Fyra nya robotar från Brokk och SmartConcept

Publicerad 19/9, 2018 kl. 11:26

I PD 2 presenterades Brokks fyra nya och intressanta modeller. För att vara helt säkra på att ingen missat det kommer här en sammanfattning och repetition. Nyheterna kan naturligtvis beskådas på DEMCON.

De fyra nya modellerna består av den starka och lätta Brokk 170, den kraftfulla och flexibla Brokk 200, den mångsidiga och toppresterande Brokk 300 och den miljövänliga, dieseldrivna Brokk 520D. 

Nya Brokk 170 ersätter Brokk 160 i produktserien. Den tar det bästa från Brokk 160 och har dessutom ett komplett Brokk SmartConcept  – kraften hos SmartPower, tillförlitligheten hos SmartDesign, ergonomin och produktiviteten hos SmartRemote – som gör Brokk 170 till den fulländade rivningsmaskinen för byggbranschen. Med en 24 kW SmartPowerTM elektronik ger den här lätta maskinen 15 % mer rivningskraft än föregångaren. Den utvecklar en imponerande slagkraft med den nya hammaren Brokk BHB 205 och brutal klippkraft med den nya betongsaxen Darda CC440. Den har ändå behållit samma kompakta fysiska mått som Brokk 160, och de många redskapen passar lika bra till båda modellerna. 

Den helt nya Brokk 200 definierar en ny viktklass för rivningsrobotar som fyller gapet mellan Brokk 170 och Brokk 300. Och det gör den genom att klämma in kraften hos en 3 100 kg Brokk 280 i ett behändigt paket på bara 2 100 kg. Den här maskinen på 27,5 kW kan bära redskap som är en viktklass högre än sin storlek, och den har hydraulkraften för att klara av det. Till skillnad mot sitt mindre syskon Brokk 170 är Brokk 200 försedd med den nya hammaren Brokk BHB 305 som ger 40 % större slagkraft och den nya kraftfullare Darda CC480. 

Helt nya Brokk 300 är ett imponerande exempel på hur snabbt Brokks rivningsrobotar utvecklas för att tillgodose branschens allt högre krav. Brokk 300 ersätter den relativt nya Brokk 280-modellen och är utrustad med den mer kraftfulla Brokk BHB 455-hammaren som ger 40 % större slagkraft. Försedd med den nya generationen av Brokk SmartPower-tekniken ökar effekten till 37 kW, vilket ger det hydraulflöde och tryck som krävs för att maskinen effektivt ska kunna driva sina tyngre och kraftfullare redskap. 

Sist men inte minst sätter Brokk 520D en ny standard för dieseldrivna rivningsrobotar, med en större hydraulhammare som ger 40 % mer slagkraft än Brokk 400D, som den ersätter. Den miljövänliga 5-tonnaren kan fås med två olika dieselmotorer: antingen en steg 4/Tier 4 Final Kohler-motor som uppfyller de nya utsläppsstandarderna i EU och Nordamerika, eller en Kubota-motor för övriga världen. 

Den nya Brokk 520D är lite tyngre och längre än föregångaren Brokk 400D, med en större BHB 705-hammare och 250 mm längre arbetsräckvidd. Tack vare robustare armsystem och ökad hydraulkraft kan Brokk 520D använda de tyngre och kraftfullare redskap som redan finns för Brokk 500 som släpptes förra året. Som kronan på verket är Brokk 520D också försedd med de smarta förbättringarna Brokk SmartDesign som underlättar det dagliga underhållet och ger mer drifttid. 

 

Brokk SmartConcept 

I Brokk SmartConcept ingår tre delar. Med den nya generationens Brokk SmartPower introducerar företaget ett unikt och intelligent kraftsystem specifikt utformat för rivningsrobotar. Systemet kombinerar ökad kraft genom ett smart styrsystem och en robust elektronik som maximerar produktionen och minimerar stilleståndstiden. Den nya elektroniken maximerar kraftpaketens hydrauliska uteffekt samtidigt som tillförlitligheten ökar. Brokk 260, Brokk´s tidigare 3,5-tons flaggskepp, genererade t.ex. en konstant effekt på 22 kW. Med nästa generation av modellen, Brokk 280 med SmartPower, höjdes effekten till mer än 27 kW. Den nylanserade Brokk 300 med den nya generationens SmartPower utvecklar hela 37 kW, vilket innebär att roboten effektivt kan driva större hydraulhammare på en bärare av i stort sett samma storlek som föregångaren. Den integrerade programvaran för krafthantering övervakar dessutom systemet och justerar det utifrån rådande förhållanden. Det innebär att maskinerna kan arbeta utan avbrott även under de mest krävande och varma förhållanden. Brokk SmartPower bygger på en unik egenutvecklad teknisk plattform och ett helt omgjort elsystem. 

 

Brokk SmartDesign

De nya Brokk-modellerna har fått många smarta konstruktionsförbättringar som ger mer drifttid, förlänger maskinernas livslängd och underlättar operatörens dagliga underhållsrutiner. Alla smörjställen är lätt åtkomliga från utsidan, och dagligt och veckovis underhåll kan utföras utan att ta av några kåpor. Den bakomliggande tanken är att det bästa förebyggande underhållet är det som faktiskt blir av, och då måste det vara enkelt.

Dessutom är den övergripande konstruktionen förstärkt och servicevänlig, med maskinkåpor i härdat stål, särskilt skydd för de kraftfulla LED-strålkastarna och hydraulslangar som är lätta att komma åt och byta ut direkt på fältet om de skulle skadas. Det finns praktiska designfinesser överallt på Brokk-maskinerna.

 

Brokk SmartRemote

Med över 40 års erfarenhet av att bygga fjärrstyrda rivningsmaskiner är Brokk branschledande när det gäller att utveckla ergonomiska, bärbara manöverlådor med produktiviteten i fokus. I Brokks patenterade lösning används ett brett och justerbart bälte för att bekvämt hålla den bärbara manöverlådan runt operatörens midja. De korta styrspakarna gör dessutom att operatören kan stödja armarna på manöverlådan. Detta placerar vikten där den hör hemma ergonomiskt, på höfterna i stället för på axlar och överkropp. Själva manöverlådan är också helt och hållet utformad för maximal operatörsproduktivitet. Intuitiva manöverdon gör att operatören kan styra maskinen utan att titta på displayen. De bästa operatörerna blir ett med sina robotar och manövrerar dem snabbt och smidigt över hela arbetsplatsen. Och den professionella radiotekniken, med frekvenshoppning, har exceptionell tillgänglighet och ett arbetsområde på upp till 300 meter. Anslutningen sker snabbt, är störningstålig och mycket tillförlitlig.

Allt som allt innebär det nya SmartConcept från Brokk en mängd konkreta förbättringar av ett redan världsledande sortiment rivningsrobotar: ökad effekt, robusta, specialdesignade komponenter för längre livslängd, designförbättringar som ökar operatörernas komfort och effektivitet samt ett ergonomiskt och intuitivt styrsystem som gör det mycket enkelt att manövrera maskinen.

www.brokk.com

 

Nyhetsbrev

Det Svenska Demoleringspriset
PDi TV
Prenumerera

Info

×