Handhållna nyheter 2024

Publicerad 26/6 kl. 09:52

Upptäck de senaste innovationerna inom handhållna verktyg, däribland två nya kapmaskiner från Stihl, en borrhammare från Flex, en kompakt slagborrmaskin från Milwaukee och en kapsåg från Hilti.

Två nya kapmaskiner från Stihl

De nya produktlanseringarna Stihl TS 710i och TS 910i är lämpade för kapningar av mineraliska och metalliska byggmaterial. Med en effekt på 5,2 kW (TS 710i) och 6,2 kW (TS 910i) är dessa två maskiner, utrustade med Stihl Injection, de mest kraftfulla kapmaskinerna i Stihl-sortimentet. Den elektroniska insprutningen säkerställer goda driftsegenskaper, höga vridmoment, samt gör kapmaskinerna okänsliga för högt skärtryck, enligt Stihl själva. Maskinerna är utformade för kapklingor med en diameter på 350 mm (TS 710i) eller 400 mm (TS 910i), och är utrustade med Stihls antivibrationssystem. Dessutom har denna nya generation av kapmaskiner en förbränningsmotor med scavenging-typ. All relevant data kan hämtas via diagnosuttaget, och modellerna kan integreras i den molnbaserade systemlösningen Stihl Connected via en Smart Connector som fästs på maskinen. Detta innebär bland annat en detaljerad översikt över all relevant maskindata, som drifttid och ålder, samt kommande underhåll och underhållshistorik. Verktygen har även sensorstyrd bränslemätning, filtersystem, maximal skärlängd på 125 respektive 145 mm, vikt på 12,2 respektive 12,8 kg, samt vibrationsvärde vänster/höger på 7,0/5,0 m/s² (K-faktor enligt Direktiv 2006/42/EC = 2 m/s²).

 

Ny kapsåg och mycket mer från Hilti

Först ut bland Hiltis nyheter är den batteridrivna kapsågen DSH 700-22 som är utrustat med ett bakre handtag för golvfokuserade uppgifter. Modellen väger 8,8 kg (eller 13,3 kg inklusive två B 22-255-batterier och en 300 mm klinga), och har enligt Hilti själva en längre avtryckartid som tillåter användaren att kapa upp till 30 procent mer med två uppsättningar av B 22-255-batterier än med en hel bränsletank tack vare Nuron-batterier och tillhörande klingor optimerade för batteridriven kapning. Användningsområden inkluderar bland annat kapning av betong, asfalt, kantsten och gatsten, med ett maximalt kapningsdjup på 120 mm med 300 mm blad. Övriga användningsområden är kapning av expansionsfogar, murverk, metall, armeringsjärn, med mera.

En annan nyhet är den nätdrivna borrhammaren TE 6-CL med en motor på 8,5 ampere och justerbar mejselposition. Borrhammaren är bland annat lämpad för borrning och slagborrning i betong, murverk och sten, betongmejsling och slaggborttagning, och borrning av hål och montering av formsättning.

Hilti släpper även den batteridrivna borrhammaren TE 50-22 som kännetecknas av ett stort sortiment av förbrukningsvaror samt borstlös motor. Verktyget har aktiv vibrationsreducering, aktiv vridmomentkontroll och fallskydd i form av en batterihållare som skyddar mot felfunktion om borrhammaren råkar tappas. Arbetsområden inkluderar bland annat bilning i betong, murverk, kakel och gips för rivning, arbete i betongkonstruktioner, samt borrning i armeringsjärn.

En annan handhållen nyhet är den batteridrivna sänksågen SC 6WP-22 för precisionskapning, som bland annat kan användas för fiber- och fibercementskivor. På klingfronten erbjuds cirkelsågsklingor för fibercement, försedda med polykristallina diamanttänder. Hilti släpper även den batteridrivna betongslipen DGH 130-22 med smalt grepp, vadderat huvud och fallskyddsfunktion som stänger av motorn om verktyget glider ur användarens grepp. Verktyget kan användas med den ryggburna dammsugaren VC 4X-22 T15.

