Hammare som kan dela ut en riktig snyting

Publicerad 26/6 kl. 09:55

Hydraulhammare är fortfarande ett beprövat och uppskattat verktyg inom rivningsarbeten. Här är senaste nytt från tillverkarna.

Betong och sten kan vara en tuff utmaning, men de är ingen match för de innovativa produkter som utvecklats av världens hydraulhammartillverkare. Deras verktyg betonar slagkraft, driftseffektivitet och långvarig hållbarhet och ger rätt typ av kraft för varje applikation, oavsett om det är på en byggnad eller i ett avlägset stenbrott. Dessutom är dagens hydraulhammare bättre lämpade för ett föränderligt klimat samtidigt som de är lättare att underhålla, en stor fördel för planeten och varje entreprenörs balansräkning.

 

Indeco HP bränslebesparande hydraulhammare

I ett alltmer konkurrensutsatt landskap som inkluderar hantering av klimatfrågor och stigande energikostnader, har jakten på effektiva och hållbara lösningar blivit en absolut prioritet för rivnings- och återvinnings-entreprenörer. För att förutse detta behov introducerade Indeco sina "HP Fuel-Saving" hydrauliska hammare för några år sedan, med särskild uppmärksamhet på att kombinera maximal produktivitet med energibesparingar.

Indeco HP Fuel-Saving hammare är byggda för att säkerställa överlägsen prestanda, medan företaget säger att de förbrukar 20 procent mindre bränsle jämfört med andra tillverkares modeller, med lika vikt och prestanda. Detta tack vare det uppgraderade hydraulsystemet som optimerar hydraulkraften och minskar motorvarvtalet. HP-serien har en enda rörlig del, fördelaren, i linje med kolven. Det interna oljedistributionssystemet har inga spår, inga riktningsändringar, ingen diameterminskning och nästan total frånvaro av tätningar. Allt detta ger en extremt effektiv hydraulisk verkan med låg friktion. Exakt motsatsen inträffar i gasdrivna hammare som har en fördelare, placerad bort från kolven, uppdelad i två eller flera delar, ett komplext hydrauliskt distributions-arrangemang och ett stort antal tätningar. Alla egenskaper som orsakar en oundviklig energiförlust och som följaktligen kräver arbete under högt tryck och förbrukar mer bränsle.

Ett patenterat automatiskt varvtals system som anpassar energin i slagen efter underlaget är en annan fördel som finns i Indeco hydrauliska hammare. Detta innebär att hammaren anpassar sig efter materialets hårdhet och därigenom utnyttjar slagenergin på bästa sätt till fördel för produktiviteten. Indeco uppger att i en nyligen genomförd jämförelse av driftskostnader krävde HP 18000 Fuel-Saving hammare, Indecos största modell, 18,3 procent mindre energi för att uppnå samma resultat som en gasdriven motsvarighet. Detta innebär en besparing på 22 200 l/år bränsle. Indeco uppger att dess Fuel Saving-linje ger en minskning av utsläppen motsvarande 50 600 kg CO2 per år. I Sverige säljs Indecos hydraulhammare av företaget Andersen Contractor AB.

www.indeco.it

 

Unikt, patenterat IPS-system

Många av Epirocs riggmonterade tunga hydraulhammare har nu sitt patenterade Intelligent Protection System (IPS). Genom att sömlöst kombinera de populära AutoControl- och StartSelect-funktionerna är detta helautomatiska system designat för att ge enklare, effektivare och mer ekonomisk drift än någonsin tidigare. Dessa funktioner har varit populära på Epiroc hydraulhammare i några år. AutoControl optimerar hammarens prestanda genom att automatiskt justera kolvens slaglängd, medan StartSelect erbjuder manuell växling mellan två lägen: AutoStart-läget möjliggör enkel positionering i början av brytcykeln, och i AutoStop-läget stannar hammaren automatiskt för att undvika blanktändning i slutet av slagcykeln. IPS ser till att hydraulhammaren alltid startar i AutoStart-läge. När kontakttrycket mellan mejsel och material ökar och AutoControl växlar från ett kort kolvslag till ett långt kolvslag, växlar IPS automatiskt till AutoStop-läge. När mejseln bryter igenom materialet stängs hammaren automatiskt av och förhindrar avfyring av ämnet.

