång tid att lägga sig (inklusive kvartsdamm).

 

Milwaukee presenterar nytt dammutsug och dammsugare

Milwaukee lanserar M18 FDDEL32, ett dammutsug med AutoPulse utformat för deras egna M18 Fuel 32mm SDS-Plus kombihammare med D-handtag. Dammutsuget är utformat för att samla upp damm med automatisk drift från verktygets på- och avtryckare. AutoPulse är en inbyggd automatisk filterrengöringsmekanism på verktygsdammutsug som ökar luftflödeseffektiviteten samt filtrets livslängd, enligt Milwaukee. Hepa-filtret samlar upp 99,97 procent av luftburna partiklar ner till 0,3 mikrometer, och dammbehållaren är genomskinlig för att användaren ska kunna se dammnivån och när den är full. Dammbehållare med dammutsugsöppning gör det möjligt att koppla ihop behållaren med ett större dammutsug för att tömma behållaren. Den är optimerad för att användas med AS 30 LAC 30 l dammsugare och DEK26 adapter. Dammutsuget i aluminium är justerbart för att passa borrets storlek och ett djup upp till 210 mm. Övriga funktioner är ett justerbart djupanslag med knappar; avtagbart och utbytbart djupanslag om användaren föredrar motsatt sida; stark LED-arbetsbelysning; samt kompatibilitet med M18 FHACOD32.

Milwaukee släpper även M18 F2VC23L, en 23 l våt- och torrdammsugare i dammklass L. Dammsugaren har ett maximalt luftflöde på 3086 l/min och 192 mbar, vilket gör den lämpad för både våta och torra applikationer. Max Power Mode ger upp till 34 min kontinuerlig drifttid (480 m²) och upp till 49 minuter (545 m²) i Max Run-Time Mode per laddning på 2 x M18 RedLithium High Output 12,0 Ah-batterier. Övriga funktioner inkluderar 2,7 m lång slang med en kläm- och vridsäkrad konstruktion; integrerad förvaring för alla tillbehör inklusive golvrengöringssats och elverktygstillbehör; avtagbar kärra med låsbara hjul; DEK26-kontakt som möjliggör dammsugning från elverktyg; kolborstfri PowerState-motor; RedLithium-batteri och RedLink Plus-elektronik.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×