 

Flex släpper två handhållna 18 V-nyheter

Flex Scandinavia introducerar två nya 18 V-produkter: borrhammaren FHE1-16 18.0-EC C och vakuumplattlyften VLP 18.0-EC C. Borrhammaren är lämpad för mindre monteringsarbeten och borrning av små hål på 5-10 mm i diameter. Verktyget har höger- och vänsterrotation, samt ett fribärande handtag med gummigrepp. Vibrationer reduceras av ett fjädrande spjäll och en vibrationsdämpning mellan huset och handtaget. Modellen har även en borstlös motor, mjukstart för lågvarvig uppstart av maskinen, elektroniskt snabbstopp, SDS-Plus-chuck, och integrerad LED-lampa med long-life-funktion. Den har även två olika borrfunktioner, maximal styrka på 1,5 J, vikt (utan batteri) på 1,37 kg och batterikapacitet på 2,5/5,0/8,0 Ah.

Den mobila och eldrivna vakuumplattlyften är utvecklad för att kunna lyfta, flytta och placera olika föremål, och är lämpad för material såsom betongsten, metall och gipsplattor. Verktyget har en hållkraft på upp till 170 kg och en lyftkraft på max 130 kg. Vakuumlyften suger sig fast på olika ytor, även dammiga, grova och halvporösa material, och är försedd med en automatisk eftersugsfunktion och digital display som kontinuerligt visar information om det aktuella undertrycket. Vakuumpumpen stannar automatiskt vid maximalt vakuum på 0,8 Bar. Modellen har en batterikapacitet på 2,5/5,0/8,0 Ah, nominellt luftflöde på 20 l/min, arbetstemperatur på 0°-~60°C, och en vikt (utan batteri) på uppskattningsvis 1,5 kg. Både borrhammaren och vakuumplattlyften är utrustade med ett elektroniskt styrsystem (EMS) och LED-display som visar batterikapaciteten. Båda modellerna ingår i Flex batterisystem.

 

Vinkelslip, multislip och slagborrmaskin från Milwaukee

Milwaukee släpper tre nya produkter: M18 Fuel 125 mm vinkelslip, M12 kolborstfri multislip och M18 kompakt slagborrmaskin. Den nya vinkelslipen kännetecknas av sina fyra variabla hastighetslägen mellan 3500 och 8500 varv/minut. För första gången finns dessutom Milwaukees AutoStop-kastskydd tillgängligt på en batteridriven vinkelslip. Med en avtryckare på vinkelslipens kropp och en sekundär avtryckare på sidohandtaget krävs två händer på verktyget för att kunna använda det. Verktyget har även ett ej avtagbart sidohandtag som kan vinklas i 15 olika lägen: Lutning från 0° till 90° och vridning åt vänster, uppåt och åt höger. Den vibrationsdämpande konstruktionen minskar vibrationerna till 3,27 m/s², och RapidStop-skivbroms stoppar olika sorters kap- och slipskivor under loppet av en sekund, enligt Milwaukee. Skyddskåpan kan justeras utan verktyg men endast tas bort med nyckel. Vinkelslipen är även kompatibel med One-Key som låter användaren synkronisera verktyget trådlöst med en mobilenhet eller dator. Med denna teknik kan användaren hitta verktygets position och använda verktygets inbyggda säkerhetsfunktioner. Verktygets elektroniska koppling känner dessutom av extrema rörelser och stänger av verktyget.

Den nya multislipen är designad med målsättningen att göra det möjligt för användaren att hålla verktyget nära arbetsstycket. Den har en variabel hastighet från 5000 till 27 500 varv/min med 12 olika hastighetslägen. Verktyget inkluderar en 3,2 mm spännhylsa, LED-lampa och spindellås för byte av tillbehör. Verktyget väger 0,36 kg.

Sist men inte minst lanseras den nya slagborrmaskinen på 145 mm. Den kännetecknas av en 13 mm chuck för bitsbyten, 60,5 Nm vridmoment, bältesklämma i metall, batteriindikator, LED-lampa, RedLithium-batterier, Flexibelt batterisystem, samt en hastighet för borrning och fästning på 0-550/0-1700 rpm.

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×