Fyra nya tunga rivningsmaskiner

Publicerad 22/5, 2019 kl. 11:36

Specialbyggda rivningsmaskiner för avancerad rivning på hög höjd blir allt mera utbrett. Nu börjar tillverkarna också alltmera bygga maskinerna själva utan att köpa tjänster från specialbyggare. Den här artikeln ger fyra nya exempel som visades på Bauma.

På Bauma i april visades flera nya specialutrustade rivningsmaskiner men det var särskilt tre som stack ut, Caterpillar, Komatsu, Sennebogen och Volvo. Unikt är också att de utvecklats och tillverkats helt utan inblandning från externa påbyggare.

 

Ny ultrahög rivningsgrävare från Caterpillar

Caterpillar visade på Bauma sin nya ultrahög rivningsgrävmaskin, 340 SB, vilket är nästa generations rivningsgrävmaskiner från Caterpillar. Tack vare en ny design och ny teknik har Cat lyckats sänka underhållskostnaderna med upp till 15% och har gjort maskinen upp till 15% mer bränsleeffektiv. Den nya maskinen har många nya egenskaper. Bland annat har hytten gjorts betydligt mera lyxig. Den är rymligare och ger bättre sikt. Sätet är uppvärmt och maskinen har en stor pekskärmskonsol. Maskinen har också gjorts säkrare än tidigare modeller med en förstärkt ROPS/FOPS-hytt, rutorna har P5A-säkerhetsglas fram och i taket plus med 1PC-parallelltorkare fram och bak.

Maskinen är tillgänglig med två olika undervagnar och två sticklängder. För snabbanslutningar har maskinen en PL 161 Work Tool Locator och är spårningskompatibel med Cats Product Link installerad. 340 SB är en så kallad Low Level-maskin som är optimal för rivningsapplikationer för förbättrad prestanda över marknivå och som har en extra tung ram och en 9m tung motvikt. 340 SB ersätter 336F SB och passar perfekt till Cats sortiment av rivningsverktyg som multi-processorer, betongsaxar, pulveriserare, hammare, sorterskopor, saxar med mera. 

www.pon-cat.com

 

Ny rivningsmaskin från Komatsu

Även Komatsu släppte en ny rivningsmaskin i samband med Bauma. Den nya PC490HRD-11 är den senaste i Komatsu sortiment av tunga rivningsgrävmaskiner. Maskinen erbjuder det som företaget hävdar är "bäst i klassen ifråga om arbetshöjd". 

60-tonsmaskinen kan konfigureras i sex olika arbetsarrangemang. Den kan jobba med ett 2-tons rivningsverktyg upp till 32m, ett 3,34-tons verktyg upp till 28m och ett 5-tons rivningsverktyg på upp till 17,4m vilket gör att operatörerna kan arbeta med största möjliga utbud av applikationer med optimal kontroll och säkerhet.

Designad och utvecklad, inkorporerad med kundernas feedback från Komatsu UK (KUK), och tillverkad på Komatsu Europe-fabriken i närheten av Newcastle, England. Hela maskinen fungerar som ett enda komplett system, med jämn och bekväm drift, hög precision, stor stabilitet och förstklassig komfort. Med en arbetsvikt från 55,200 kg till 73 400 kg levereras kraften av en Komatsu EU Stage V-kompatibel motor, som ger 270 kW vid 1 900 varv per minut, med en minimal miljöpåverkan.

Komatsu PC490HRD-11 är en mycket mångsidig enhet som enkelt kan konfigureras för att ändra arbetskraven. Komatsus inbyggda bomväxlingssystem innehåller överdimensionerade snabbkopplingar för hydraulledningarna för att minimera baktryck och oljevärmning utan att begränsa oljeflödet. Systemet har även hydrauliskt drivna stift, vilka är monterade inuti huvudkonstruktionen, vilket minskar risken för skador.