IPS har utformats för att göra slagprocessen ännu enklare för operatören genom att automatiskt anpassa hammarens arbetsbeteende till alla arbetsförhållanden. Dess helautomatiska funktionalitet ökar också drifttiden; utan att operatören behöver ingripa eller reagera, finns det inget avbrott i arbetsprocessen. Epiroc säger att systemet tillåter mer exakt och betydligt snabbare positionering av hammaren, tack vare centreringseffekten, och undviker ämnesavfyrning som ofta resulterar i verktygsskador. Detta eliminerar också mekanisk belastning på bäraren, samtidigt som livslängden förlängs på alla slitkomponenter. Den fysiska belastningen på operatören minimeras också. IPS finns med Epiroc tunga hammare på modellerna HB 2000, HB 2500, HB 3100, HB 3600 och HB 4700. I Sverige säljs Epirocs produkter av bland andra Fredsund Maskin.

www.epiroc.se

 

Rammers kompakta hydrauliska hammartrio

I den livliga världen av tunga verktyg finns det också Rammers kompakta hydraulhammare, E01, E02 och E04. Trots sin ringa storlek har dessa verktyg en stor kraft i produktion och prestanda, och omdefinierar vad som är möjligt för minigrävare, minilastare och mindre elektriska maskiner. Alla modeller har Rammers innovativa CBE-lösning (Constant Blow Energy) där hammaren ger maximal effekt vid varje slag med högre produktivitet. Dessa hammare är designade för att vara mångsidiga och effektiva och sägs utmärka sig även i svåråtkomliga och trånga områden, vilket säkerställer att inget jobb är för utmanande.

Rammer E01 är lämplig för bärare från 0,4 ton till 2,8 ton. Trots sin relativt lilla storlek har E01 kraften från en  Rammer, vilket säkerställer sinnesfrid och smidig drift i olika applikationer. Rammer E02, är skräddarsydd för bärare mellan 0,7 ton och 4,5 ton. Med kraft packad i sin kompakta ram, fortsätter E02 arvet från sin föregångare och levererar exceptionell prestanda för olika applikationer. Rammer E04 är designad för bärare från 1,2 ton till 6,0 ton. Med sin kompakta storlek och kraft representerar E04 kulmen på Rammers expertis och engagemang för excellens. Dess modulära karosskonstruktion säkerställer mångsidighet under hela livscykeln, medan valfria funktioner förbättrar hållbarheten. Detta gör E04 till en pålitlig följeslagare i alla ansträngningar.

För de som vill förbättra kapaciteten hos sina kompakta hydraulhammare erbjuder Rammer datamodulen RD3. Genom att använda detta kan entreprenörer enkelt spåra platsen för sina hydrauliska hammare i realtid, vilket ger värdefulla insikter om var de befinner sig och hur hammarna används på arbetsplatsen. Rammers kompakta hydraulhammare har också ett automatiskt smörjsystem som säkerställer att viktiga komponenter är ordentligt smorda under drift. Detta säkerställer förbättrad prestanda, minskad underhållstid och förbättrad utrustnings livslängd. Generalagent för Rammers produkter i Sverige är Göteborgs Hammarservice.

www.rammer.com

 

Möt Montaberts Premium hammare

Montabert Premium tunga hammare är designade för alla typer av bärare, från 18 ton till 120 ton, och är idealiska för en mängd olika applikationer, inklusive rivning, schaktning, stenbrott och gruvdrift. Enligt Montabert känner modellernas automatiska variabelhastighetsteknik av förändringar i materialhårdhet och justerar slagenergi och slaghastighet. Detta ökar produktiviteten, baserat på applikationen, och minskar ämnesavfyrningen. Tekniken minskar också onödig skadlig energi från att överföras till bäraren och brytaren, vilket hjälper till att förhindra slitage på delar och komponenter. Andra funktioner inkluderar en energikammare som fungerar som en hydraulisk stötdämpare och minskar tryckvariationer i de hydrauliska kretsarna för att ge konstant energi till brytaren. Detta system är utformat för att minimera tryckspikar och hålla laddningen konstant, utan att regelbundet underhåll krävs. Ett progressivt startsystem förhindrar halkning genom att skapa en liten urtagning i materialet innan full effekt appliceras. Blankt brandskydd minskar skador på alla slitdelar genom att tillhandahålla en oljekudde som minskar energin, medan automatisk smörjning säkerställer att brytaren ständigt smörjs för att förbättra livslängden på slitdelar och komponenter. En automatisk tryckregulator är utformad för att säkerställa drifttrycket för hydraulisk brytare oavsett förändringar i utomhustemperaturen, vilket ger maximerad prestanda över ett stort antal bärare.

Dessutom introducerade Montabert nyligen en omdesignad vagga/hus för V32-hammaren, byggd för bärare från 18t till 30t. I Sverige säljs Montaberts produkter av företaget DL Maskin AB.

www.montabert.com

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×