Komatsu har också fokuserat på transport av maskinen. Varje del av arbetsutrustningen är försedd med fästpunkter och lyftöglor för att utrustningen ska kunna lyftas och fästas säkert på en släpvagn. Maskinen själv har hållits så kompakt och lätt som möjligt utan att äventyra hållbarheten. Den nya grävmaskinens standardundervagn är mekaniskt variabel: den håller vikten ner och upprätthåller enastående stabilitet med en minsta transportbredd på mindre än tre meter. Det hydrauliska underredet gör det extremt enkelt och snabbt att ställa maskinen på plats, vilket ger en arbetsbredd på nästan 4m.

www.komatsu.com

www.sodhaak.se/_/komatsu

 

Sennebogen 870 E: 36 m lång fram rivningsgrävmaskin

Sennebogen 870 E lanserades i slutet av 2017 med en räckvidd på 33 m. Lagom till Bauma kommer uppgraderingen i en maskin som når 36 meter och klarar att bära ett verktyg på fyra ton.  Modellbeteckningen är 870 R-Hdd. Den nya längre bommen består av en 19,5 m grundbom med en snabbväxlingsanläggning och en 2,5 meter mellanbom, tillsammans med 12,5 meter sticka med backmekanism. Detta ger utrustningen en total vertikal räckvidd på 36 m och ett bomområde på 20 m. Rivningsgrävaren kan enkelt hantera laster upp till 4 t över hela arbetsområdet. Maskinen finns också med en 33 meter lång bom. Sennebogen har ännu en gång visat att man framgångsrikt kan integrera kundspecifika krav inom sitt sortiment. Denna maskin presenterades för allmänheten för första gången på bauma. Särskilt fokus läggs också på maskinens särskilt stabila konstruktion och extremt robusta efterbehandling av alla komponenter. Maskinen är baserad på SENNEBOGEN 870 E-basmaskinen med en kraftfull dieselmotorn på 261 kW. Tack vare det teleskopiska underredet kan larvbanden regleras från 4,2 och 2,6 meter. Verktyget och den bakre motvikten kan tas bort för att transportera den 155 ton tunga maskinen. Uppdelat minskas transportvikten till 66 ton.

 

Volvo nya rivningsgrävmaskin visas på Bauma

Under hösten 2018 publicerade PDs systertidning PDi en lång rapport om Volvos senaste rivningsgrävmaskin. Volvo har nu tre specialbyggda rivningsgrävmaskiner i sin flotta, EC380E HR och EC480E HR, samt den nya EC750EHR. Den nya EC750EHR är en unik maskin som är utvecklad för både högt räckvidd och tungt rivningsändamål, och bygger på E-serien. Volvo visade maskinen i sin monter på Bauma. EC750EHR-bommen har förlängts till 36m och förstärkts vilket gör att den kan bära ett rivningsverktyg på upp till 3,6t. Bommen har en unik design, är robust, med alla känsliga delar väl skyddade, utrustad med ett dammskyddssystem och LED-lampor ger god sikt i mörker. Dessutom har bommen ett starkt länksystem som gör att den kan bära väldigt tunga verktyg med kort bom vid tungt rivning. Returflödeslinjerna har också ökats för att göra stängningen av verktyget snabbare.

EC750EHRs motvikt har förbättrats så att både standard- och extramotvikt kan hydrauliskt sänkas och tas bort vid transport. Maskinen har även en ny mellanräckviddsbom som når upp till 18 m och kan bära verktyg upp till 8 ton. Bommen kan användas både i rak och böjd form. Den nya hytten är avsedd för rivningsändamål och kan lutas upp till 30°. Den är väl skyddad och försedd med ett fallriskskydd (FOG) med stålnät på taket och framsidan. Kabinen ger utmärkt synlighet och förbättras ytterligare tack vare två kameror placerade på maskinens sidor och baksida, och ytterligare två kameror på höjdrivningsaggregatet. Kabinen har också två stora displayer som är flexibla så att operatören själv kan välja vilka och hur många kameror han vill ha på.

EC750EHR har ett mycket stabilt underrede konstruerat för rivning. Den är byggd på en X-formram och ger en mycket låg tyngdpunkt. Spårbredden är i utökat läge 5,05m medan basmaskinens vikt är 83.5 ton. Den 36 meter höga bommen utan verktyg väger 19,5 t, och när ett 3,6 tons verktyg läggs till, är den kompletta maskinvikten 106,6 ton. För att överensstämma med transportreglerna kan maskinen plockas ner till en maximal vikt på största delen på 29 ton, vilket innebär att larvbanden kan tas bort, med snabbkopplingar för att detta ska uppnås enkelt.

www.volvoce.se

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×